Uutiset

Kuntoutussäätiö osallistui lähisuhdeväkivallan sovittelun pyöreän pöydän tilaisuuteen

Julkaistu
6.10.2023

Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja, dosentti Riikka Shemeikka osallistui säätiön edustajana sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasosen pyöreän pöydän tilaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriön 4.10. järjestetyn tilaisuuden aiheena oli lähisuhdeväkivallan sovittelu.

Kuntoutussäätiön puheenvuorossa Shemeikka kävi läpi säätiön Maria Akatemian kanssa toteutettua tutkimusta lähisuhdeväkivallan sovittelusta. Valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnan osana toteutettu tutkimus valmistui helmikuussa 2023.

Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa lähisuhdeväkivallan sovittelusta uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkon arvioimisessa, lähisuhdeväkivaltaan liittyvien sovitteluprosessien kehittämistyössä ja lähisuhdeväkivaltaa ehkäisevän koulutuksen kehittämisessä.

Lähisuhdeväkivallan sovittelu toimii pääsääntöisesti hyvin

Puheenvuorossaan Shemeikka kertoi tutkimuksessa käyneen ilmi, että lähisuhdeväkivallan sovittelu toimii pääsääntöisesti hyvin. Sovitteluun osallistutaan vapaaehtoisesti, sovitteluprosessi koetaan useimmiten onnistuneeksi ja sen lopputulos oikeudenmukaiseksi. Sovittelusta saadaan myös välineitä väkivallan ehkäisyyn.

Shemeikka nosti myös esiin, että pieni osa tutkimukseen osallistuneista oli sovitteluun tyytymätön ja koki lopputuloksen epäoikeudenmukaiseksi. Puutteita koettiin sovittelijoiden kyvyssä ohjata prosessia tai toisen osapuolen vastuunotossa.

Lähisuhdeväkivallan sovittelua on kuitenkin tarpeen edelleen kehittää niin, että väkivallan moninaisuus ja luonne huomioidaan aiempaa paremmin. Lisäksi sovittelusopimusten hyödyntämistä, sovittelun vaikutusten seurantaa ja sovittelun yhteyttä tukipalveluihin tulisi vahvistaa.

Voit tutustua Kuntoutussäätiön puheenvuoroon tästä (pdf)

Lisätietoa antaa:

Riikka Shemeikka
toimitusjohtaja
puh. 044 781 3102
etunimi.sukunimi@kuntoutussaatio.fi

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!