Uutiset

Kuntoutusalan verkoston KUVE:n puheenjohtajisto peräänkuuluttaa kuntoutuksen jatkuvaa uudistamista

Julkaistu
27.8.2024

Kuntoutusalan verkosto KUVE:n puheenjohtajisto pitää tärkeänä kuntoutuksen jatkuvaa uudistamista.

Kuntoutukseen käytetään vuosittain arvioiden mukaan noin 1,6 miljardia euroa. Se on tärkeä hyvinvointi-investointi, joka oikein toteutettuna tuottaa itsensä takaisin. Kuntoutus lisää ihmisten työllistymistä, turvaa ikääntyneiden ihmisten toimintakykyä ja kotona asumista sekä tuottaa hyvinvointia ja osallisuutta kaiken ikäisille.

Kuntoutus säästää yhteiskunnan varoja ja lisää hyvinvointia. Siksi sen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä, painottavat KUVE:n uusi puheenjohtaja, Miina Sillanpään Säätiön toimitusjohtaja ja SOSTEn varapuheenjohtaja Soile Kuitunen ja Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja, KUVE:n varapuheenjohtaja Riikka Shemeikka.

Puheenjohtajat toteavat kuntoutuksen uudistamisen olleen erityisesti kahdella viime hallituskaudella määrätietoista ja jatkuvaa. Se sai alkunsa kuntoutuksen uudistamiskomiteasta, joka jätti mietintönsä vuonna 2017. Kehittämistyö jatkui kuntoutuksen kehittämissuunnitelmilla, joita laadittiin mietinnön ehdotusten pohjalta. Vuoden 2022 jälkeen kuntoutuksen kehittämissuunnitelmia ei kuitenkaan ole julkaistu.

Kuntoutusprosessit ovat edelleen hajanaisia. Ihmiset pääsevät kuntoutukseen usein liian myöhään, ja kuntoutustarpeen arviointi on satunnaista. Ihmiset ovat epätasa-arvoisessa asemassa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi ikääntyneillä on THL:n raporttien mukaan palveluasumisessakin paljon kuntoutumisen mahdollisuuksia, mutta ammattilaisen tukea saa vain harvoin. Kuntoutuksen arvostus ei ole sillä tasolla, millä sen tulisi olla.

Kuntoutusverkosto KUVE edistää kuntoutusta koskevan tiedon ja ymmärryksen jakamista ja vaikuttaa päättäjiin. KUVE edistää myös jäsentensä keskinäistä yhteistyötä.

KUVE on sote-järjestöjen, hyvinvointialueiden, kuntien ja muiden julkisyhteisöjen sekä yritysten avoin yhteistyöfoorumi. KUVE:ssa on yli 150 jäsentä. Sitä koordinoivat SOSTE ja Kuntoutussäätiö. KUVE toimii yhteistyössä eduskunnan kuntoutusverkoston kanssa, ja toteuttaa avoimia webinaareja ja muita tilaisuuksia kaikille kuntoutuksesta kiinnostuneille.

KUVE:n yhteystiedot

Päivi Kiiskinen
erityisasiantuntija
SOSTE
paivi.kiiskinen@soste.fi

Mika Ala-Kauhaluoma
yhteyspäällikkö
Kuntoutussäätiö
mika.ala-kauhaluoma@kuntoutussaatio.fi

No items found.

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!