Uutiset

Uusi tutkimushanke: Ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien aikuisten oppimisvaikeudet, tuen saanti sekä opiskelu- ja työelämäpolut

Julkaistu
11.10.2024

Kuntoutussäätiössä on käynnistynyt uusi tutkimushanke, jonka kohderyhmänä ovat ammatillisessa koulutuksessa opiskelevat tai siellä opiskelleet oppimisvaikeuksia kokevat aikuiset. Tutkimuksen rahoittaa Ami-säätiö.

Lukivaikeus ja muut oppimisvaikeudet ovat yleisiä ammatillisessa koulutuksessa, ja ne voivat vaikuttaa opinnoissa ja työssä selviytymiseen. Silti oppimisvaikeuksien huomioimista opinnoissa ja myöhemmin työelämässä on tutkittu verrattain vähän.

Tutkimushankkeessa selvitetään, millaisia oppimisvaikeuksia ammatillisessa koulutuksessa opiskelevilla aikuisopiskelijoilla on ja miten oppimisvaikeuksiin on saatu tukea opiskelun eri vaiheissa. Lisäksi tarkastellaan ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien, oppimisvaikeuksia kokevien aikuisten opiskelu- ja työelämäpolkuja ja työelämäkokemuksia. Tavoitteisiin vastataan Amisbarometri-kyselyaineistolla ja tätä tutkimusta varten kerättävällä uudella haastatteluaineistolla.  

Tutkimus tuottaa uutta tietoa vähän tutkitusta kohderyhmästä ja keinoista huomioida aikuisten oppimisvaikeudet ammatillisessa koulutuksessa ja työelämässä. Tuloksista on hyötyä sekä ammatillisen koulutuksen että monimuotoisen työelämän käytäntöjen kehittämisessä. Hanke toteutetaan vuosina 2024–2026.

Tutkimuksen vastuututkijana Kuntoutussäätiössä toimii erikoistutkija Johanna Korkeamäki. Tutkimusryhmään kuuluvat myös erikoistutkija Hanna Rinne Kuntoutussäätiöstä, yliopistolehtori Johanna Nukari Helsingin yliopistosta ja Jukka-Pekka Jänkälä Otuksesta.  

Lisätietoja tutkimushankkeesta

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!