Oppimisen tuki –sivulle on koottu tietoa Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksen nuorille ja aikuisille suunnatusta maksuttomasta tuesta oppimisvaikeuksiin tai niihin liittyviin mielenterveyden haasteisiin. Näillä sivuilla on myös lyhyesti tietoa oppimisvaikeuksista ja mielenterveyden pulmista. Jos kaipaat enemmän tietoa aiheesta, katso Oppimisvaikeus.fi.
Oppimisen tuen palvelut
Neuvontapalvelut
Etsitkö tietoa oppimisen vaikeuksista tai niihin liittyvästä tuesta? Oppimisen tuen keskuksesta saat maksutonta neuvontaa psykologeiltamme erilaisiin oppimisen pulmiin. Ohjausta on tarjolla puhelimitse, chatin välityksellä sekä verkkolomakkeen kautta.
Yksilöllinen etävalmennus
Yksilöllisessä verkkoyhteydellä toteutettavassa etävalmennuksessa saat psykologin ohjausta oppimisen vaikeuksiin. Enintään viisi (5) tapaamista sisältävässä valmennuksessa keskitytään yhden oppimisen tai siihen liittyvän mielenterveyden haasteen tukemiseen.
Ryhmätoiminta
OPPI- ja OPPI&MIELI-ryhmissä käsitellään oppimisvaikeuksia, selviytymiskeinoja ja opiskelutekniikoita keskustellen ja harjoitusten avulla. Maksuttomat tukiryhmät on suunnattu nuorille ja aikuisille, joilla oppimisen vaikeudet tai mielen hyvinvoinnin ongelmat haittaavat opiskelussa tai työssä selviytymistä ja niihin hakeutumista.
Pop up Digilukiseula
Tarjoamme säännöllisesti aikuisille mahdollisuuksia maksuttomaan etämuotoiseen lukiseulontaan.
Oppimisvaikeuksien etäkartoitus
Oppimisvaikeuksien etäkartoituksessa voit keskustella psykologin kanssa omista oppimisen vaikeuksista ja niihin saatavilla olevasta tuesta etäyhteydellä.
Materiaalit
Infograafit
Kehitykselliset oppimisvaikeudet
Mistä tukea oppimisvaikeuksiin?
Tarkkaavuuden osa-alueet
Tarkkaavuuden osa-alueet -infograafi ruotsiksi
Tarkkaavuuden osa-alueet -infograafi englanniksi
Tarkkaavuuden tukeminen
Att stöda uppmärksamheten
Enhancing Attentiveness
Oppimisen tueksi
Som stöd för inlärningen
Supporting Learning
Oppimisvaikeuksien tukeminen työelämässä -huoneentaulu
Miten muisti toimii?
Oppaat ja julkaisut
Apuvälineopas
Opas sujuvampaan opiskeluun
Onnistuneesti työelämään! Tukea nuoren työkykyyn ja oppimiseen työuran alussa
Oma oppimisvalmentaja. Työkirja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen
Muut julkaisut
Toisen ja korkea-asteen opiskelijoiden mielenterveysongelmien yhteys koettuun opintosuoriutumiseen, sosiaaliseen hyvinvointiin sekä tuen hakemiseen ja saamiseen
Opiskeluvalmennus opiskelijan tukena ammatillisissa opinnoissa. Kelan lyhytterapiamuotoisen opiskeluvalmennuksen arviointi
Ohjausmallilla tukea työn ja opintojen ulkopuolella oleville nuorille aikuisille. Löydä suuntasi -hankkeen loppuraportti
Kuntoutus opintojen tukena. OPI-kuntoutuskurssien toteutuminen
Kelan harkinnanvaraisen neuropsykologisen kuntoutuksen toteutuminen ja vaikutukset
Vaativan kuntoutuksen toteutus etäkuntoutuksena aivovamman saaneilla
Innostu ja onnistu lukemisessa -materiaalit
Innostu ja onnistu lukemisessa -infograafit
Innostaako lukeminen?
Lukivaikeus vaikuttaa lukuintoon
Viisi vinkkiä lukemiseen keskittymiseen
Kun lukemiseen keskittyminen on vaikeaa
Luo lukemiseen sopiva ympäristö
Miten luettu asia jäisi mieleen?
Välineitä lukemisen tueksi
Tukea lukemisen vaikeuksiin
Lue kuuntelemalla
Kannusta itseäsi lukemaan
Innostu ja onnistu lukemisessa -videot
Tietoa oppimisvaikeuksista
Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan suppeimman määritelmän mukaan vaikeutta koulussa opetettavien taitojen oppimisessa, eli vaikeuksia lukemisessa tai matematiikassa. Oppimisvaikeuksiksi kutsutaan yleensä myös muita kehityksellisiä vaikeuksia, jotka vaikuttavat oppimiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi kehityksellinen kielihäiriö tai hahmottamisen vaikeudet.
Oppimisvaikeuksissa vaikeudet tietyllä tiedonkäsittelyn toimintojen alueella ovat suuria suhteessa henkilön muuhun osaamiseen ja taitoihin, eikä niiden taustalla ole muita sairauksia tai koulutuksen tai kielitaidon puutteita. Ne eivät myöskään selity kokonaiskehityksen viiveellä, oppimistilaisuuksien puutteella eivätkä käytös- tai tunnehäiriöillä. Oppimisvaikeudet voivat kuitenkin esiintyä yhdessä näiden piirteiden kanssa.
Oppimisvaikeus voi olla kapea-alainen, jolloin se koskettaa vain yhtä oppimisen aluetta. Usein samalla henkilöllä voi esiintyä monenlaisia oppimisen erityisvaikeuksia samanaikaisesti. Oppimisvaikeuksien yhteydessä voi esiintyä myös keskittymisen haasteita ja vaikeuksia oman toiminnan suunnittelussa ja ohjaamisessa. Jos nämä vaikeudet ovat hyvin korostuneita, kyseessä saattaa olla esimerkiksi aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD). Oppimisvaikeuksien ilmenemismuodot voivat vaihdella iän ja oppimishaasteiden mukaan. Vaikka oppimisvaikeudet ovat usein perinnöllisiä, ne voivat ilmetä samassakin perheessä monella eri tavalla.
Laaja-alaisista oppimisvaikeuksista puhutaan, kun yleinen kykytaso on keskimääräistä matalampi. Silloin vaikeuksia ilmenee yleensä monenlaisissa tiedonkäsittelyn ja oppimisen taidoissa. Myös huomattavien tarkkaavuusvaikeuksien yhteydessä ilmenee usein oppimisvaikeuksia. Häpeän, turhautumisen ja erilaisuuden kokemukset ovat tavallisia oppimisvaikeuksien yhteydessä. Oppimisvaikeuksien varhainen huomaaminen ja oikeanlainen tuki vahvistavat itsetuntoa ja mielenterveyttä. Kaikenikäiset hyötyvät oppimisen vaikeuksien tunnistamisesta ja tarpeen mukaisesta ohjauksesta, tukitoimista ja kuntoutuksesta.
Lisäksi tarjoamme maksutonta tukea ja neuvontaa oppimisen vaikeuksiin chatissa, verkko- ja puhelinneuvonnassa, etävalmennuksena, oppimiskahviloissa ja tukiryhmissä.
Tietoa psyykkisistä pulmista
Monet mielenterveyden pulmat vaikuttavat väliaikaisesti tiedonkäsittelyyn ja oppimiskykyyn. Ne myös haittaavat toimintakykyä eri tavoin ja siten voivat vaikeuttaa opiskelua.
Tutkimusten mukaan oppimisvaikeudet lisäävät riskiä mielenterveyden pulmiin. Oppimisvaikeudet lisäävät myös riskiä heikkoon koulutukseen ja matalaan tulotasoon, jotka voivat puolestaan lisätä mielenterveyden pulmien riskiä.
Masennus ja ahdistus ovat yleisimpiä psyykkisiä ongelmia. Joskus masennus tai ahdistus on seurausta vaikeasta tilanteesta: voi olla, että on tapahtunut jotakin järkyttävää, jonka kestämiseen ei tunnu olevan tarpeeksi voimia. Voi myös olla, että pikkuhiljaa hankalat asiat ovat kasautuneet ja voimat ovat sen vuoksi riittämättömät tilanteessa selviämiseen. Joskus erilaisille vaikeille tunteille, kuten peloille tai masentuneelle mielelle, ei ole helppo löytää mitään varsinaista syytä, mutta silti ahdistus tai masennus voi vallata mielen.
Jos mielenterveyden pulmat vaikeuttavat elämää, oli niiden alkulähde sitten mikä tahansa, on hyvin tärkeää etsiä itselleen tukea. Joskus riittää, että keskustelee asiasta läheisten ja luotettavien ihmisten kanssa. Joskus taas on hyvä hakeutua terveydenhuollon palveluihin arvioimaan tilannetta.
Lisätietoa
Stenberg Johanna
Neuropsykologian erikoispsykologi, PsM
Ota meihin yhteyttä
Oletko kiinnostunut palveluistamme? Ota yhteyttä niin vastaamme sinulle mahdollisimman pian!
Lue lisää Oppimisvaikeudesta
Oppimisvaikeus.fi-sivusto kertoo nuorten ja aikuisten oppimisvaikeuksista luotettavasti ja puolueettomasti ja auttaa löytämään ratkaisuja oppimisvaikeuksien kanssa selviytymiseen. Sivuilla esitellään myös Kuntoutussäätiön kehittämistoimintaa ja tuotteita. Sivustoa koordinoi Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus.