Uutiset

Arvosta osaamista -hanke helpottaa Suomeen muuttaneiden naisten osallistumista työelämään

Julkaistu
20.8.2024
Pinja, Sarianne ja Sirkku hymyilevät kameralle. Heitä ympäröi pensasaita.
Pinja Kuusenaho, Sarianne Sahervo ja Sirkku Varjonen ovat hankkeen asiantuntijoita.

Arvosta osaamista – Maahan muuttaneiden naisten työllistymisen esteiden poistaminen -hankkeessa edistetään erityisen haavoittuvassa asemassa olevien Suomeen muuttaneiden naisten työllistymistä. Maaliskuussa käynnistyneessä hankkeessa madalletaan työllistymisen esteitä ja luodaan tätä varten uusia toimintamalleja.

Arvosta osaamista -hankkeessa tuetaan Suomeen muuttaneiden naisten informaalin osaamisen tunnistamista ja kartutetaan työelämässä tarvittavia taitoja ja tietoja. Tarkoituksena on, että haavoittuvassa asemassa olevat naiset voivat kokea olevansa yhteiskunnassa ja työelämässä kyvykkäitä toimijoita ja aktiivisia osallistujia. Erityinen haavoittuvaisuus voi tarkoittaa muun muassa vähäistä tai puuttuvaa koulutusta tai työkokemusta, luku- ja kirjoitustaidottomuutta sekä virallisten kotoutumispalvelujen ulkopuolelle jäämistä.

Hankkeen päätoimintoja on kolme:

  1. Informaalin osaamisen kartoitus ja sen pohjalta tehty osaamismerkkityöpajatoiminta sekä osaamismerkit,
  2. Perustaitotyöpajat, joissa aiheina on digitaidot, matematiikka sekä työelämätietous. Jokaisessa työpajassa on lisäksi suomen kielen opetusta.
  3. Työvalmentajan yksilöllinen tuki työ- tai opiskelupolun suunnitteluun ja sen ohessa mahdollinen oppimisvaikeuksien kartoitus.

Informaalin osaamisen tunnistamisen kartoituksessa halutaan selvittää, kuinka helposti piiloon jäävää osaamista tunnistetaan ja hyödynnetään työelämässä. Kartoitus tehdään kohderyhmän kuulemisella, työnantajien puhelinhaastatteluilla sekä verkkokyselynä kohderyhmän parissa toimiville tahoille. Kuulemistilaisuudet käynnistyvät yhteistyössä Tampereen Setlementin Naistarin kanssa järjestettävällä kahdella tilaisuudella Tampereella 28.8. Koko kartoituksen tuloksia kuullaan webinaarissa keväällä 2025. Osaamismerkkityöpajat sekä perustaitotyöpajat alkavat keväällä 2025 ja jatkuvat kesään 2026.

Arvosta osaamista -hankkeen toimintaa on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tampereella. Hanke päättyy elokuussa 2026. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Työväen Sivistysliitto ja Kuntoutussäätiö. Järjestökumppaneina ovat mukana Nicehearts ry ja Setlementti Tampere.

Kuntoutussäätiöstä hankkeessa työskentelevät erikoistutkija Sirkku Varjonen, osallisuuskoordinaattori, työvalmentaja Sarianne Sahervo ja työvalmentaja Iida Virtanen.

Arvosta osaamista -hanke on EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston (AMIF) osarahoittama.

Hankkeen verkkosivut

Lisätiedot

hankepäällikkö Pinja Kuusenaho
Työväen Sivistysliitto TSL
pinja.kuusenaho@tsl.fi, 044 340 3566

projektikoordinaattori, erikoistutkija Sirkku Varjonen
Kuntoutussäätiö
sirkku.varjonen@kuntoutussaatio.fi, 044 781 3141

Euroopan unionin osarahoittama hanke. Hankekumppanien logot: Työväen Sivistysliitto, Kuntoutussäätiö, Nicehearts ja Setlementti Tampere.
No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!