Suoraan sisältöön

Apua asumiseen, tukea työllistymiseen – Kämppä ja duuni -hanke vastaa työttömän arjen haasteisiin

Kuinka kolmas sektori – viranomaisten ja yritysten väliin jäävät toimijat – voi auttaa pitkäaikaistyöttömiä? Tähän Kuntoutussäätiö on Kuntouttavan työn uudistajat (KUTU) -hankkeen avulla etsimässä vastauksia.

Mutta työllistyminen on vaikeaa, jos asuminen ei ole järjestyksessä.

Kuntoutussäätiössä on tunnistettu tarve auttaa työttömiä yksilöllisellä, tuetulla tavalla. Vuoden 2018 loppuun kestävään KUTU-hankkeeseen osallistuva pääkaupunkiseudun pitkäaikaistyötön saa tukea elämänhallinnassa, oman osaamisensa esittämisessä uudella tavalla ja tukea työpaikan etsimisessä. Hankkeeseen mukaan tulevan oma-aloitteinen halu työllistyä on tärkeää. Osallistuminen on vapaaehtoista ja yksilöllistä.

Kevään 2018 aikana Kuntoutussäätiö, SATO ja Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) ovat käynnistäneet Kämppä ja duuni -hankkeen, jonka tavoitteena on tarjota polku asunnottomuudesta työelämään. Hankkeen avulla halutaan katkaista kierrä, jossa asunnottomuus ja työttömyys seuraavat toisiaan. Osallistujat hankkeeseen tulevat Vva ry:n ja Kuntoutussäätiön kautta, asunto järjestyy SATOn kautta.

KUTU-hankkeessa mukana oleva Tarmo on ensimmäisiä, joka on saanut asunnon Kämppä ja duuni -hankkeen kautta. Hän on myös työllistynyt samaan aikaan. ”Jippii! Nyt asunnosta tulee pitkäaikainen koti, monta asiaa lähti sujumaan parhain päin yhtä aikaa!” on hänen tunnelmansa nyt. (Kuva: Anna-Kaisa Liimatainen)

Kämppä ja duuni -hankkeen kohderyhmä ovat työttömät asunnottomat, jotka tarvitsevat enintään kevyttä tukea asumiseensa ja tavoittelevat työllistymistä lähitulevaisuudessa. Alkuun asunto vuokrataan asukkaan maksukyvyn mukaisella hinnalla, myöhemmin vuokra nousee markkinahintaan.

On surullista, kun ihminen joutuu kierteeseen, jossa hän ei saa töitä, koska hänellä ei ole asuntoa, ja jossa hän ei saa asuntoa, kun hänellä ei ole töitä. Isona vuokra-asuntoja tarjoavana tahona koimme, että meillä on mahdollisuus auttaa tällaiseen tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Halusimme tehdä konkreettisia tekoja ja olemme iloisia, että löysimme kumppaneiksi Vailla Vakinaista Asuntoa ry:n ja Kuntoutussäätiön”, sanoo SATOn kehitysjohtaja Monica Aro.

Vva ry ohjaa osallistujan SATOn asunnon hakijaksi ja antaa tukea asunnon hakuprosessiin sekä mahdollisten tukien selvittelyyn. SATO tarjoaa osallistujalle hänen tilanteeseensa sopivaa vuokra-asuntoa ja auttaa työllistymisessä laajaa kumppaniverkostoaan hyödyntäen.

Pula kohtuuhintaisista asunnoista on keskeinen ongelma työssämme. Asunnottomuus pitkittyy ja muut elämän haasteet syvenevät, kun sopivan hintaista asuntoa joutuu jonottamaan kuukausia. Olemme iloisia siitä, että asunto ensin -periaatteen tärkeys aletaan tunnistaa myös laajemmin yhteiskunnassa: ilman asuntoa arjen muita haasteita on vaikea ratkoa”, sanoo Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Kämppä ja duuni -hanke täydentää KUTUa merkittävällä tavalla. Koska KUTU toimii viranomaisten ja yritysten välimaastossa, hankkeeseen mukaan tulevan oma-aloitteinen halu työllistyä on tärkeää. Osallistuja saa KUTU-hankkeessa työelämän psykologin ja hankekoordinaattorin tukea ja apua työelämän valmiuksien ja edellytysten vahvistamisessa, yksilöllisyyttä ja vapaaehtoisuutta kunnioittaen. Kämppä ja duuni -hanke voi avata heikon asumistilanteen aiheuttaman työllistymistä estävän lukon.

SATOn ja Vva:n kanssa tehtävä yhteistyö parantaa oleellisesti työllistymisen mahdollisuuksia, silloin kun työttömän asumistilanne on yksi arkea vaikeuttavista asioista”. kertoo KUTU-hankkeen johtaja Olli Laasanen Kuntoutussäätiöstä.

Lisätietoja

KUTU

  • osallistuminen: Anna-Kaisa Liimatainen, p. 040 517 6379

Vailla vakinaista asuntoa ry

  • asumisasiat: Ulla Pyyvaara, p. 050 443 0102
  • hankekumppanit: Sanna Tiivola, p. 050 407 9702

SATO

  • asuntojen vuokraus: Titta Paananen, p. 0201 34 4022
  • hankekumppanit: Monica Aro, p. 0201 34 4006

Sisältö päivitetty 16.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons