Uutiset

Laadukas tutkimus-, arviointi- ja selvitystyö tukee vaikuttavia toimenpiteitä ja palveluja

Julkaistu
5.12.2023

#HyvinvoivaTulevaisuus -kampanjan uusimmassa tietopaketissa tarjotaan tutkittua asiantuntijatietoa liittyen vaikuttavuuden arvioimisen kehittämiseksi sekä toimenpide-ehdotuksia sen toteuttamiseen. Kooste on luettavissa alta, mutta tarjolla on myös napakka tietopaketti PDF-muodossa. Kysymyksissä meihin voi olla suoraan yhteydessä, ja kannustammekin yhteydenpitoon matalalla kynnyksellä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin.

Vaikuttavuuden todentaminen ja kehittämistoimien perusteleminen vaativat laadukasta tutkimus-, arviointi- ja selvitystyötä. Ei riitä, että mitataan toiminnan tai tehtyjen tuntien tai suoritteiden määrää − on tärkeää tietää, millaisia tuloksia ihmisten elämässä ja yhteiskunnassa saadaan aikaan. Vaikuttavuuden tutkimuksessa avataan ja todennetaan sosiaalisia, psykologisia, yhteiskunnallisia, terveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia. Selvitetään mm. sitä, lisääntyykö mielen hyvinvointi, väheneekö yksinäisyys ja sairastuvuus, edistyykö moninaisuutta tukevat toimintamallit tai onko ihmisillä enemmän rahaa käytössään.

Toimenpide-ehdotukset vaikuttavuuden arvioimisen kehittämiseksi

  • Arviointia tulisi tehdä kaikessa yhteiskunnallisiin vaikutuksiin tähtäävässä toiminnassa ja interventioissa. Tulosten arvioinnin lisäksi myös toimintaa voidaan kehittää arvioimalla prosessin toimivuutta.
  • Taloudellinen arviointi kannattaa muun määrällisen ja laadullisen arvioinnin rinnalle. Se terävöittää arviointituloksia ja tekee niistä helpommin kommunikoitavia.
  • Sosiaali- ja terveystieteellisiä arviointimenetelmiä on hyvä käyttää myös yhteiskunnallisessa yritystoiminnassa ja julkisissa hankinnoissa. Näin voidaan parantaa toiminnan ja tarjousten vertailtavuutta.
  • Arviointi kannattaa rakentaa käytännönläheiseksi ja erilaisia sidosryhmiä ja kohderyhmiä osallistavaksi. Arvioinnissa on hyvä hyödyntää myös uusia innovatiivisia menetelmiä, joilla saadaan erilaisten osallistujien ääni ja näkökulmat esille.

Lue lisää muutaman sivun tietopaketista (PDF). Kuntoutussäätiön tietopaketin sisältö pohjautuu asiantuntijoidemme kattavaan kokemukseen ja tietoon vaikuttavuuden arvioinnista.

Voit myös ottaa yhteyttä ja pyytää lisätietoa suoraan asiantuntijoiltamme

Erna Alitalo
Rahoitus- ja TKI-päällikkö, VTM
Kuntoutussäätiö
erna.alitalo@kuntoutussaatio.fi

Juha Klemelä
Tutkija, VTM
Kuntoutussäätiö
juha.klemela@kuntoutussaatio.fi


#HyvinvoivaTulevaisuus -kampanja tarjoaa yhteiskunnallisille vaikuttajille tiivistettyä tietoa Kuntoutussäätiön tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tuloksista. Kuntoutussäätiön painopistealueita ovat toimintakyky, työkyky ja sosiaalinen osallisuus, ja päämääränä on edistää heikommassa asemassa olevien hyvinvointia.

Kampanjan aikana lähetämme tiiviit tietopaketit seuraavista aiheista:


Kuntoutussäätiö on työkyvyn, toimintakyvyn ja sosiaalisen osallisuuden toimintamallien kehittäjä ja suunnannäyttäjä.

Toiminnassamme yhdistämme asiakaskokemuksen korkeatasoiseen monitieteiseen tutkimukseen, uudistamme työ- ja toimintakyvyn sekä osallisuuden edistämisen malleja ja kuntoutusjärjestelmää. Innostamme yhteistyöhön asiantuntijoita, päättäjiä, yrityksiä, järjestöjä ja asiakkaita

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!