Uutiset

Kuntoutussäätiö jätti lausuntonsa hallituksen esityksestä Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta

Julkaistu
17.10.2023

Kuntoutussäätiö jätti lausuntonsa hallituksen esityksestä Kansaneläkelaitoksen kuntoutusetuuksista ja kuntoutusrahaetuuksista annetun lain muuttamisesta 18.9. Esityksessä ehdotetaan, että lain mukaisten ammatillisen kuntoutuksen ja nuoren kuntoutusrahan ajalta maksettavan kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasoa laskettaisiin, ja ammatillisen kuntoutuksen ajalta maksettavan kuntoutusrahan laskukaavaa ehdotetaan muutettavaksi.

Kuntoutussäätiön lausunnossa nostetaan esille lain muuttamisen mahdolliset negatiiviset vaikutukset. Lausunnossa mainitaan, että ammatilliseen kuntoutukseen osallistujille kuntoutusraha on tarpeellinen toimeentulo ja kouluttautuminen on tärkeää työllistymisen ja syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta. Kielteiset vaikutukset voisivat näkyä kohderyhmän kouluttautumiseen ja työllistymiseen sekä koulutusmahdollisuuksiin ja toimeentuloon. Kuntoutussäätiön mukaan olisi tärkeää, että jos lakimuutos toteutuu, sen vaikutuksia kuntoutusrahan saajille on seurattava, ja että ammatillista kuntoutusta on tarpeen kehittää vastaamaan paremmin kohderyhmän tarpeita.

Kuntoutusrahan rooli kouluttautumisessa ja työllistymisessä

Kuntoutussäätiö tarkastelee lakiesitystä ja kuntoutusrahan merkitystä kuntoutusrahaa saavien opiskelijoiden näkökulmasta. Opiskelijat ovat merkittävä ryhmä ammatillisessa kuntoutuksessa. Kuntoutusrahan merkitys opiskelijalle voi olla hyvinkin suuri, sillä kuntoutusrahan määrällä voi olla suuri merkitys kuntoutukseen motivoinnissa, ja jo kuntoutusrahaa saavat opiskelijat ovat todennäköisesti jo muita opiskelijoita suuremmassa riskissä keskeyttää opinnot.

Myös muiden kuin opiskelijoiden näkökulmasta kuntoutusraha on erittäin tärkeä kannuste kuntoutukseen, ja kuntoutukseen sitoutumisessa kuntoutusraha voi olla ratkaiseva tekijä. Nuorten ammatillisen kuntoutuksen kehittäminen, samoin kuin kuntoutukseen pääsy ilman diagnoosia ovat olleet tärkeitä tekijöitä kannustamassa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria mukaan kuntoutukseen ja pysymään kuntoutuksen piirissä koko kuntoutusjakson ajan. Lisäksi Kuntoutussäätiö vastustaa Nuotti-valmennuksen lopettamissuunnitelmia sekä nuorten ammatillisen kuntoutuksen diagnoosivaatimusta. Sen sijaan nuorten ammatillisen kuntoutuksen kehittäminen lisää mahdollisuuksia tukea keskeyttämisvaarassa olevia opiskelijoita sekä työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria.

Lue koko lausunto tästä (pdf).

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!