Uutiset

Kuntoutussäätiö suosittelee lähisuhdeväkivallan sovittelun jatkamista

Julkaistu
12.8.2024

Orpon hallituksen hallitusohjelman kirjauksen mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta pääsääntöisesti luovutaan. Hallituksen esityksen tavoitteena on varmistaa, että sovitteluun ei enää otettaisi väkivaltaa sisältäviä rikoksia, joissa uhri ja rikoksesta epäilty ovat lähisuhteessa keskenään. Kuntoutussäätiö ei kannata sovittelun kieltämistä lähisuhteissa olevien henkilöiden välillä. Esityksellä olisi toteutuessaan kielteisiä seurauksia.

Lähisuhdeväkivallan osapuolet tarvitsevat tukea

Jos lähisuhdeväkivallan sovittelusta luovutaan, lähisuhdeväkivallan osapuolet tarvitsevat tilalle korvaavaa tukea. Järjestöt tekevät tärkeää työtä sekä uhrien tukemisessa että antaessaan välineitä henkilöille, jotka tekevät tai pelkäävät tekevänsä väkivaltaa. Uhrit tarvitsevat tukea tilanteesta selviämiseen ja tekijät väkivaltaisten käytösmallien välttämiseen tulevissa lähisuhteissa. Nämä mallit ovat usein tulosta sukupolvien kestoisesta kierteestä, ja tutkimusten mukaan väkivallan tekijät ovat usein myös itse väkivallan uhreja.

Tähän kaikkeen tarvitaan aiempaa parempaa ohjausta eri palvelujen ja tuen piiriin. Mikäli lähisuhdeväkivallan sovittelu päättyy, ohjauksen ja tuen toteuttamista olisi hyvä suunnitella yhteistyössä järjestöjen ja asiantuntijoiden kanssa.

Huomattava osa hyötyy sovittelusta

Huomattava osa lähisuhdeväkivallan sovittelun osapuolista kokee, että sovittelu on ollut positiivinen kokemus ja hyödyttänyt heitä. Sekä uhreille että väkivaltaa käyttäville suunnatut palvelut ja palveluihin ohjaaminen on puutteellista.

Sovitteluun liittyvät yksilökeskustelut saattavat olla ensimmäinen kerta, kun osapuolet pääsevät kertomaan kokemuksistaan ulkopuolisille. Yhteiskeskustelut voivat puolestaan olla osapuolille tärkeä mahdollisuus päästä purkamaan ristiriitoja ja etsimään ratkaisuja ulkopuolisen fasilitoijan, sovittelijan, tukemana.

Lisää tietoa tarvitaan lähisuhdeväkivallan sovittelun pidemmän aikavälin vaikutuksista verrattuna siihen, ettei sovittelua olisi toteutettu. Sovittelu ei sovellu kaikkeen lähisuhdeväkivaltaan, ja sovitteluun seulotaan tapauksia, joissa osapuolet todennäköisesti hyötyvät siitä. Mikäli lähisuhdeväkivallan sovittelua jossain muodossa jatketaan, on tärkeä kehittää sovitteluun sopimattomien tapausten varhaista tunnistamista ja sovittelijoiden osaamista.

Kuntoutussäätiön lausunto kokonaisuudessaan (pdf).

Lausuntopyyntö lausuntopalvelu.fi-sivulla.

Lähisuhdeväkivallan sovittelu : Yleiset piirteet ja osapuolten kokemukset prosessista (Valtioneuvoston julkaisu)

Lisätietoja

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!