Uutiset

Työkaluja lasten osallisuuden tukemiseen ja osallisuuden arviointiin

Julkaistu
26.8.2024

Lapset on tärkeitä! on lasten antama nimi Oivalluksia lapsilähtöisen osallisuuden polulla -hankkeelle. Lapset on tärkeitä! -hanke (2022–2025) vahvistaa vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten osallisuutta ja yhdenvertaisuutta järjestö- ja vapaa-ajan toiminnassa, lisätä lasten kanssa toimivien aikuisten osallisuustaitoja sekä rohkaisee lapsia ilmaisemaan itseään ja ottamaan oman kokoistaan vastuuta. Hankkeessa koottu ideapankki sopii ryhmätoiminnan suunnitteluun.

Hanke on seitsemän järjestön yhteishanke, jota rahoittaa STEA. Hankkeen päätoteuttaja on Munuais- ja maksaliitto. Kuntoutussäätiö on hankkeen osatoteuttaja, joka tekee arviointia, koordinoi yhteiskehittämistä sekä raportoi hankkeen tuloksista ja koostaa niistä materiaalia. Hanketta ohjaavat aikuisten ohjausryhmän lisäksi lapsista koostuvat lasten ohjausryhmät.

Hankkeen aihe on erityisen tärkeä, koska lapset ovat tärkeitä ja osallisuus kuuluu kaikille. Lasten osallisuudessa on kyse siitä, miten lapset voivat olla mukana omaan elämäänsä vaikuttavissa asioissa. Lapsilla on oikeus tulla nähdyiksi ja kuulluiksi ja tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä ikä- ja kehitystasonsa mukaan. Lasten ja etenkin erityislasten osallisuuden rakentumisessa ja tukemisessa aikuisten rooli on merkittävä, koska aikuiset luovat pitkälti puitteet osallisuuden mahdollistumiselle.

Hankkeessa pilotoitiin eri järjestöjen sekä toimijoiden kautta suuri määrä erilaisia lapsen osallisuutta tukevia menetelmiä ja työkaluja. Kuntoutussäätiö keräsi näistä piloteista arviointitiedot ja teki koosteet. Sen jälkeen pilottien aineistosta muotoiltiin helposti käyttöön otettavia menetelmiä, jotka sopivat kaikille lasten kanssa työskenteleville. Nämä lasten osallisuutta tukevat menetelmät sekä osallisuuden arvioinnin työkalut on julkaistu Lassoreppu-alustalla! Ideapankki voi olla apuna, kun suunnittelee ryhmätoimintaa ja haluaa vahvistaa lasten osallisuutta. Ideoita voi hyödyntää esimerkiksi harrastusryhmissä, perhekursseilla, perhetapahtumissa sekä lasten ja nuorten tapaamisissa.

Lapset on tärkeitä -hanke, Kuntoutussäätiön osahanke:

Sarianne Sahervo, osallisuuskoordinaattori, sosionomi YAMK sarianne.sahervo@kuntoutussaatio.fi

Mari Ruuth, erityisasiantuntija, KM mari.ruuth@kuntoutussaatio.fi

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!