Kuntoutussäätiön ja Valo-Valmennusyhdistyksen uudessa hankkeessa haetaan ratkaisua Suomen työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaan panostamalla työnantajien tukeen.
Kohtaanto-ongelma syntyy, kun työnantajien tarjoamat työtehtävät ja työnhakijoiden osaaminen eivät kohtaa tietyillä alueilla tai toimialoilla. Työllisyyden edistäminen painottuu tyypillisesti työnhakijoiden saamaan tukeen. Tässä hankkeessa uutena on työnantajien toiveiden ja tarpeiden huomioiminen.
Osuvuutta työmarkkinoille -hankkeessa luodaan ja kehitetään malli rekrytointiprosessista ja työvalmennuksesta, jossa työnantajat ja työnhakijat saavat molemmat tukea. Heille tarjotaan työvalmennusta, jonka ansiosta työnantajat tunnistavat tarvitsemaansa työpanosta ja työnhakijat osaavat sanoittaa omaa osaamistaan.
Hanke tukee työnantajia läpi rekrytointiprosessin osaamistarpeiden tunnistamisesta, työpaikkailmoituksen sanoittamiseen ja uuden työntekijän rekrytoimiseen. Yritysyhteistyön kehittäjä tekee hankkeessa tiivistä yhteistyötä työnantajien kanssa.
Hankkeen työvalmennukseen otetaan erityisesti heikossa työmarkkina-asemassa olevia työnhakijoita, kuten nuoria, maahanmuuttajataustaisia ja osatyökykyisiä henkilöitä. Työohjaaja auttaa työntekijää ja työnantajaa muokkaamaan työtä eli sovittamaan sen työntekijän työ- ja toimintakykyyn. Työtä voi muokata esimerkiksi selkeillä tehtävänannoilla, joustavilla työajoilla tai rauhallisella työtilalla. Lisäksi työntekijä voi muotoilla työtään eli etsiä itselleen sopivia työn tekemisen tapoja esimerkiksi pitämällä tehtävälistaa ja säätämällä työpisteensä itselleen sopivaksi.
Kuntoutussäätiö pilotoi toimintamallia pääkaupunkiseudulla ja Valo-Valmennusyhdistys Seinäjoella. Pilottialueiden lisäksi tuloksia levitetään laajasti eri puolelle Suomea.
Hankkeen taustalla on vahva osaaminen ja kokemusta sekä tutkimuksesta että käytännön työstä. Kuntoutussäätiö on aiemmin toteuttanut mm. Askeleet töihin ja Iisisti töihin -hankkeita. Kuntoutussäätiö ja Valo-Valmennusyhdistys tekevät yhteistyötä Yhteiskunnallisten yritysten osaamiskeskuksessa, joka tarjoaa tukea mm. osatyökykyisiä työllistäville yhteiskunnallisille yrityksille.
Hankkeessa tehdään laaja selvitys aiemmista työllisyyttä edistävistä toimintamalleista. Selvityksen tuloksia esitellään hankkeen aloituswebinaarissa keväällä 2025.
Kevään 2025 aikana järjestetään kehittämistyöpajoja, joissa käsitellään tarkemmin työn muokkaamista rekrytoinnissa ja millaista tukea työnhakijat ja työnantajat tarvitsevat. Syksyllä 2025 järjestetään koulutuksia työn muotoilusta, työn muokkauksesta ja työnantaja- ja työnhakija-asiakastyöstä.
Ota yhteyttä, niin pääset ilmoittautumaan ensimmäisten joukossa!