Uutiset

Kuntoutussäätiö sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuultavana hallituksen esityksestä kuntoutus- ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta

Julkaistu
16.11.2023

Kuntoutussäätiö antoi 8.11.2023 suullisen ja kirjallisen asiantuntijalausunnon sosiaali- ja terveysvaliokunnalle hallituksen esityksestä Kansaneläkelaitoksen kuntoutus- ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta. Kuntoutussäätiö on ollut aiemmin myös sivistysvaliokunnan kuultavana erityisesti koulutuksen ja opiskelun näkökulmasta.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan ammatillisen kuntoutuksen yhteydessä maksettavan kuntoutusrahan muuttamista samalle tasolle kuin muissa kuntoutusetuuksissa. Nyt kuntoutusraha on takuueläkettä suurempi, minkä tavoitteena on ollut vähentää nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymistä. Lakimuutoksella ei ole vaikutusta jo tehtyihin kuntoutuspäätöksiin.

Kuntoutussäätiön asiantuntijalausunnossa painotettiin, että opiskelu vamman ja sairauden kanssa on vaativaa. Kuntoutussäätiön tutkimuksissa on havaittu, että kuntoutusraha on tarpeellinen toimeentulon muoto ja tukee mahdollisuuksia opiskella sairauden tai vamman kanssa. Opiskelijoille suunnattu kuntoutus vaatii kuitenkin kehittämistä, sillä kaikki eivät saa tällä hetkellä tarvitsemaansa tukea opiskeluun tai työllistymiseen oppilaitoksesta. Tukea tarvitsevista opiskelijoista ei ole tällä hetkellä riittävästi tietoa, joten mahdollisen lakimuutoksen vaikutuksia on tarpeen seurata.

Nuorten kuntoutukseen on tulossa myös muita muutoksia hallitusohjelmassa. Kuntoutussäätiö vastustaa suunnitelmia lakkauttaa nuorten ammatillinen kuntoutus, sillä nuorten kohdalla kuntoutuksen saaminen voi usein viivästyä. Kuntoutussäätiö painottaa, että nuorten kuntoutusta olisi tarpeellista tarkastella kokonaisuutena, mikä on myös linjassa kuntoutusta koskevien uudistustarpeiden kanssa.

Lue lausunto kokonaisuudessaan tästä (PDF)

Lisätiedot

Riikka Shemeikka
Toimitusjohtaja, VTT, FM, dosentti
Kuntoutussäätiö
p. 044 781 3102
riikka.shemeikka@kuntoutussaatio.fi

Johanna Korkeamäki
Erikoistutkija, VTT, HuK, AmO
Kuntoutussäätiö
p. 044 781 3127
johanna.korkeamaki@kuntoutussaatio.fi

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!