Uutiset

Oppimisvaikeuksien tukeminen on avain sujuvampaan työelämään

Julkaistu
21.11.2024

Suomessa yli miljoona ihmistä kokee oppimisvaikeuksia, jotka vaikuttavat merkittävästi työelämässä ja opinnoissa pärjäämiseen. Monelle apu voi kuitenkin tuntua mahdottomalta saavuttaa: tukikeinot ovat niukkoja ja usein riippuvaisia monimutkaisista luokitteluprosesseista. Tämä johtaa alisuoriutumiseen, uupumukseen ja mielenterveysongelmiin.

#OlenArvokas-kampanja nostaa esiin oppimisvaikeuksien ymmärtämisen ja tukemisen merkityksen työelämässä ja yhteiskunnassa. Kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua ja tarjota konkreettisia ratkaisuja, jotka auttavat erilaisia oppijoita löytämään paikkansa työelämässä.

"Isoin tuki on sellainen, joka tuo myötätuntoa sekä konkreettisia ja yksilöityjä ratkaisuja arjen haasteisiin. Oikeita keinoja niihin hetkiin, joita muut eivät edes huomaa." – Saana Alanko, kokemusasiantuntija

Oppimisvaikeuksien tukeminen on kaikkien etu

Vaikka oppimisvaikeudet ovat usein synnynnäisiä ja pysyviä, niiden kanssa voi menestyä erinomaisesti oikeanlaisella tuella ja välineillä. Teknologia, kuten tekoäly ja digitaaliset apuvälineet, on monelle suuri apu. Yhtä tärkeää on työpaikkojen joustavuus ja kyky huomioida yksilölliset tarpeet.

"Ei vasenkätinenkään leikkaa oikeakätisten saksilla – miksi siis odotamme, että kaikki pärjäävät samoin työvälinein ja -tavoin?" – Saana Alanko, kokemusasiantuntija

Työelämässä monimuotoisuuden huomioiminen lisää paitsi yksilön hyvinvointia myös koko organisaation suorituskykyä. Erilaisille oppijoille suunnatut ratkaisut hyödyttävät usein kaikkia työntekijöitä. Näin oppimisen tukeminen on myös kustannustehokas tapa ehkäistä työuupumusta ja lisätä työhyvinvointia.

Kuinka tukea oppimisvaikeuksia työelämässä?

Kampanjan asiantuntijat ehdottavat konkreettisia toimenpiteitä:

  1. Joustot ja apuvälineet työpaikoilla: Tuetaan työpaikkoja ottamaan käyttöön joustoja, digitaalisia apuvälineitä ja tilaratkaisuja, jotka auttavat oppimisvaikeuksista kärsiviä työssä jaksamisessa ja suoriutumisessa.
  2. Tiedon lisääminen ja koulutus työpaikoilla: Lisätään tietoisuutta oppimisvaikeuksista ja niiden tukimuodoista työnantajien ja esihenkilöiden keskuudessa.
  3. Oppimisvaikeuksien tunnistaminen työkyvyn tuen palveluissa: Parannetaan tunnistamista ja tuen saatavuutta esimerkiksi työterveyshuollossa ja työttömien tukipalveluissa.
  4. Yhteiskunnan tuki työikäisille: Kehitetään julkisia palveluja, kuten erilaisia kuntoutusvaihtoehtoja, oppimisvaikeuksia kokevien nuorten ja aikuisten toimintakyvyn tueksi.
  5. Vertaistuki ja yksilöllinen ohjaus: Tuetaan järjestöjen roolia vertaistuen ja ammattitaitoisen ohjauksen ja tiedon tarjoajina.
  6. Rahoitus työn sujuvuuden ja oppimisen tukemiseksi: Kehitetään uusia tuen malleja työelämään pääsemiseksi ja siellä selviytymiseksi.
  7. Moninaisuuden tukeminen työelämässä: Edistetään tiedonkäsittelyvalmiuksien yksilöllisyyden ja moninaisuuden arvostamista ja huomioimista työpaikoilla sekä työllisyyspolitiikassa.

#OlenArvokas-kampanja kutsuu kaikki mukaan tukemaan oppimisen moninaisuutta. Jokaisella on oikeus toimia ja kehittyä työelämässä omista lähtökohdistaan käsin. Yhdessä voimme luoda työelämän, jossa erilaiset vahvuudet pääsevät loistamaan!

Lue koko tietopaketti PDF-muodossa tästä.

Jaamme mielellämme työkyvyn, toimintakyvyn ja sosiaalisen osallisuuden asiantuntemustamme, ja olemme kiinnostuneita kaikista yhteistyön muodoista. Meidät voi kutsua pitämään puheenvuoroja ja pyytää haastatteluja. Me myös koulutamme, osallistumme työryhmiin, teemme selvityksiä, tutkimusta ja arviointeja kampanjan aiheista. Meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Johanna Stenberg 
Oppimisen ja mielenterveyden tuen kehittämispäällikkö,
neuropsykologian erikoispsykologi, PsM,
Kuntoutussäätiö
johanna.stenberg@kuntoutussaatio.fi

Johanna Korkeamäki
Erikoistutkija, VTT,
Kuntoutussäätiö
johanna.korkeamaki@kuntoutussaatio.fi

Voit tutustua #OlenArvokas -kampanjan kaikkiin tuotoksiin helposti täältä.

Kuntoutussäätiön koordinoima #OlenArvokas-kampanja tuo esiin tuen merkityksen heikommassa asemassa olevien henkilöiden arjessa. Kampanjalla korostetaan oikeanlaisen tuen tärkeyttä.

#OlenArvokas-kampanjaa ja sen aikana tuotettavia tietopaketteja toteutetaan yhteistyökumppanien kanssa. Tietopakettien avulla pyritään vaikuttamaan päätöksentekoon tutkitun tiedon ja vaikuttavien kokemustarinoiden kautta. Tämä kampanja vahvistaa SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry:n #OnneksiOnJoku-kampanjaa.

Jokainen voi osallistua #OlenArvokas-kampanjaan jakamalla oman tai yhteisönsä tarinan ja käyttämällä #OlenArvokas-hashtagia sosiaalisessa mediassa!

Kampanjan aikana tuotamme tiiviit tietopaketit seuraavista aiheista:

  • 14.11. - Asiakaslähtöinen mittaaminen avaa tien vaikuttavampaan toimintaan
  • 21.11. - Erilaiset oppimisen tukimuodot töissä tai opinnoissa voivat olla vipu kohti toimivampaa työelämää
  • 28.11. - Kansalaisyhteiskunta mahdollistaa tarinat, joita emme muuten kuulisi
  • 5.12. - Työyhteisön vastaanottokyky tukee onnistunutta työhön paluuta
  • 12.12. – Sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä työelämä

Kuntoutussäätiö on työkyvyn, toimintakyvyn ja sosiaalisen osallisuuden toimintamallien kehittäjä ja suunnannäyttäjä.    

Toiminnassamme yhdistämme asiakaskokemuksen korkeatasoiseen monitieteiseen tutkimukseen, uudistamme työ- ja toimintakyvyn sekä osallisuuden edistämisen malleja ja kuntoutusjärjestelmää. Innostamme yhteistyöhön asiantuntijoita, päättäjiä, yrityksiä, järjestöjä ja asiakkaita.  

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!