Suoraan sisältöön

Aivotärähdys voi vaikuttaa ajattelutoimintoihin, kertoo tuore väitöskirja

Aivotärähdys on suhteellisen yleinen vamma monissa nopeatempoisissa urheilulajeissa kuten jääkiekossa. Aivotärähdys kuuluu aivovammajatkumon lievimpään päähän ja se luokitellaan erittäin lieväksi aivovammaksi. Perinteisesti aivotärähdyksen ajatellaan olevan suhteellisen ohimenevä vamma, joka ei juurikaan tarvitse lääketieteellistä huomiota. Kuitenkin joissain tapauksissa aivotärähdys voi aiheuttaa pitkäaikaisia oireita ja seurannaisvaikutuksia. Viime vuosina jääkiekossa on puhututtanut erityisesti päähän kohdistuneet taklaukset, joista on aiheutunut pelaajille vakaviakin vammoja.

Aivotärähdyksen merkit ennakoivat kognitiivisia oireita

Kuntoutussäätiön psykologitutkija, PsM, KM Kati Peltonen väitteli 2.10.2021 nuorten jääkiekkoilijoiden aivotärähdyksistä ja vamman lyhytaikaisista kognitiivisista vaikutuksista. Väitöstutkimuksen arvioin mukaan noin 9 %:a juniorijääkiekkoilijoista saa aivotärähdyksen harjoituksissa tai pelissä kauden aikana. Tutkimuksen mukaan yleisimpiä välittömästi tapahtumapaikalla havaittavia aivotärähdyksen merkkejä ovat pelaajan sekavuus (68 %:lla pelaajista), tasapainovaikeus (44 %:lla), tyhjä katse (41 %:lla), muistinmenetys (27 %:lla) ja tajunnan menetys (24 %:lla pelaajista).

Tutkimus osoitti, että välittömästä vamman jälkeen jäällä havaittu tajunnanmenetys, muistinmenetys, tasapainovaikeus tai tyhjä katse ennustivat heikentynyttä muistisuoriutumista seuraavan viikon aikana. Lisäksi tutkimuksen perusteella aivotärähdysten arvioinnissa ja toipumisen seurannassa on syytä huomioida pelaajan kehitystaso ja taustalla vaikuttavat kehitykselliset vaikeudet, kuten oppimisvaikeus.

Aivotärähdyksen jälkeen erityisesti muistitoiminnot, keskittymiskyky ja prosessointi- sekä reaktionopeus voivat heikentyä. Aivotärähdyksestä kuitenkin yleensä toivutaan 7–10 vuorokauden aikana. Lapsilla toipuminen voi kestää hieman pidempään, mutta lapsetkin tyypillisesti toipuvat 14 vuorokauden kuluessa. Osalla aivotärähdyksen saaneista oireet kuitenkin pitkittyvät. Osa pelaajista palaa liian aikaisin takaisin urheiluun, jolloin riski saada uusi aivotärähdys tai muu vamma on suuri. Mikäli toipuminen edellisestä vammasta on vielä kesken, voi uuden aivotärähdyksen seuraukset olla vakavat.

Pää pelissä -sivuilta löytyy aivotärähdystietoutta

Väitöskirja-aineisto kerättiin Helsingin yliopiston toteuttamassa juniorijääkiekkoilijoille ja seuroille suunnatussa Pää pelissä -hankkeessa vuosina 2015–2017. Hankkeessa tuotettiin tietoa aivotärähdyksistä pelaajille, vanhemmille ja seuroille sekä esiteltiin seuroille systemaattinen aivotärähdysten arvioinnin malli ja toipumisen seurannan askeleet. Hankkeessa tuotettiin runsaasti käytännönläheistä materiaalia aivotärähdysten tunnistamiseen, hoitoon hakeutumiseen ja portaittain takaisin peliin paluuseen, josta on hyötyä urheilijoille, vanhemmille, seuroille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Pää pelissä materiaalit ovat ladattavissa Helsingin yliopiston Pää pelissä -hankkeen sivuilta.

Lue Helsingin yliopiston HELDA julkaisuarkistossa julkaistu väitöskirja: Pre- and postinjury neurocognitive functioning of adolescent Finnish athletes : acute signs of concussion and modifying factors (pdf)

Lisätietoja

Kati Peltonen
Psykologitutkija, PsM, KM
kati.peltonen@kuntoutussaatio.fi
Puh: 044 781 3115


Sisältö päivitetty 24.02.2022

Jaa sivu!

Simple Share Buttons