Uutiset

Kuntoutussäätiö jätti lausuntonsa tutkimus- ja innovaationeuvoston uudistuksesta

Julkaistu
27.9.2023

Tutkimus- ja innovaationeuvosto on valtioneuvoston jäsenistä sekä ulkopuolisista asiantuntijajäsenistä koostuva neuvoa-antava valtionhallinnon toimielin, jonka tarkoituksena on hyvinvointia, sivistystä, kasvua ja kilpailukykyä tukevan tutkimus- ja innovaatiopolitiikan kehittäminen.

Tutkimus- ja innovaationeuvoston tehtäviä esitetään laajennettavaksi. Jatkossa sen tehtäviin kuuluisi myös aloitteiden teko kansallisiksi strategiavalinnoiksi, tutkimus- ja innovaatiopolitiikan maakuvan edistäminen, T&K-rahoituslain ja monivuotisen T&K-rahoituksen suunnitelman toimeenpanon seuranta ja yhteensovittaminen sekä ehdotusten teko tutkimus- ja kehittämisrahoituksen kohdentamisesta. Uudistamisella tavoitellaan kansallisen tutkimus- ja innovaatiopolitiikan johtamisen ja koordinaation parantamista, entistä vahvempaa vaikuttavuutta sekä poikkihallinnollisuuden voimistumista.

Kuntoutussäätiö pitää esitettäviä uudistuksia lähtökohtaisesti perusteltuina tutkimus- ja innovaatiopolitiikan kehittämiseksi. Kuntoutussäätiö kuitenkin korostaa lausunnossaan, että esityksessä huomioitaisiin systemaattisesti sosiaaliset ja yhteiskunnalliset innovaatiot muiden innovaatiosektoreiden rinnalla.

Lisäksi esitämme että yhteiskunnan uudistaminen ja positiivinen muutos nostetaan kaiken innovaatiotoiminnan keskiöön. Samalla olisi tärkeää vahvistaa kolmannen sektorin mahdollisuuksia saada rahoitusta innovaatioiden kehittämiseen, kaupallistamiseen, juurruttamiseen ja levittämiseen. Tällä hetkellä järjestöjen, säätiöiden ja kansalaisliikkeiden osaamisen hyödyntämistä sosiaalisina innovaattoreina rajoittaa se, ettei niiden potentiaalia tunnisteta riittävän hyvin Suomen innovaatiopolitiikassa.

Kuntoutussäätiö jätti lausuntonsa tutkimus- ja innovaationeuvoston asetusehdotuksesta 8.9.2023 lausuntopalveluun.

Lue lausunto kokonaisuudessaan tästä (pdf).

Lisätietoja

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!