Onko hybridimalli tullut jäädäkseen kuntouttavaan työtoimintaa?
Koronapandemia iski keväällä 2020 ja muutti monen elämää. Myös kuntouttava työtoiminta jäi tauolle. Toukokuussa 2020 toimintaa oli kuitenkin mahdollista jatkaa etä- ja hybriditoimintana. Kuntoutussäätiön Digipajalla tämä mahdollisuus otettiin heti käyttöön.
Nyt hybridimalli on ollut käytössä melkein kaksi vuotta. Mutta mitä tapahtuu sitten, kun koronapandemia rauhoittuu? Työmaailma on koronan myötä muuttunut, ja moni etätyöläinen haluaa jatkossakin mahdollisuuden hybridimalliseen työhön. Hybridimalli antaa työhön joustavuutta ja vapautta. Hybridimallin on työmaailman tulevaisuutta – voisiko hybridimallinen toimintamalli tulla siis myös kuntouttavaan työtoimintaan jäädäkseen?
Yhteisömedia kyseli ensimmäisen kerran Digipajan asiakkaiden kokemuksia etä- ja hybriditoiminnasta pandemian alussa, kesällä 2020. Tammikuussa 2022 teimme uuden kyselyn.
Lue seuraavasta, mitä mieltä asiakkaat ovat hybriditoiminnasta.
"Luulin etten pysty enää ’työelämään’ ja lähtemään kotoa pois jonnekin. Mutta tämä etätyöskentely mahdollisti työn teon ilman että minun tarvitsee poistua kotoa."
Minkälaisia ajatuksia etä- ja hybriditoiminta on herättänyt sinussa?
”Minulle se on sopinut mainiosti, introvertille ihmiselle. Itsenäisesti ja osin myös ohjatusti teamsin kautta työskentely on ollut antoisaa ja mielekästä ja orientoituminen työhön on ollut melko helppoa. Tosin paikan päällä pajalla on ollut esim. kuvataideterapiaryhmä ja siellä oli kiva käydä ja nähdä muitakin ja päästä vähän irti kotiympyröistä.”
”Hyviä fiiliksiä. Kiva herätä aamulla, kun ei tarvitse lähteä mihinkään. Riittää kun avaa yhteyden pajalle ja se on siinä.”
”Paljon parempi malli kuin vain etänä tai vain paikalla. Minullakin oli diagnosointi kesken ja osallistuminen ei olisi onnistunut aina paikan päällä. Hybridimalli tuki kuntoutumistani, jotta päässyt paljon eteeenpäin ja aina pystynyt osallistumaan – oli se sitten etänä tai paikalla. Samaan aikaan jos vain etänä. siinä ei pääse sosiaalisiin kontakteihin, joka taas tukee normielämän siedättämistä esim ärsykkeiden ja triggereidden testaamista. Joustava malli sallii paremmin kuntoutumisen.”
"Ei suurempia tunteita mutta hyvin toiminut."
"Etätekniikka on vielä lapsenkengissään, mutta ei maailma tule etätodellisuudesta luopumaan, nyt kun se on sitä päässyt kokeilemaan. Muutaman vuoden päästä nämä systeemitkin alkavat toimimaan luotettavammin."
"Etäpäivät on hyviä. Matkat digipajalle on liian pitkiä. Sinne pitää aina ilmoittaa etukäteen kun tulee. Liikaa vaivaa paikalle saapumisessa. Etäpäivissä ei ole ongelmaa."
"Aivan mahtavaa! Huonoina päivinä voi osallistua vaikkei paikan päälle pääsisikään."
”Etätekniikka on vielä lapsenkengissään, mutta ei maailma tule etätodellisuudesta luopumaan, nyt kun se on sitä päässyt kokeilemaan. Muutaman vuoden päästä nämä systeemitkin alkavat toimimaan luotettavammin.”
”Ymmärrän, että jotkut tarvitsee sitä läsnäoloa paikan päällä, mutta omalta osalta etätoiminta on ollut mukavan stressivapaata, kun muuten joutuisin junalla rällää joka on nykyisellään rahtusen stressaavaa.”
”Sen että aina pystyy osallistumaan ja on ohjelmaa päivälle. Voi osallistua mikin tai chatin avulla kuten itse haluaa. Jos on vaikka flunssa, silti pystynyt osallistumaan - ei jää yksin kotiin ilman kontakteja.”
”Omasta Espoon kulmasta se on tunnin reissu yhteen suuntaan junalla ja VR on VR talvikeleillä.”
”Kun punnitsee todellisuutta, missä neljän tunnin lähitoiminta vaatii kolmisen tuntia matkustusta per päivä... Alkaa etäratkaisu tuntua paljon järkevämmältä vaihtoehdolta.”
Onko hybridimalli tuonut jotain hyvää elämääsi?
”Vähentänyt stressiä julkisessa liikenteessä olemisesta”
”Etätoiminta on mahdollistanut että voi keskittyä hyvin seuraaman toimintaa kotioloissa eikä stressata matkustamista yms.”
”Luulin etten pysty enää ’työelämään’ ja lähtemään kotoa pois jonnekin. Mutta tämä etätyöskentely mahdollisti työn teon ilman että minun tarvitsee poistua kotoa, paitsi välillä olen pajallakin käynyt. On ollut todella antoisaa ja palkitsevaa saada tehdä töitä ns. matalalla kynnyksellä. Tuonut valtavasti päiviini sisältöä, onnistumisen ja tarkoituksen tunnetta.”
”On. Se on mahdollistanut työtoiminnan myös poikkeusaikana.”
”Rahallisen kela-korvauksen.”
”Voi osallistua myös sairaana tai jos ei muista syistä pääse paikalle.”
”Sen että aina pystyy osallistumaan ja on ohjelmaa päivälle. Voi osallistua mikin tai chatin avulla kuten itse haluaa. Jos on vaikka flunssa, silti pystynyt osalistumaan – ei jää yksin kotiin ilman kontakteja.”
“Yeaz: Small illnesses like light flue, won't automatically put you into sick leave”
”Omalla koneella [kotona] on kyllä parempi tehdä kaikkea.”
”No kyllä on ihanaa jos ei pitäisi käyttää noin tunti tai enemmän bussissa lähteä jonnekin.”
Etätoiminnan haasteet ja kehityskohteet
Pelkkää ruusuilla pandemian aikainen etäpainotteisuus ei kuitenkaan ole ollut. Osalle kuntouttavan työtoiminnan osallistujista läsnätoiminta ja kotoa poistuminen ovat erittäin tärkeitä. Pääosin kommenteissa korostui kuitenkin joustavuuden merkitys ja tärkeys. Hybridimalli sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen. Lisäksi haasteissa tuodaan esille pienet, tekniset ja laitteisiin liittyvät ongelmat.
”Lähitoiminta on todella tärkeää minulle ja varmaan monelle muullekin. Minulla menisi pakka ihan sekaisin, jos joutuisin osallistumaan toimintaan vain etänä. Todennäköisesti lopettaisin siinä tilanteessa toiminnan kesken.”
”Jos jään kotiin, mökkeydyn helposti, enkä pääse välttämättä edes kauppaan. Paikan päälle tuleminen on jo yksi iso hyöty tässä hommassa oman jaksamisen kannalta.”
”Mä pääsisin Digipajalle just sen takia, kun asun vieressä, mutta silti oon onnistunut välttelemään [etämahdollisuuden ansiosta] paikan päällä olemista.”
”Joskus keskittyminen työhön on ollut haasteellista ja esim. se kun ei voi heti kysyä jotain jos tulee jotain kysyttävää ohjaajilta. Olen sitten laittanut sähköpostia ja saanut pikaisesti vastauksen, se on toiminut hyvin. Olen tyytyväinen.”
”Varmaan sen, että olisi helpompi laiskotella, eikä antaa itsestään niin paljoa, mitä ehkä lähitoiminnassa yleensä.”
”Mun tarkoitus oli altistaa itseni sosiaaliseen kanssakäyntiin kuntouttavan aikana ja nyt mulla on kuukausi jäjljellä ja oonkohan kerran käynyt siellä.”
”Koska ei ole kunnon talvivaatteita tai kenkiä niin ulkona olo matkoilla on ei toivottua.”
”Pelkkä etä pakoitettuna (korona rajoitukset) estää oikeat ihmiskontaktit”
“Interaction goes kinda through filter, So it could create emotion of being somehow, at some level; disconnected.”
”Minusta kaikki on toiminut niin hyvin etten osaa sanoa.”
***
Kysely toteutettiin Webropol-kyselynä tammikuussa 2022. Osa kommenteista poimittiin yhteisestä keskustelusta 21.1.2022. Vastaukset ovat editoimattomia ja edustavat kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden aitoja mielipiteitä.
Kuntoutussäätiö julkaisi 8.12. vetoomuksen hybridimallin jatkamisesta kuntouttavassa työtoiminnassa yhdessä Invalidisäätiön, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen ja Tampereen kaupungin kanssa. Löydät vetoomuksen Kuntoutussäätiön verkkosivuilta.