Blogi

”Toimettomuus vetää ympäri kuonoa”

Julkaistu
8.11.2022

Kuva: Jouni Nykänen

Ville, 30, oli ollut pitkään toimettomana ennen kuntouttavan työtoiminnan alkua. Terveydelliset haasteet sekä sosiaalisten tilanteiden pelko olivat ajaneet hänet ahtaalle. Hänellä ei ollut keinoja nousta omatoimisesti takaisin jaloilleen.–  Kuten aikamme suuri runoilija Heikki Kuula sanoo: ’Toimettomuus vetää ympäri kuonoa.’

Jo Kuntoutussäätiön Digipajalle tutustumiskäynnille saapuminen jännitti Villeä valtavasti. Tutustumisen jälkeen olo kuitenkin helpotti hieman. Paikkahan oli vaikuttanut ihan mukavalta ja ohjaajat ottivat hänet pajalla lämpimästi vastaan! Pelolle oli tämän kokemuksen jälkeen helpompi sanoa vastaan. Ville aloitti kuntouttavan työtoiminnan vuoden 2021 keväällä.

Hybridimalli tuki kuntouttavan työtoiminnan aikana

Vuosi kuntouttavassa työtoiminnassa sujui nopeasti ja sen aikana Villen ajattelu alkoi muuttua. Ennen pajalla aloittamista hänellä oli haasteita asettaa henkilökohtaisia tavoitteita ja jatkaa pitkäjänteistä työskentelyä.–  Mä mietin asioita niin monesta eri näkökulmasta. Käyn mielessä läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot siitä, että miten joku tilanne saattaa mennä. Päädyn lopulta siihen lopputulokseen, että ei ees kannata koittaa.

Ville osallistui Digipajan toimintaan pääasiassa etäyhteyksin pandemiatilanteen vuoksi. Tämä sopi hyvin hänen tapaansa työskennellä. Ville sai rakennettua itselleen toimivan päivärytmin ja rutiinin Digipajan aikataulujen ympärille. Yhteisen ohjelman ja yksilöllisen ohjauksen kautta hän oppi tunnistamaan omaa osaamistaan ja potentiaaliaan paremmin. Tulevaisuus ei vaikuttanut enää niin synkältä.

Ville piti kuntouttavassa työtoiminnassa Digipajalla siitä, että ohjaajat työskentelivät asiakkaiden kanssa rennolla otteella. Oleellisia asioita edistettiin yhteistyössä, mutta samalla rupateltiin kuulumisia. Ville pohti, kuinka tönkkö työote saattaisi etäännyttää asiakkaita ohjaajista.  Kuva: Jouni Nykänen

Villen suurimmat onnistumiset kuntouttavassa työtoiminnassa liittyivät sosiaalisiin tilanteisiin. Hän esimerkiksi osallistui ammattikorkeakouluopiskelijoiden järjestämään pienryhmään arjenhallinnan taidoista. Ryhmä järjestettiin etäyhteyksin. Ville osallistui keskusteluun mikrofonin kautta, ja uskalsi jopa pitää välillä kameraakin päällä.

Loppuun asti haastavinta oli Digipajalle fyysisesti saapuminen. Ville kertoi suosikkimuistokseen Digipajalta ulkoilutapahtuman, joka järjestettiin vuoden 2022 kesällä:

–  Oli kiva, kun sai ottaa lapsetkin sinne messiin. Ne selkeesti nautti, kun sai riehua mukana.Kuitenkin lempimuistoonkin liittyi vahvasti sosiaalinen jännitys.–  Mä olin ihan huonona siellä. Ja sit vielä, kun tietää, että monilla muillakin asiakkaista on samanlaista jännitystä, niin se kynnys mennä juttelemaan jotenki kasvaa.

Ville oli kuitenkin päättänyt, ettei antaisi pelolle enää valtaa määrittää hänen tulevaisuuttaan.

Nälkä on kasvanut syödessä

Eräs kuntouttavan työtoiminnan tavoitteista on asiakkaan elämänhallinnan ja toimintakyvyn tukeminen, jotta tämä voisi esimerkiksi työllistyä tai hakeutua opintojen pariin. (Sosiaali- ja terveysministeriö, Kuntouttava työtoiminta.) Villen kohdalla tavoite toteutui kuin oppikirjan mukaan. Vuoden 2022 syksyllä hän aloitti opinnot Taitotalon tieto- ja viestintätekniikan perusopinnoissa. Koulutuksesta hän valmistuu IT-asiantuntijaksi.

Ville hakeutui heti opintojen alussa juttelemaan Taitotalon opinto-ohjaajan ja erityisopettajan kanssa mahdollisien keskittymisvaikeuksien vuoksi. Tukea ja ohjausta sai ilman ylimääräistä odottelua ja opiskelijan asiaan suhtauduttiin sen ansaitsemalla vakavuudella. Kuva: David Yonah

Opintoihin siirtyminen suoraan kuntouttavasta työtoiminnasta on sujunut hyvin. Villellä oli omien mielenkiinnonkohteiden ja harrastusten kautta vankka perusosaaminen IT-alalle. Aika Digipajalla oli vahvistanut näitä taitoja entisestään. Sen lisäksi vuosi kuntouttavassa työtoiminnassa opetti hänelle itsensä johtamisen taitoja sekä omien heikkouksien ja vahvuuksien tunnistamista. Kaikesta tästä on ollut hänelle hyötyä myös opinnoissa.

Alun opinnot ovat olleet Villelle helppoja. Vaikka välillä on ollut turhauttavaakin odottaa, että pääsee oppimaan uutta, ovat helpolta tuntuvat aiheet toisaalta vahvistaneet Villen itsevarmuutta hänen omasta osaamisestaan ja potentiaalistaan.

–  Onneksi siellä ei tarvii istua tunneilla pyörittelemässä peukaloita, jos osaa asiat jo. Sitten voi vaan osoittaa sen oman osaamisen näytöillä.

Hankalinta Villelle on yhä ollut kouluun paikan päälle meneminen. Itse koulussa oleminen ahdistaa Villeä melko vähän, mutta bussimatka oppilaitokselle tuntuu epämiellyttävältä. Julkisessa liikenteessä nämä tunteet iskevät herkästi. Tulee olo kuin ei pääsisi tarvittaessa pois paikalta ja silloin kaikki alkaa ahdistaa.

Ville on ollut kiitollinen ja positiivisesti yllättynyt siitä, miten laadukasta ja kokonaisvaltaista tukea hän on saanut Taitotalolta. Työn laatu ja opiskelijalähtöisyys on aivan erilaista kuin Villen nuoruudessa, kun hän oli ensimmäistä kertaa ammattikoulussa. Hänen kokemuksensa on, että Taitotalon henkilökunta on todella opiskelijoiden puolella ja he tekevät kaikkensa, jotta jokaisen opinnot sujuisivat mahdollisimman vaivattomasti.

Kuntouttava työtoiminta toimi Villelle todellisena ponnahduslautana. Taitotalon toisen asteen opintojen jälkeen hän aikoo hakeutua jatko-opiskelemaan ammattikorkeakouluun.

–  Musta tulee vielä insinööri!

Tarina

Ville

Kirjoittaja

Anni Hausen

Kuvat

Jouni Nykänen
David Yonah