Uutiset

Uudessa tutkimushankkeessa selvitetään työttömien sairauspäivärahan käyttöä estäviä ja edistäviä tekijöitä

Julkaistu
14.8.2024

Kuntoutussäätiössä on alkanut uusi Kelan rahoittama tutkimushanke. Tutkimuksessa selvitetään työttömien sairauspäivärahan käyttöä estäviä ja edistäviä tekijöitä.  

Työttömien on todettu olevan työllisiä sairaampia. Silti sairauspäivärahapäivän käyttö ei ole työttömillä yleisempää kuin työllisillä. Työttömillä onkin todennäköisesti sairauspäivän alikäyttöä. Kun tosiasiallisesti työkyvyttömät työttömät eivät hae sairauspäivärahaa, suuri osa työkykyä heikentävistä sairauksista jää tunnistamatta.  

Tutkimuksessa tarkastellaan,

  • millaisia eroja työttömien ja työllisten välillä on sairauspäivärahapäivälle siirtymisessä,
  • millainen on eri työvoimapalveluiden yhteys työttömien sairauspäivärahapäivälle siirtymiseen,
  • millaisia ovat työttömien polut sairauspäivärahalle sekä
  • millaisia kokemuksia työttömillä on terveyspalveluiden käytöstä ja sairauspäivärahapäivälle hakeutumisesta.

Tutkimuksen pohjalta ehdotetaan tapoja, joilla sairauspäivärahaan oikeutetut työttömät hakeutuisivat useammin sairauspäivärahalle ja etuuden alikäyttö vähenisi.

Tutkimuskysymyksiin vastataan rekisteriaineistolla, THL:n Terve Suomi -kyselyaineistolla, laadullisella kyselyllä ja haastatteluaineistolla.

Tutkimustulokset ja kehitysehdotukset auttavat työvoimapalveluita, hyvinvointialueita ja Kelaa tunnistamaan työttömien sairauspäivärahapäivän hakemiseen liittyviä esteitä ja sujuvoittamaan työttömien sairauspäivärahapäivän hakemisprosessia.  

Tutkimuksen vastuullisena johtajana toimii erikoistutkija Hanna Rinne. Tutkimusryhmään kuuluvat myös erikoistutkija Johanna Korkeamäki, erikoistutkija Sirkku Varjonen ja tutkija Ari-Pekka Sihvonen.

Lisätietoja tutkimushankkeesta antaa Hanna Rinne (hanna.rinne@kuntoutussaatio.fi).

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!