Hankkeet

Vaikeasti työllistyvät pitkäaikaistyöttömät helsinkiläiset

2011
2012
Meneillään
Päättynyt

Hankkeen sisältö

Selite

Sisältö

Hankkeen nimi

Vaikeasti työllistyvät pitkäaikaistyöttömät helsinkiläiset

Project Name

Evaluation of long-term unemployment in Helsinki

Alkamisvuosi

2011

Päättymisvuosi

2012

Hankkeen päätoteuttaja-
organisaatio

Toteuttaja-
organisaatiot

Koko hankkeen vastuuhenkilö

Mika Ala-Kauhaluoma

Vastuuhenkilö
Kuntoutussäätiössä

Yhteistyötahot

Ohjausryhmän jäsenet

Rahoittaja

Helsingin kaupungin henkilöstökeskus

Hankkeen tiivistelmä

Tutkimushankkeen taustalla oli Helsingin kaupungin työllistämistoimikunnan aloite. Tavoitteena oli selvittää rekisteritietojen avulla vaikeasti työllistyvien helsinkiläisten työnhakijoiden työmarkkina-asemaan liittyviä taustatekijöitä ja laatia tulosten perusteella suosituksia työllistämisen toimenpiteistä. Myös toimenpiteiden tarkoituksenmukainen kohdentaminen oikeille kohderyhmille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa oli keskeinen tavoite.

Hankkeen tulokset

Vaikeasti työllistyvien osuus helsinkiläisistä työnhakijoista oli lokakuussa 2010 vajaa neljännes. Helsinkiläisiin vaikeasti työllistyviin kuului väestöosuuksiin verrattuna keskimääräistä enemmän miehiä, iäkkäitä henkilöitä sekä vieraskielisiä työnhakijoita. Kohderyhmästä oli vieraskielisiä kolmannes ja he erosivat kotimaankielisistä vaikeasti työllistyvistä muun muassa iän ja perheellisyyden osalta. Suurella osalla vaikeasti työllistyvistä työttömyys oli pitkäkestoista tai toistuvaa. 12 prosentilla kohderyhmästä oli tuorein työssäolomerkintä 1990-luvulta, 18 prosentilla vuosilta 2000 - 2004 ja 54 prosentilla vuosilta 2005 - 2010. Tilastokeskuksen ja Työministeriön rekisteritietojen perusteella 15 prosentilla ei ollut ollut työsuhdetta lainkaan. Niistä, joilla oli työmarkkinahistoria vuodesta 1990 alkaen, viidennes oli ollut työttömänä vähemmän kuin viisi vuotta ajanjaksolla

1990 - 2010. Osalla vaikeasti työllistyvistä oli työttömyyden ohessa vähintään väliaikaista työtä, 26 prosentilta kohdehenkilöistä löytyi jokin työllisyystietomerkintä vuosilta 2009 - 2010 ja 15 prosentilta vuodelta 2010. Kohderyhmän verotettavista tuloista työmarkkinatuki muodosti valtaosan. Lisäksi useimmilla oli tarve täydentää toimeentuloa muiden tuki muotojen avulla. Vaikeasti työllistyvistä 67 prosenttia sai asumistukea ja 60 prosenttia oli hakenut toimeentulotukea vuoden 2010 aikana. Vajaakuntoiseksi työnhakijaksi oli vaikeasti työllistyvistä luokiteltu neljännes. Kuitenkin sekä Kelan kuntoutuspalveluiden käyttö että eläkehakemusten määrä olivat suhteellisen matalia (6 - 8 %)

Hankkeen tiivistelmä

Kotisivu

Tulokset

Julkaisut