Uutiset

Nuorten mahdollisuudet ammatilliseen kuntoutukseen turvattava – Kuntoutussäätiö kuultavana nuoren ammatillisesta kuntoutuksesta

Julkaistu
14.10.2024

Hallitus esittää muutoksia nuoren ammatilliseen kuntoutukseen. Ehdotuksen mukaan nuoren ammatillinen kuntoutus ei jatkossakaan edellytä sairauteen tai vammaan liittyvää diagnoosia. Osallistuminen valmennuksellisiin palveluihin kuten NUOTTI-valmennukseen ei kuitenkaan pääsääntöisesti oikeuttaisi enää kuntoutusrahaan. Kuntoutuksen myöntökriteereihin esitetään myös tarkennuksia.

Kuntoutussäätiö oli eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana 14.10.2024. Kuntoutussäätiö pitää tärkeänä, että nuoret saavat lakiehdotuksen mukaan edelleen ammatillista kuntoutusta ilman lääketieteellistä diagnoosia. Matalan kynnyksen kuntoutusmuotoja tarvitaan, sillä erilaisten diagnoosien ja avun saaminen voi viivästyä. Suurella osalla kuntoutuksellista tukea tarvitsevista koulutuksen keskeyttäjistä on taustallaan erilaisia terveydellisiä ongelmia tai oppimisvaikeuksia.

Mahdollisuus saada kuntoutusrahaa tulisi Kuntoutussäätiön mielestä säilyttää harkinnanvaraisena, jos se on nuoren kuntoutumisen ja toimeentulon näkökulmasta perusteltua. Epävarma toimeentulo kuntoutuksen aikana voi vaikuttaa kielteisesti kuntoutukseen hakeutumiseen, kuntoutumiseen, koulutus- ja työllistymismahdollisuuksiin sekä toimeentuloon.  

Kuntoutussäätiö painottaa lausunnossaan tarvetta seurata lakimuutoksen vaikutuksia nuoren ammatillisen kuntoutuksen saajiin ja nuorten kuntoutusmahdollisuuksiin. Kelan NUOTTI-valmennuksen tarjoamalle henkilökohtaiselle valmennukselle on ollut suuri tarve, ja kuntoutukselle on turvattava myös jatkossa riittävät resurssit. Kuntoutussäätiö tuo lausunnossaan esille tarpeen kehittää nuorten kuntoutusta kokonaisuutena, jotta mahdollisimman moni nuori saisi riittävän tuen kouluttautumiseen ja työllistymiseen.

Lue Kuntoutussäätiön 14.10. jättämä lausunto (pdf).

Lisätietoja

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!