Suoraan sisältöön

Tukea

Oppimisen tuen keskus tarjoaa nuorille ja aikuisille tukea oppimisen vaikeuksiin ja niihin liittyviin mielenterveyden pulmiin. Tarjoamme tukipalveluita verkossa ja Kuntoutussäätiön toimitiloissa, Helsingissä.

Tutustu palveluihimme:

Tukipalveluita tarjoavat oppimisvaikeuksiin perehtyneet asiantuntijamme: Neuropsykologi Johanna Nukari, psykologi Minna Parkkila, neuropsykologi Johanna Stenberg ja psykologi Kirsi Dorsman.

Oppimisen tuen keskuksen psykologit 2023


Chat-neuvonta

Oppimisen tuen keskuksen chat-neuvonnassa voit jutella vapaamuotoisesti oppimisvaikeuksiin perehtyneen psykologin kanssa. Voit kysyä oppimisvaikeuksista sekä saada tukea ja ohjausta erilaisiin oppimisen hankaluuksiin ja niihin liittyviin mielenterveyden ongelmiin. Chattiin voi tulla matalalla kynnyksellä, eikä etukäteen tarvitse osata nimetä ongelmiaan tai tarpeitaan kovin tarkasti. Myös ammattilaiset voivat tulla chattiin.

Chat on avoinna joka keskiviikko klo 14.30-16 osoitteessa www.oppimisvaikeus.fi. Syksyn viimeinen chat pidetään 20.12.23. Chat on avoinna keväällä 11.1-19.6.2024. Tervetuloa!

Lue lisää chat-neuvonnasta täältä.


Puhelinneuvonta

Oppimisen tuen keskuksen puhelinneuvonnassa oppimisvaikeuksia kokevat nuoret ja aikuiset tai heidän läheisensä voivat keskustella heitä askarruttavista kysymyksistä oppimisvaikeuksiin perehtyneen neuropsykologin kanssa. Voit kysyä oppimisvaikeuksista sekä saada tukea ja ohjausta erilaisiin oppimisen hankaluuksiin ja niihin liittyviin mielenterveyden ongelmiin. Puhelinneuvontaan voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, eikä etukäteen tarvitse osata nimetä ongelmiaan tai tarpeitaan kovin tarkasti.

Puhelinneuvonta on avoinna joka maanantai klo 15.00 – 15.45 numerossa 044-7813109.  Tervetuloa juttelemaan!

Lue lisää puhelinneuvonnasta täältä.


Etävalmennus

Verkkomuotoiseen yksilövalmennukseen kuuluu 2-5 etätapaamista ja niillä keskitytään yhden oppimisen tai siihen liittyvän mielenterveyden haasteen tukemiseen. Jakso soveltuu hyvin opiskelutaitojen, kuten lukemisen, matematiikan, keskittymisen tai muistamisen liittyvien keinojen vahvistamiseen sekä esimerkiksi oppimiseen liittyvän itseluottamuksen lisäämiseen.

Lue lisää etävalmennuksesta täältä.


Ryhmämuotoinen tuki

Tarjoamme tukea oppimisen vaikeuksiin ja mielenterveyden ongelmiin mm. tukiryhmien muodossa nuorille ja aikuisille, joilla oppimisen vaikeudet tai mielen hyvinvoinnin ongelmat haittaavat opiskelussa tai työssä selviytymistä.

TULOSSA

Syksy 2023:

OPPI&MIELI -tukiryhmä tiistaisin 3.10. – 19.12.2023 klo 13.00 – 15.30.
Ryhmä pyritään toteuttamaan lähiryhmänä Helsingissä.

OPPI-tukiryhmä torstaisin 19.10. – 21.12.2023 klo 13.30 – 15.30.
Ryhmä toteutetaan etäyhteydellä.

 

Kevät 2023 (ryhmät päättyneet)

OPI IISISTI -tukiryhmä tiistaisin 7.3. – 23.5.2023 klo 13.00 – 15.30.
Ryhmä toteutetaan etäyhteydellä.

OPPI-tukiryhmä torstaisin 23.3. – 1.6.2023 klo 13.30 – 15.30.
Ryhmä toteutetaan etäyhteydellä. Huom! 18.5. ei ryhmää (helatorstai).


Yllä kuvatut palvelumme ovat maksuttomia.

Ota yhteyttä!

oppimisentuki@kuntoutussaatio.fi

Johanna Stenberg, neuropsykologi, p. 044 7813186

Minna Parkkila, psykologitutkija, p. 0447813112

tai jätä yhteydenottopyyntö, niin olemme sinuun yhteydessä:

     

    Ryhmäläisen blogikirjoitus hänen kokemistaan oppimisen haasteista ja ryhmästä saadusta tuesta.

    ”Muistan aina olleeni hieman erikoinen. Olin hieman kovaäänisempi ja helpommin innostuva kuin muut luokkatoverini. Opettajat ja vanhemmat helposti kehuivat minua luovuudesta ja positiivisesta asenteesta. Huomautukset koskivat lähinnä herkästi kiihtyvää tempperamenttiani.

    Peruskoulussa koulu tarjosi kirjat, valmiiksi järjestelyt harjoitusvihkot, ja tarkan viikottaisen lukujärjestyksen joka oli kaikille sama. Vaikeuksia tuli vastaan vain käsialani kanssa. Huomautukset järjestelmällisyyden puutteesta alkoivat kuitenkin kasautua kun matematiikassa tehtäviä alettiin ratkaista omissa vihkoissa, koska en jaksanut pysyä marginaaleissa tai kirjoitin vihkooni ainoastaan päässä laskemani vastaukset. Oppiminen oli hauskaa, mutta kotiläksyt jäivät tekemättä ellen ollut erityisesti innostunut tehtävänannosta, tai lukematta jos oppikirjan tekstit eivät kaapanneet mielenkiintoani. Sain helposti hyviä arvosanoja aineista joista pidin, ja pääsin oppiaineista läpi vaikka muutama tehtävä saattoikin vaatia minulta useampaa yritystä.

    Lukiossa homma alkoi karata pahasti käsistä. Ostin usein oppikirjani vasta toisella tai jopa kolmannella viikolla kurssien alkamisesta. Huomioni herpaantui helposti tunneilla ja kurssien kotitehtävät eivät jaksaneet innostaa minua. Lukiessani kirjoja huomasin usein joutuvan lukemaan uudestaan kokonaisia aukeamia koska ajatukseni oli päässyt karkaamaan kesken kaiken. Itsenäisen opiskelusuunnitelman käsitys sai minut pyörittämään päätäni hämennyksessä, miten oppimista saattoi suunnitella?

    Valmistuin kuitenkin ylioppilaaksi arvosanoiltaan suuresti vaihtelevin päästötodistuksin ja osallistuin yleishakuun, mutta hakulomakkeessa tekemäni huolimattomuusvirheen vuoksi minut hylättiin.
    Menossa on nyt toinen opiskeluvuosi jonka olen käyttänyt keräämällä opintopisteitä maksullisten avoimien kurssien kautta. Olen jättänyt kurssien kannalta pakollisten tehtävien suorituksen aina viimeiseen, ja jatkuvasti aliarvioinut niihin tarvittavaa työmäärää.

    On tullut selväksi että opiskelussani on haasteita, mutta lukion aikana minä ja vanhempani emme osanneet löytää yksimielisyyttä siitä mikä minua häiritsi; Johtuiko se ystävistäni, vastuuttomuudesta, tai keskittymishäiriöstä. Emme tienneet miten jatkaa.

    Nyt keväällä sain tietää Kuntoutussäätiön OPPI-ryhmästä. Aluksi epäilin jos minut ylipäätään hyväksyttäisiin mukaan, mutta olen iloinen että ilmoittauduin siitä huolimatta. Tapaamiset ovat olleet aina todella mukavia ja hyödyllisiä.

    On ollut kiva tavata ihmisiä joilla oli samanlaisia kokemuksia opiskelusta ja elämänhallinnasta, ja kuulla heidän ratkaisuja omiin haasteisiin. Lisäksi ryhmän järjestäjät huolehtivat siitä että tapaamiset olivat aina hyödyllisiä, kiinnostavia, ja ystävällisiä tapahtumia. Kävimme niiden aikana monia itselleni uusia menetelmiä ja tekniikoita, ja opiskelutahti tuntui aina itselleni sopivalta. Erityisesti hyödyllisiä minulle olivat tekniikat ajan ja tavaroiden hallintaan, asioihin tarttumiseksi, lukustrategiat, ja opiskelun suunnittelusta annetut esimerkit ja neuvot. Huomasin myös, että olin jo aikaisemmin kehitellyt samanlaisia menetelmiä opiskeluni tueksi, ja oli hyvin kiinnostavaa kuulla muiden ryhmäläisten omia niksejä.

    Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen tähän tukiryhmään ja siitä on ollut minulle hyötyä.”


    Katso videolta millaisia kokemuksia vuonna 2016 tukiryhmään osallistuneella Reetalla on.

     


    Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskuksessa toteutettavan asiakastyön tietosuojaseloste on luettavissa täällä.



    Sisältö päivitetty 15.09.2023

    Jaa sivu!

    Simple Share Buttons