Uutiset

Heikentynyt mielenterveys on merkittävä syy sairauspoissaoloille ja työkyvyttömyyseläkkeille

Julkaistu
23.11.2023

#HyvinvoivaTulevaisuus-kampanjan uusimmassa tietopaketissa tarjotaan tutkittua asiantuntijatietoa liittyen mielenterveyden tukeen työelämässä sekä toimenpide-ehdotuksia sen toteuttamiseen. Kooste on luettavissa alta, mutta tarjolla on myös napakka tietopaketti PDF-muodossa. Kysymyksissä meihin voi olla suoraan yhteydessä, ja kannustammekin yhteydenpitoon matalalla kynnyksellä. Vastaamme mielellämme kysymyksiin.

Heikentynyt mielenterveys on merkittävä syy sairauspoissaoloille ja uhka sekä kansanterveydelle että taloudelle. Suomessa mielenterveyden häiriöt maksavat vuosittain noin yksitoista miljardia euroa. Summa koostuu työmarkkinoiden ja terveyspalveluiden kustannuksista sekä sosiaaliturvasta. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyden häiriöt aiheuttavatkin 80 % työhön liittyvistä sairastumisista. Yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä myönnetään mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi. Mielenterveys ja sen häiriöt vaikuttavatkin merkittävällä tavalla suomalaiseen työelämään.

Mitä toimenpiteitä tarvitaan mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen työelämässä?

  • Työnantajien valmiuksia ennaltaehkäistä mielenterveyteen liittyviä haasteita tulee lisätä. Työnantajilla tulee olla riittävästi tietoa ja tukea saatavilla, jotta he voivat kehittää ja muokata organisaation rakenteita sekä työn tekemisen tapoja mielenhyvinvointia tukevaksi. Työnantajia tulisi kouluttaa esimerkiksi siitä, miten he voivat tukea eri kohderyhmien mielenterveyttä työelämässä.
  • Työyhteisöjen vastaanottokykyä tulee vahvistaa. Työnantajilla tulee olla riittävästi tietoa ja keinoja, miten työyhteisön vastaanottokykyä lisätään työn aloittamisen, siellä pysymisen ja sinne palaamisen tukemiseksi. Työantajille tulisi tarjota konkreettisia keinoja esimerkiksi siitä, miten organisaation psykologista turvallisuutta voidaan rakentaa.
  • Työantajien tulee tukea mielen hyvinvointia ja huomioida työkykyä heikentävät neuropsykologiset ongelmat. Työnantajia tulee kannustaa kustannustehokkaaseen mielen hyvinvoinnin tukemiseen sekä työkykyä heikentävien neuropsykologisten ongelmien huomioimiseen esimerkiksi ennaltaehkäisevien työterveyspalvelujen, työkykykoordinaattoreiden osaamisen sekä työyhteisöjen ja johdon kouluttamisen kautta.
  • Mielenterveydestä ja sen tukemisesta työyhteisöissä tarvitaan jatkossakin tutkimustietoa sekä muuttuviin työelämän rakenteisiin sopivaa kehittämistyötä.

Lue lisää muutaman sivun tietopaketista (PDF). Kuntoutussäätiön tietopaketin sisältö pohjautuu asiantuntijoidemme kattavaan kokemukseen ja tietoon mielen hyvinvointia tukevista työelämän käytänteistä.

Voit myös ottaa yhteyttä ja pyytää lisätietoa suoraan asiantuntijoiltamme

Tove Lassenius
Rahoitus- ja TKI-erityisasiantuntija, toimintaterapeutti AMK, MSc
Kuntoutussäätiö
tove.lassenius@kuntoutussaatio.fi

Johanna Stenberg
Neuropsykologian erikoispsykologi, PsM
Kuntoutussäätiö
johanna.stenberg@kuntoutussaatio.fi

Riikka Shemeikka
Toimitusjohtaja, VTT, FM, dosentti
Kuntoutussäätiö
riikka.shemeikka@kuntoutussaatio.fi

#HyvinvoivaTulevaisuus -kampanja tarjoaa yhteiskunnallisille vaikuttajille tiivistettyä tietoa Kuntoutussäätiön tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tuloksista. Kuntoutussäätiön painopistealueina ovat toimintakyky, työkyky ja sosiaalinen osallisuus, ja päämääränä on edistää heikommassa asemassa olevien hyvinvointia.

Tietopaketit toimitetaan kansanedustajille, hyvinvointialueiden päättäjille, työmarkkinajärjestöille, puoluetoimistoille sekä valikoiduille median edustajille.

Kampanjan aikana lähetämme tiiviit tietopaketit ovat seuraavista aiheista:

  • Tutkittua tietoa oppimisen vaikeuksista koulutuksessa ja työelämässä – julkaistu 7.11.
  • Mahdollistetaan sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä työelämä – julkaistu 9.11.
  • Osallisuuden edistäminen liikunnan avulla – julkaistu 14.11.
  • Maahanmuuton ja kotoutumisen asiantuntemuksemme palvelee hyvien väestösuhteiden rakentamista – julkaistu 16.11.
  • Mielenterveyden tuki osana työkyvyn tukemista – julkaistu 23.11.
  • Kestävä kansalaisyhteiskunta
  • Vaikuttavuus ja arviointi
  • Yhteisötalous ja sosiaaliset innovaatiot

Kuntoutussäätiö on työkyvyn, toimintakyvyn ja sosiaalisen osallisuuden toimintamallien kehittäjä ja suunnannäyttäjä.

Toiminnassamme yhdistämme asiakaskokemuksen korkeatasoiseen monitieteiseen tutkimukseen, uudistamme työ- ja toimintakyvyn sekä osallisuuden edistämisen malleja ja kuntoutusjärjestelmää. Innostamme yhteistyöhön asiantuntijoita, päättäjiä, yrityksiä, järjestöjä ja asiakkaita.

www.kuntoutussaatio.fi

No items found.