Kuntoutuksen asiantuntijat, ammattilaiset ja päättäjät käsittelivät kuntoutuksen vaikuttavuutta 50. Kuntoutuspäivillä 6.–7.6.2024. Vuoden KuntoutusOivallukseksi kruunattiin Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen sopeutumisvalmennusten malli.
Kuntoutuspäivät kokosivat kesäkuun alussa kahden päivän aikana noin 200 kuntoutuksen kentän asiantuntijaa, ammattilaista ja päättäjää pohtimaan yhdessä kuntoutuksen vaikuttavuutta. Kuntoutukset hyödyt, vaikutukset ja vaikuttavuus ovat tärkeitä sekä yksilötasolla että koko yhteiskunnan tasolla.
”Vaikuttavan kuntoutuksen avulla voidaan ehkäistä syrjäytymistä ja pienentää julkisia menoja, ja niukat julkiset resurssit on tärkeä kohdentaa mahdollisimman vaikuttavasti”, tiivisti Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Riikka Shemeikka loppupuheenvuorossaan.
Sekä Shemeikka että professori Antti Malmivaara Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta muistuttivat yleisölle, että tietoa kuntoutuksen hyödyistä ja vaikutuksista tarvitsevat myös tavalliset ihmiset, jotka tekevät päätöksiä oman toimintakykynsä tai hyvinvointinsa parantamisesta. Lähes jokainen suomalainen tarvitsee kuntoutuksellista tukea jossain vaiheessa elämäänsä.
Kuntoutussäätiön tutkimusyksikön johtaja Anne Patana avasi puheenvuorossaan kuntoutuksen merkitystä Sitran megatrendeihin varautumisessa. Näistä ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset, hyvinvoinnin haasteet, demokratian heikentyminen, teknologian kehitys ja kestävä talous linkittyvät kaikki kansalaisten työ- ja toimintakykyyn sekä osallisuuteen.
Kuntoutuspäivät 2025 käsittelevät TE-palvelut 2024 -uudistusta. Vuoden 2025 alussa TE-palvelut siirtyvät kunnille ja 45 työllisyysaluetta aloittaa toimintansa.
Tapahtuman ohessa järjestettiin Vuoden KuntoutusOivallus -kilpailu, jonka raadissa edustivat Kuntoutussäätiö ja tapahtuman pääyhteistyökumppani Livesäätiö. Viisi finalistia esittivät omat oivalluksensa yleisölle.
Raati valitsi voittajaksi Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntoutuksen sopeutumisvalmennusten mallin. Oivallus sai raadilta kiitosta konkreettisista tuloksistaan ja käyttökelpoisuudestaan. Sopeutumisvalmennukset ovat saaneet asiakkailta ja järjestöiltä kiitosta asiakaslähtöisyydestään, ja niihin saapuu asiakkaita myös oman hyvinvointialueen ulkopuolelta. Asiakkaiden lähipalvelujen tarjoaminen on hyvinvointialueen perustehtävä, kommentoivat voittajat.
”Luota omaan ammattitaitoon, sinä olet asiakkaittesi asianajaja. Ryhmähengen luominen vaatii panoksia, mutta kun ryhmähenki saavutetaan, se on voimaannuttavaa sekä ammattilaiselle että asiakkaalle”, kannustavat oivalluksen kehittäneet kuntoutusohjaajat Pia Clarke ja Marianne From.
Finaalitöiden joukossa oli muun muassa luontolähtöiset menetelmät päihdekuntoutuksessa, työn muokkaus Kiila-kuntoutuksessa, IPS-mallin juurruttaminen omaan toimintaan ja kaatumisen ehkäisy koti- ja asumispalveluissa. Kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa.