Kuntoutussäätiö ja Taitotalo aloittivat syyskuussa Koto-osaajat – Kielitietoisen ohjausosaamisen ja kotoutumisen työotteen kehittämishankkeen, jonka päämääränä on lisätä kotoutumisen parissa, erityisesti työllistymistä tukevissa palveluissa, työskentelevien ammattilaisten ja asiantuntijoiden kielitietoisen ohjaamisen osaamista. Lisäksi maahan muuttaneiden itsenäisen opiskelun taitoja ja tietoa pyritään kasvattamaan. Hankkeen kumppaneina on hankkeen alkaessa Helsingin, Turun, Salon, Porin ja Mikkelin kaupungit. Neuvotteluja käydään kuudennen kaupungin kanssa.
Suomeen suuntautunut maahanmuutto on kasvanut vuosikymmeniä, mikä näkyy eri yhteiskunnan osa-alueilla. Kielen hallinta vaikuttaa merkittävästi maahanmuuttajien ja heidän lastensa kotoutumiseen sekä sosioekonomiseen asemaan. Kielitietoinen ohjaus voi poistaa ymmärtämisen ja osallisuuden esteitä.
Hankkeessa valmennetaan kumppaniorganisaatioiden ammattilaisia hyödyntämään kielitietoisen ohjaamisen menetelmiä ja työkaluja omassa työssään. Kielitietoisessa ohjaamisessa vahvistetaan myös kielenoppijoiden itseopiskelun taitoja, niin että kielenoppimista tapahtuu mahdollisimman paljon myös varsinaisten kielikurssien ulkopuolella.
Hankkeen alussa selvitetään kumppaniorganisaatioiden ammattihenkilöstön osaamistarpeita, jonka jälkeen rakennetaan soveltuva valmennuskokonaisuus. Valmennuskokonaisuuden jälkeen hanke tukee koulutettuja kielitutoreita opittujen asioiden levittämisessä ja juurruttamisessa oman organisaation, verkostojen ja sidosryhmien sisällä. Hankkeen avulla tuodaan yhteen eri toimialoja ja ammattiryhmiä, minkä toivotaan osaltaan tukevan tiedon leviämisen ja hyvien käytäntöjen käyttöön ottamista uusilla alueilla. Lisäksi hankkeessa syntyvät materiaalit jaetaan julkisesti kaikkien toimijoiden hyödynnettäväksi.
Koto-osaajat – Kielitietoisen ohjausosaamisen ja kotoutumisen työotteen kehittämishanke alkoi 1.9.2024 ja päättyy 31.12.2026. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama ja sille on myönnetty rahoitus EU:n Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta (AMIF).
Hankkeen projektipäällikkö Farid Ramadan, farid.ramadan@kuntoutussaatio.fi, puh. 044 781 3169, Kuntoutussäätiö
Kehittämispäällikkö, FM