Suoraan sisältöön

Työ elämään

Haussa maailman parhaat työllistämisratkaisut maailman parhaille työnhakijoille

Mistä on kyse?

Opteam ja Kuntoutussäätiö järjestävät Työ Elämään -kilpailun. Siinä etsitään parhaita työllistämisratkaisuja ja herätetään ratkaisukeskeistä keskustelua työllistämispalveluiden kehittämiseksi.

Haluamme nostaa kilpailussa esille arjen sankarit ja tekijät. Kilpailijat pääsevät esittelemään ideansa yleisölle, jossa on mukana potentiaalisia ostajia tai rahoittajia. Me muut taas saamme kuulla ideoista, joiden avulla työllistämispalveluita voitaisiin parantaa.

Osallistua voi 16.1.-17.4.2017 välisenä aikana. Finalistit julkaistaan toukokuussa ja kaikilla osallistujilla on mahdollisuus tulla kuulemaan ratkaisuehdotuksestaan palautetta 12.5. Kuntoutussäätiölle. Kilpailun huipentuu finaaliin Innovaatioareenassa, joka järjestetään osana Kuntoutussäätiön järjestämiä Kuntoutuspäiviä 9.6.2017. Finaalissa valitaan myös lopullinen voittaja.

Mitä kilpailu tarjoaa finalisteille ja voittajalle?

Kaikki osallistujat saavat kilpailun esiraadilta korkean tason sparrausta, henkilökohtaista palautetta ja näkyvyyttä.

Tuomariston valitsema voittaja saa palkinnoksi 3000 euroa. Mikäli jokin finalistiehdotuksista on Opteamin näkökulmasta toteuttamiskelpoinen, voi Opteam tarjota ratkaisun kehittäjälle mahdollisuutta viedä ratkaisu käytäntöön Opteamin palveluissa palkkaa tai palkkiota vastaan. Opteam on myös avoin erilaisille yhteistyöehdotuksille.

Kuntoutussäätiö tarjoaa lisäksi finalisteille käyttöön Muoto-kokeilualustansa ratkaisujen viemiseksi eteenpäin.

Taustaa

Suomessa on maailman parhaat työnhakijat, mutta työnsaantia vaikeuttavat eri seikat. Nuorilla heikentynyt taloustilanne on vaikeuttanut työmarkkinoille pääsyä, maahanmuuttajien hankaluutena on kielitaito ja ennakkoluulot. Osatyökykyisten työllistyminen vaatii räätälöityjä ratkaisuja ja halukkuutta toteuttaa niitä. Pitkäaikaistyöttömillä esimerkiksi teollisten työpaikkojen vähentyminen, oppimisvaikeudet ja vaatimus digitaitoihin tuovat oman haasteensa työllistymiseen. Lisäksi muuttuva työelämä tuo mukanaan uusia osaamisvaateita, eivätkä taidot ja vaatimukset aina kohtaa. Kaikkia haasteita ei välttämättä edes tiedetä.

Mikä sinun mielestäsi on suurin haaste työllistymisessä ja miten haastetta voitaisiin työllistymispalveluissa ratkoa?

Minkälaisia ratkaisuja haetaan?

Kuntoutussäätiö ja Opteam haluavat joukkoistaa tavat toteuttaa laadukkaita työllistämispalveluita. Miten sinä tukisit sitä, että työ löytää tekijänsä? Kilpailuun voi osallistua kuka tahansa: yksilö, yhteisö tai yritys, jolla on näkemys hyvästä tavasta työllistää ihmisiä.

Hyvä ratkaisu on yllättävä mutta toimiva ja tuo lisäarvoa työllistämiseen tähtääviin palveluihin. Se ei vielä ole käytössä ammatillisessa kuntoutuksessa. Se voi olla hyvin toimiva toimintamalli, yhteistyöverkosto, hankkeessa syntynyt käytäntö tai yllättävässä ympäristössä menestyksekkäästi hyödynnetty sovellus. Pääasia on, että meidän muidenkin pitäisi kuulla siitä.

Ratkaisut arvioi esiraati, joka pisteyttää ratkaisut asteikolla 0-5 pistettä. Eniten pisteitä saaneet ratkaisut pääsevät finaaliin, jossa valitaan lopullinen voittaja. Huomioi, että tyhjät kohdat saavat automaattisesti 0 pistettä. Vähintään yhden tiimin jäsenistä on oltava 18 vuotta.

Miten osallistun?

Kerro ratkaisuideastasi meille täyttämällä hakulomake verkossa 17.4. mennessä. Kuntoutussäätiölle tulleet ratkaisuehdotukset julkaistaan verkossa. Finalistit valitaan esiraadin arvioinnin perusteella. Jokainen ratkaisija saa tietää pisteytyksensä ja kaikille osallistujille tarjotaan mahdollisuutta saada myös suullista palautetta. Kaikille avoin palaute- ja sparrauspäivä järjestetään 12.5. Kuntoutussäätiöllä. Näin toivomme voivamme tukea myös niiden ratkaisujen toteutumista, jotka eivät tässä kilpailussa voita.

Ratkaisuista viisi parhaan kokonaisarvion saanutta valitaan mukaan finaaliin, joka pidetään Kuntoutussäätiön järjestämien Kuntoutuspäivien yhteydessä 9.6.2017. Jos useampi ratkaisuista saa saman verran pisteitä, päättää esiraati yhdessä keskustellen finaaliin pääsevät.

Kuntoutuspäivät päättävässä finaalissa ratkaisijat esittelevät oman ratkaisunsa ammattilaisista koostuvalle tuomaristolle. Tuomaristo esittää lisäkysymyksiä ja pohtii ratkaisun esittelijän kanssa, mitä, miten ja missä ratkaisu olisi parhaimmillaan ja minkälainen rahoitus sille sopisi. Samalla haluamme edistää sitä, että hyvien käytäntöjen kello kuuluu myös muiden tekijöiden korviin. Kuntoutuspäivillä on perinteisesti ollut noin 300–400 vierasta kolmannelta sektorilta, kunnista, tutkimuslaitoksilta ja yrityssektorilta.


Tärkeät päivämäärät

  • 17.1. Työ elämään -kilpailu aukeaa
  • 17.4. Kilpailu sulkeutuu
  • 8.5. Finalistit julkistetaan
  • 12.5. Haluatko kuulla arvosteluperusteista suullisesti? Sparrauspäivä kaikille osallistuneille ideoiden jatkokehityksen tueksi.
  • 9.6. Finaali Kuntoutuspäivillä ja voittajan julkistaminen

Kuka voi hakea?

Työ elämään -kilpailu on avoin yksityisille henkilöille, yhteisöille, järjestöille, startupeille ja yrityksille. Kilpailussa painotetaan idean uutuusarvoa ja vaikuttavuutta, et siis tarvitse organisaatiota tai aiempaa kokemusta pärjätäksesi kilpailussa. Osallistujiksi toivotaan asiantuntijoita, kokemusasiantuntijoita (henkilöitä, jotka ovat itse käyttäneet työllistymispalveluita) ja ihmisiä, joilla on näkemystä siitä, miten työllistymistä voitaisiin tukea innovatiivisesti. Et tarvitse aiempaa kokemusta, mutta kilpailussa pärjäämisen kannalta on tärkeää että perustelet ratkaisusi huolella.

Ketkä järjestävät?

Opteam
Kuntoutussäätiö

Kilpailun tuomaristo

Soile Kuitunen, Kuntoutussäätiö | Jaana Kaarela, Opteam | Jouni Seppänen, Elo | Maija Kaski, Martela | Outi Taivainen, OP Ryhmä | Jouni Gustafsson, Tatsi ry | Johannes Koponen, Demos Helsinki

Kilpailun esiraati

Mikko Henriksson, Kuntoutussäätiö | Sanna Salminen, Opteam | Satu Tuomimäki, Varma | Pia Donoghue, OP Ryhmä | Tuomas Rouvila, Tatsi ry


Lisätietoja Työ elämään -kilpailustaSisältö päivitetty 15.12.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons