Jaa uutinen:
Urheiluopistojen toiminnalla on SROI-vaikuttavuusarvioinnin (Social Return on Investment) mukaan yhteiskunnalle merkittävä arvo: liikunta-alan vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen terveydelliset ja sosiaaliset hyödyt nousevat vuosittain 83 miljoonaan euroon. Kun tähän lisätään aluetaloudelliset vaikutukset, kokonaisarvo kohoaa 143 miljoonaan euroon vuodessa. Tämä osoittaa, kuinka tärkeää on panostaa liikuntaan ja hyvinvointiin. Liikkumattomuus aiheuttaa vuosittain vähintään kolmen miljardin kustannukset, ja urheiluopistojen rooli onkin keskeinen: ne kouluttavat ammattilaisia sekä työelämän että seuratoiminnan tarpeisiin, jotta yhä useampi saisi liikunnasta elämänmittaisen tavan.
Kuntoutussäätiön vuonna 2024 toteuttamassa SROI-arvioinnissa tarkasteltiin urheiluopistojen toiminnan terveydellisiä ja sosiaalisia hyötyjä rahamääräisenä. Terveydellisenä mittarina pidettiin liikuntasuositusten täyttymistä ja sosiaalisten hyötyjen mittarina yksinäisyyden vähentymistä.
Tehty SROI-laskelma perustui vuonna 2019 julkaistuun Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tuottamaan raporttiin Suomen urheiluopistojen aluetaloudelliset vaikutukset (Kujala ym. 2019). Raportin mukaan urheiluopistojen vaikutus maakuntien talouteen oli noin 60 miljoonaa euroa eli noin 20 miljoonaa euroa enemmän kuin valtion kokonaisrahoitus. Arvioinnista rajattiin tällöin pois terveydelliset ja sosiaaliset hyödyt sekä vaikutukset alueen imagoon ja houkuttelevuuteen.
Vapaan sivistystyön koulutuksen vuorokausia toteutetaan urheiluopistoissa yli 336 000 vuodessa, ja opiskelijoita on yli 141 000. Liikunta-alan ammatillisen peruskoulutuksen ja ammattitutkintojen opiskelijoita on vuosittain yli 2100. Tutustu Urheiluopiston SROI-arviointiin.
Kuntoutussäätiö on tuottanut taloudellisten vaikutusten SROI-arviointeja jo vuodesta 2017. SROI-arviointimenetelmä tekee näkyväksi toiminnan taloudelliset hyödyt. Arvioinnin tulokset näyttävät, miten toimintaan sijoitetun summan arvo nousee.
SROI-arviointien tärkeyttä puoltaa toiminnan hyödyllisyyden osoittaminen. Kun arvioinnin avulla saa selkeän kuvan toiminnan hyödyllisyydestä, on helppo perustella toiminnan tärkeys esimerkiksi rahoittajille. Taloudellisten vaikutusten arvioinnin sisällyttäminen hankehakemukseen helpottaa hankkeen läpimenoa.
Kuntoutussäätiö tarjoaa erilaisiin aikatauluihin ja budjetteihin sopivia SROI-arviointeja. Meiltä tilataan täyden palvelun arviointeja, arvioinnin ohjausta ja kommentteja valmiisiin arviointeihin. Asiakkainamme on ollut järjestöjä, kolmannen sektorin toimijoita ja oppilaitoksia.
Lisätietoa SROI-arvioinnista löydät SROI-webinaaritallenteestamme (Peda.net): Miten hyvinvointia tukevat palvelut voivat osoittaa toimintansa näkymättömät hyödyt?
Tutustu Urheiluopiston SROI-arviointiin Kuntoutussäätiön verkkosivuilla.
Koulutus- ja kustannusvaikuttavuustoiminnan päällikkö, Väitöskirjatutkija, TtM, toimintaterapeutti