Uutiset

Uusi hanke vastaa ikääntyneiden palveluiden kohtaanto-ongelmaan

Julkaistu
21.10.2024

Kuntoutussäätiön uudessa Toimintakykyä ikääntyneille – Työkykyä työntekijöille (TOTY) -hankkeessa kehitetään toimintamallia ja koulutusta, joiden avulla ikääntyviä kohtaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset jaksavat paremmin nykyisessä työpaikassaan tai pystyvät palaamaan työhön.

Kuntoutussäätiö kehittää ammattikorkeakoulu Arcadan ja Lentävä liitutaulu Oy:n kanssa toimintamallia, joka vastaa ikääntyneiden palveluiden kohtaanto-ongelmaan. Sosiaali- ja terveysalalta poistuu työntekijöitä erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveysongelmien vuoksi.  

Hankkeessa koulutetaan täsmätyökykyisiä työntekijöitä toteuttamaan ikääntyvien arkikuntoutusta, joka on muuta hoitotyötä kevyempää fyysisesti ja henkisesti. Koulutuksesta valmistuneita palkataan hyvinvointialueiden arkikuntoutustiimeihin. Nämä ammattilaiset ovat esimerkiksi lähihoitajia, sairaanhoitajia, toiminta- ja fysioterapeutteja sekä sosionomeja, jotka kokevat työkykynsä heikentyneen tai heikentyvän, mutta jotka ovat kiinnostuneita jatkamaan sosiaali- ja terveysalalla ja työskentelemään ikääntyneiden parissa.

Arkikuntoutus tukee ikääntyneen ja häntä tukevien ammattilaisten jaksamista

Arkikuntoutus tukee ikääntyneen asiakkaan omatoimisuutta hänen omassa elinpiirissään. Arkikuntoutus auttaa asiakasta tekemään hänelle tärkeitä arjen asioita ja elämään mielekästä elämää mahdollisimman pitkään. Asiakkaan ja häntä tukevan moniammatillisen tiimin yhteistyö ja keskinäinen kunnioitus ovat avainasemassa.

Kuntoutuksen aikana ammattilaiset tapaavat asiakasta kolmen kuukauden ajan usean kerran viikossa tavanomaista kotihoitoa pidemmillä tapaamiskerroilla. Kuntoutuksen sisältö määräytyy yksilöllisesti ikääntyneen itse asettamien tavoitteiden mukaisesti. Näitä voivat olla esimerkiksi harrastuksissa käyminen, ystävien luona vierailu tai kotitöiden tekeminen. Riittävän tiivis yhteistyö ja kiireettömyys varmistavat, että tukea saava ja hänen ammattilaistiiminsä eivät kuormitu.

Tavoitteena on, että kolmen kuukauden kuntoutusjakson jälkeen ikääntynyt henkilö selviää arjessaan omatoimisemmin pitkään. Arkikuntoutus on tutkimusten mukaan yhteiskunnalle joko saman hintaista tai edullisempaa kuin perinteisesti toteutetun kotihoidon ja kuntoutuksen yhdistelmä. Tämä on erityisen merkittävää väestön ikääntyessä ja palvelujen kysynnän lisääntyessä.

Teknologia keventää työtä

Arkikuntoutustiimin työntekijöiden koulutuksessa hyödynnetään pelillistämistä. Koulutus tarjoaa käytännönläheisiä oppimistilanteita turvallisessa digitaalisessa ympäristössä. Pelillistäminen pitää oppimispolun selkeänä ja motivoi suorittamaan koulutuksen loppuun. Tämä on erityisen tärkeää, koska osallistujilla voi olla taustalla uupumusta ja haasteita jaksamisessa.

Testaamme myös tapoja, joilla teknologia voi keventää arkikuntoutustiimien työkuormaa. Teknologian tarkoitus on vapauttaa aikaa asiakkaan kohtaamiselle.

Hyvinvointialueiden ja työllisyysalueiden yhteistyö ohjaa täsmätyökykyisiä toteuttamaan arkikuntoutusta

Toimintamallin pilotointialueeksi ovat lupautuneet Länsi-Uudenmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet. Näille alueille perustetaan ensimmäiset moniammatilliset arkikuntoutustiimit. Työllisyyspalvelut ohjaavat sosiaali- ja terveysalan työnhakijoita kouluttautumaan arkikuntoutustiimiin.

Hanke on valtakunnallinen ja kaikki hyvinvointialueet ja työllisyysalueet ovat tervetulleita mukaan yhteistyöhön! Ensimmäiset työpajat hyvinvointialueille ja kunnille alkavat syyskaudella. Hankkeessa kehitettävät koulutukset tarjotaan osallistujille maksutta valtakunnallisesti kesäkuusta 2025 alkaen.

Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Hanke päättyy 31.7.2027.

Kysy lisää!

Niskanen Satu

Koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö, Väitöskirjatutkija, TtM, toimintaterapeutti

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!