Kuntoutussäätiön Puheen ja kielen kehityksen varhainen moniammatillinen tuki (KIMPPU) -hankkeessa luodaan toimintamalli alle 3-vuotiaiden lasten kielen kehityksen tueksi. Malli tähtää siihen, että perheet saavat puheen ja kielen haasteisiin tukea tarpeeksi varhain ja yhdenvertaisesti.
Alle 3-vuotiaiden lasten puheen ja kielen varhaiskuntoutus on tällä hetkellä riittämätöntä. Resursseja, kuten puheterapiapalveluita, ei ole riittävästi ja ne jakautuvat alueittain epätasaisesti, joten monet perheet saavat tukea liian myöhään. Kaksivuotiaista lapsista 10–15 % osoittaa merkkejä kielenkehityksen viivästymisestä.
Puhumaan oppiminen ennakoi pienen lapsen valmiuksia lukea ja oppia lapsena ja teini-ikäisenä. Puutteellinen kielellinen toimintakyky nostaa myös riskiä käytös- ja sosiaalisille ongelmille. Oikeaan aikaan saatu puheterapia edistää lasten osallisuutta myöhemmin elämässä ja ehkäisee ylisukupolvista syrjäytymistä.
Kuntoutussäätiön KIMPPU-hanke on jatkoa Sanapolku Oy:n KieLo SpråkLek -hankkeelle. KieLo-hankkeen varhaiskuntoutusmallissa terveydenhoitajat kartoittivat vuoden ikäisten kielen kehitystä Niilo Mäki Instituutin ESIKKO-kartoituksella. Jos kartoitus osoitti merkkejä tuen tarpeesta, vanhemmat pääsivät hankkeen asiantuntijoiden vetämiin ryhmiin. Tutkittuun tietoon pohjautuvia ryhmiä vetivät puheterapeutit. Vanhemmat kokivat, että ryhmiin osallistuminen helpotti kommunikointia lapsen kanssa omassa arjessa.
KIMPPU-hanke laajentaa tätä toimintamallia tuomalla varhaisen vaiheen kuntoutuksen tiiviimmin perheen arkeen. Puheen ja kielen vaikuttava varhaiskuntoutus on ohjaavaa: puheterapeutti ohjaa lapsen lähipiiriä tukemaan lapsen kehitystä arjessa. Tässä hankkeessa neuvolat ja varhaiskasvatus tukevat perheitä entistä tiiviimmin. Hyvinvointialueiden ja kuntien puheterapeutit, terveydenhoitajat, varhaiskasvatuksen ammattilaiset sekä muut lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset saavat hankkeen työpajoista, koulutuksista ja ohjausmateriaaleista käytännön työkaluja lasten ja vanhempien tukemiseen. Kehittämistyöpajoissa kuullaan myös vanhempia, jotta palveluiden tarjoama tuki on helpompi viedä perheen arkeen.
Hankkeessa koulutetut puheterapeutit vetävät vanhemmille KieLo-ryhmiä. Hankkeen tavoite on tavoittaa 70 perhettä. Vanhemmat saavat ryhmissä tietoa ja kartoitusta lapsen kehityksen virstanpylväistä. Vertaistuki ja tukiverkoston laajeneminen vähentävät huolta omasta tilanteesta. Lapsille vanhempien ryhmistä saama tuki tarkoittaa sitä, että aikuiset huomaavat heidän kommunikaationsa herkemmällä korvalla.
Moniammatillinen varhainen tuki tuottaa julkisille palveluille pitkän tähtäimen hyötyjä, koska se vähentää lasten tarvitseman tuen tarvetta myöhemmin elämässä. Hanke tarjoaa valmiin koulutuksen ja materiaalit valmiiseen toimintamalliin, jonka avulla resurssit kohdentuvat korjaavista palveluista kevyempiin ennalta-ehkäiseviin palveluihin.
Yhteiskehittämisen työpajat alkavat keväällä 2025 ja koulutukset syksyllä 2025. Mukaan ovat tervetulleita kaikki lasten kanssa työskentelevät ammattilaiset, palveluista päättävät esihenkilöt ja pienten lasten vanhemmat eri puolilta Suomea.
Pilottialueina toimivat Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueet sekä useat kunnat kyseisillä alueilla.
Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR+. Hanke on Lasten, nuorten ja perheiden osallisuuden koordinaatiohankkeen alahanke. Hanke jatkuu huhtikuuhun 2027 asti.
Ota yhteyttä, niin kerromme lisää tulevista työpajoista ja koulutuksista!