Suoraan sisältöön

Selvityksemme: Eläinavusteinen kuntoutus on toimivaa ja motivoivaa

Kelan teettämä tuore selvitys vahvistaa, että eläinavusteinen kuntoutus on toimivaa ja sitä voidaan käyttää osana hyvin monenlaisten sairauksien hoitoa. Suomessa eläinavusteisia menetelmiä käytetään esimerkiksi oppimisvaikeuksien, neuropsykiatristen häiriöiden ja erilaisten kehityshäiriöiden kuntoutuksessa. Eläimet ovat mukana myös aikuisten mielenterveys- ja päihdetyössä sekä muistisairaiden hoidossa.

Kuntoutussäätiön toteuttaman tutkimuksen mukaan eläinavusteiset menetelmät sopivat erityisen hyvin sellaisille lapsille ja nuorille, joilla on vaikeuksia sitoutua hoitoon. Eläin motivoi harjoittelemaan, ja sen käyttö saattaa jopa nopeuttaa terapiaprosessia.

– On tärkeää, että erotetaan toisistaan eläinavusteinen toiminta, kuten vaikkapa lukukoirien käyttö, ja varsinainen eläinavusteinen terapia, sanoo erikoistutkija Lotta Hautamäki Kuntoutussäätiöstä. Hän on ollut mukana tekemässä Kelan teettämää tutkimusta eläinavusteisen terapian käytöstä.

Eläinavusteinen toiminta on usein vapaaehtoisten pyörittämää, mutta terapia on aina ammattihenkilön toteuttamaa ja sillä on selkeät, yksilölliset tavoitteet.

– Alalle kaivataan yhteisiä standardeja ja pelisääntöjä. Niitä alamme muovata seuraavaksi yhteistyössä Kelan ja palveluntarjoajien kanssa, Lotta Hautamäki sanoo.

Ylläoleva teksti on lyhennelmä Ylen verkkosivujen uutisesta. Lue koko uutinen tästä.

LisätiedotSisältö päivitetty 11.07.2018

Jaa sivu!

Simple Share Buttons