Työuran loppupuoli on herkkää aikaa fyysisen toimintakyvyn ja työkyvyn kannalta, sillä iän myötä kehon kyky palautua työhön liittyvästä rasituksesta, kuten fyysisesti raskaasta työstä, heikkenee. Toimintakyvyn heikkeneminen, joka voi johtaa rajoitteisiin vanhemmalla iällä, saattaa alkaa jo työiässä. Miten ikääntyvien työntekijöiden työkykyä sekä tervettä ikääntymistä voidaan tukea työuran aikana?
Koulutuksessa saat lisää tietoa siitä, miten työssä eri tekijät ovat yhteydessä työ- ja toimintakykyyn sekä kuolleisuuteen työuran loppupuoliskolla sekä eläkeiässä. Lisäksi koulutuksessa saat lisää tietoa ammattien välisistä eroista terveydessä, työkyvyssä ja kuolleisuudessa sekä näihin eroihin liittyvistä tekijöistä.
Kohderyhmä: Koulutus on suunnattu eläkeyhtiöille, ammattijärjestöille, työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoille sekä työkyvyn tuen asiantuntijoille esimerkiksi työllistämistä tukevissa palveluissa, työterveyshuollossa, hyvinvointialueilla ja hyvinvointialueiden johdossa ja yritysten HR-paleluissa. Lisäksi koulutus on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille.
Koulutuksen sisältö:
- koulutuspäivä: Ammattien väliset terveyserot, 6.5. klo 12.30-14.30
- Työ- ja toimintakyvyn määrittely
- Väestön ikärakenteen muutokset ja muutosten seuraukset
- Ammattien välisten terveyserojen syitä
- Ammattien väliset erot terveyspalveluiden käytössä, työkyvyttömyyseläkkeissä ja kuolleisuudessa.
- koulutuspäivä: Keski-iän riskitekijöiden yhteys vanhuuden toimintakykyyn, 15.5. klo 12.30-14.30
- Työuran loppupuolella koettujen tekijöiden yhteys työkykyyn ja vanhuuden toimintakykyyn
- Fyysisen aktiivisuuden paradoksi: Vapaa-ajan liikunnan ja fyysisen työkuormituksen vastakkaiset pitkäaikaiset vaikutukset terveyteen ja toimintakykykyyn pitkällä aikavälillä
- Sosioekonomiset terveyserot ja ikääntyminen: tasaako ikääntyminen terveyseroja?
Koulutuspäivät sisältävät kaksi 45 min opetusosuutta, joiden välissä n. 15 min tauko. Lopussa varataan aikaa 15 min keskustelulle.
Ajankohta: 6.5. klo 12.30-14.30, 15.5. klo 12.30-14.30
Paikka: Etänä, Microsoft Teams -sovellus.
Tekniset ohjeet ja edellytykset osallistumiselle: Koulutukseen ilmoittautuneet saavat Teams -linkin, jota klikkaamalla pääsee osallistumaan koulutustilaisuuteen. Osallistuja tarvitsee tietokoneen, hyvän nettiyhteyden ja mikrofonin sekä kuulokkeet, jos tietokoneessa ei ole kaiutinta.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen ti 22.4.2024 mennessä sivun yläkulmasta kohdasta "ilmoittaudu".
Kouluttajat: Saila Kyrönlahti työskentelee erikoistutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Kyrönlahti on koulutukseltaan terveystieteiden tohtori, terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti. Hän on väittellyt työterveyden alalta syksyllä 2024 (TtT). Tutkimuksen ja fysioterapeutin työn kautta Sailalla on laaja-alaista ymmärrystä työterveyden ja gerontologian aloilta. Tällä hetkellä hän työskentelee erikoistutkijana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa muistisairauksien ehkäisyyn keskittyvässä tutkimushankkeessa. Aiemmin hän on tutkinut työ- ja toimintakykyä ja niiden edistämistä useista eri näkökulmista.
Hanna Rinne on erikoistutkijana Kuntoutussäätiössä. Rinne on koulutukseltaan valtiotieteiden tohtori ja hän on tutkinut väestöryhmittäisiä ja alueellisia eroja terveydessä, elintavoissa, toimintakyvyssä, työkyvyssä ja palveluiden saatavuudessa. Hänen vuonna 2022 valmistunut väitöskirjansa käsitteli ammattien välisiä eroja kuolleisuudessa ja terveyspalveluiden käytössä. Rinne on myös tutkinut laajasti kuntoutusta.
Hinta: 269€ (+alv 25,5 %)
Lisätietoa: Koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö Satu Niskanen, satu.niskanen@kuntoutussaatio.fi, p. 044 7813176