Hankkeet

Vajaakuntoinen TE-toimiston asiakkaana

2010
2011
Meneillään
Päättynyt

Hankkeen sisältö

Selite

Sisältö

Hankkeen nimi

Vajaakuntoinen TE-toimiston asiakkaana

Project Name

Disabled Persons as the Clients of Employment and Economic Development Offices

Alkamisvuosi

2010

Päättymisvuosi

2011

Hankkeen päätoteuttaja-
organisaatio

Toteuttaja-
organisaatiot

Koko hankkeen vastuuhenkilö

Tuomas Koskela

Vastuuhenkilö
Kuntoutussäätiössä

Yhteistyötahot

Ohjausryhmän jäsenet

Rahoittaja

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM)

Hankkeen tiivistelmä

Tutkimuksessa tarkastellaan asiakkuutta ja palveluita kuntoutusprosessista käsin. Tutkimuksessa selvitettiin, miten henkilöasiakkaan vajaakuntoisuus arvioidaan työ- ja elinkeinotoimistoissa, millaisia tulkintoja ja käytäntöjä siihen liittyy ja miten tämä vaikuttaa asiakkaan saamiin palveluihin. Lisäksi analysoitiin vajaakuntoisille kohdennettujen ammatillisen kuntoutuksen palvelujen ja palkkatuen toimivuutta sekä työnjakoa TE-toimistojen ja keskeisten yhteistyötahojen kesken.

Hankkeen tulokset

Tulosten perusteella vajaakuntoinen-käsite on TE-toimiston virkailijoiden näkökulmasta ongelmallinen. Työnhakija-asiakkaiden vajaakuntoisuuden määritys TE-hallinnossa on korostuneen medisiininen. Lääkärinlausuntoihin liittyy TE-toimiston virkailijan näkökulmasta ja asiakkaan työkyvyn arvioinnin kannalta useita haasteita.

Vajaakuntoisten asiakkaiden palveluprosessit ovat tavoitteiltaan ja palvelukokonaisuuksiltaan monimuotoisia ja yksilöllisesti räätälöityjä prosesseja. Keskeinen sisältö palveluprosessissa syntyy virkailijan tarjoaman henkilökohtaisen palvelun kautta. TE-hallinnon nykyinen vajaakuntoisia tukeva palveluvalikoima on riittävän laaja ja virkailijat hyödyntävät palveluja monipuolisesti asiakastyössään. Eniten käytetty palvelu on työkokeilu työpaikalla.

Eri toimijoiden välisen vastuunjaon ja yhteistyön pelisääntöjen epäselvyys haittaa monin tavoin TE-hallinnossa tehtävää asiakastyötä. Myös eri toimijoiden välistä tiedonkulkua tulisi kehittää ja poistaa siihen liittyviä esteitä. Yhteistyön toimivuus ja käytännöt vaihtelevat suuresti eri paikkakunnilla.

Hankkeen tiivistelmä

Kotisivu

Tulokset

Julkaisut