Uutiset

Kuntoutukseen tärkeää päästä myös ilman lääketieteellistä diagnoosia

Julkaistu
13.8.2024

Kuntoutussäätiö on antanut lausunnon nuoren ammatilliseen kuntoutukseen suunnitelluista muutoksista. Kuntoutussäätiö pitää hyvänä, että lakiesityksessä nuorten mahdollisuus saada ammatillista kuntoutusta on edelleen mahdollista ilman lääketieteellistä diagnoosia, mikä nopeuttaa ja helpottaa kuntoutukseen pääsyä olennaisesti.

Kuntoutussäätiö on kuitenkin huolissaan siitä, että mahdollisuus kokopäiväiseen kuntoutusrahaan on rajattu kokonaan pois lakiesityksestä. Vaikka kaikki kuntoutujat eivät tarvitse kuntoutusrahaa toimeentulon ja kuntoutumisen turvaksi, osalle nuoren ammatilliseen kuntoutukseen osallistujista kuntoutusraha on tarpeellinen toimeentulo. Lakimuutos voi siten vaikuttaa kielteisesti kaikkein haavoittuvammassa asemassa oleviin nuoriin, joille kuntoutukseen pääsy olisi ensiarvoisen tärkeää. Lakimuutoksen vaikutuksia nuoren ammatillisen kuntoutuksen saajiin onkin tarpeen seurata laadukkailla tutkimusasetelmilla.

Kuntoutussäätiö kiinnittää lausunnossaan myös huomiota siihen, että nuorten kuntoutukseen on tehty monia muutoksia tällä hallituskaudella. Nuorten kuntoutusta ja eri lakiesitysten vaikutuksia olisi tarpeen tarkastella kokonaisuutena. Nuorten ja nuorten aikuisten kuntoutusta tulisi kehittää entistä vankemmin kokonaisuutena, jotta mahdollisimman moni nuori voisi kouluttautua ja työllistyä.

Kuntoutussäätiön lausunto kokonaisuudessaan (pdf).

Lausuntopyyntö lausuntopalvelu.fi-sivulla.

Lisätietoja

Kysyttävää?
Ota meihin yhteyttä!