Uutiset

Tartu koukkuun – HOOK-hanke kiihdyttää rikoksia tehneiden työelämäosallisuutta

Julkaistu
5.9.2024

Kuntoutussäätiö ja Rikoksettoman elämän tukisäätiö (RETS) aloittivat elokuussa ESR-hankkeen. Hankkeessa kehitetään Uudellemaalle kansalaisjärjestölähtöinen yhteistoimintamalli, joka tukee sekä rikoksia tehneitä henkilöitä että heitä työllistäviä työnantajia. Rikoksia tehneiden henkilöiden työelämäosallisuuden kiihdyttämö (HOOK) selvittää rikoksia tehneiden henkilöiden työelämäosallisuuden esteitä sekä kehittää yhdessä kokemusasiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa toimenpiteitä, jotka vastaavat rikoksia tehneiden henkilöiden tarpeisiin heidän osallisuutensa lisäämiseksi ja työelämätaitojen vahvistamiseksi.  

HOOK-hankkeessa kehitetyt, pilotoidut ja mallinnetut toimenpiteet juurrutetaan osaksi hankkeen toteuttajien kansalaisjärjestölähtöistä toimintaa sekä hankkeen yhteistyökumppaneiden toimintaa. Kansalaisjärjestölähtöisen yhteistoimintamallin tarkoituksena on tukea rikoksia tehneiden työelämäosallisuutta sekä estää uusintarikollisuutta ja syrjäytymistä Uudellamaalla.

Rikoksia tehneiden henkilöiden osallisuudelle ja työllistymiselle on monia esteitä. Yksilötason taustatekijät, kuten huono terveydentila, päihdeongelmat, heikko koulutustaso ja työkokemuksen puute, heikentävät jo sellaisenaan rikoksia tehneiden henkilöiden osallisuutta ja työmarkkina-asemaa. Myös rikosseuraamuksen itsessään on todettu vaikuttavan kielteisesti osallisuuteen ja työllistymismahdollisuuksiin. Esimerkiksi tieto rikosseuraamuksesta voi toimia leimaavana signaalina potentiaalisille työnantajille, heikentäen työllistymismahdollisuuksia edelleen. Perustellusti voidaan todeta, että rikoksia tehneiden henkilöiden mahdollisuus löytää töitä avoimilta työmarkkinoilta on parhaassakin tapauksessa huomattavan heikko.

Ratkaisuja työelämäosallisuuteen

Työllistyminen ja muu osallisuuden mahdollistava toiminta sen sijaan toimii rikoksia tehneille henkilöille muutoksen mahdollistavina ”koukkuina”, jotka yhdessä henkilön muuttuvan identiteetin ja muuttuvien arvojen kanssa mahdollistavat rikoksettoman elämäntavan. Suomessa vapautuvista vangeista jopa 60 % palaa rikolliseen elämäntapaan eli uusi rikoksen. On tärkeää, että rikoksia tehneiden henkilöiden työllistymismahdollisuuksien lukuisista esteistä ja ongelmista huolimatta heille kehitetään erilaisia osallisuutta ja työllistymistä tukevia toimintamalleja, jotta heidän olisi mahdollista omaksua rikokseton elämäntapa. Samanaikaisesti tulee tehdä yhteistyötä myös julkisten palveluiden tarjoajien sekä työnantajien kanssa, jotta rikoksia tehneiden henkilöiden työllistymisen esteitä puretaan myös heidän rakenteissansa ja asenteissa.

HOOK-hankkeen varsinaisen kohderyhmän muodostavat heikoimmassa työmarkkina-asemassa ja suurimmassa huono-osaisuusriskissä olevat rikoksia tehneet aikuiset Uudellamaalla sekä heidän kanssaan toimivat kansalaisjärjestöt ja työnantajat. HOOK-hanke haastaakin kaikkia kohderyhmään kuuluvia tarttumaan koukkuun ja lähtemään mukaan hankkeen toimintaan!

Hankeaika on 1.8.2024–31.7.2027. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR+). Rahoittavana viranomaisena toimii Hämeen ELY-keskus.  

Lisätietoja

Anna Vuorelainen
Projektikoordinaattori
Rikoksettoman elämän tukisäätiö
Puh. 044 732 2701
anna.vuorelainen@rets.fi
 

ja

Harsu Annika

Rahoitus- ja TKI-erityisasiantuntija, Fysioterapeutti YAMK, Terveystieteiden maisteri (TtM)

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!