Kansalaisyhteiskunnan ja innovaatiotoiminnan uusi tulevaisuus
Kansalaisjärjestöt, innovaatiotoiminnan suuri näkymätön. Tarvitsemme demokraattisempaa, mukaan kutsuvaa innovaatiotoimintaa ja innovaatiopolitiikkaa. Kansalaisyhteiskunnalla valtavasti annettavaa yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun ja sosiaalisiin innovaatioihin.
Opiskelijanäkökulma - 20.02.2023
Osatyökykyiset mukaan työmarkkinoille

Osatyökykyiset ovat monimuotoinen ryhmä. Heihin voi lukeutua muun muassa vammaisia, pitkäaikaissairaita ja pitkäaikaistyöttömiä, joiden työkyky on alentunut. Osatyökykyisyys voi olla myös tilapäistä. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja siihen vaikuttaa osatyökykyisyyden syy, työ ja työn vaatimukset. Tämä blogikirjoitus on julkaistu alun perin 11.5.2022 Kuntoutussäätiön Kuntoutuspäivien verkkosivuilla. Kirjoittajat ovat kuntoutuksen ohjaajaopiskelijoita, jotka ovat osallistuneet Kuntoutussäätiön ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun prosessikiihdyttämöön.
LueOpiskelijanäkökulma - 13.02.2023
Katoaako tuen tarve yli kolmekymppisillä?

Olen viimeisen vuoden kuntoutuksen ohjaaja opiskelija Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Opintojeni aikana erityisesti yksi asia on jäänyt pohdituttamaan: ikärajat tukipalveluissa. Onko tosiaan niin, että tukea tarvitsevat vain alle kolmekymppiset? Tämä blogikirjoitus on julkaistu alun perin 27.4.2022 Kuntoutussäätiön Kuntoutuspäivien verkkosivuilla. Kirjoittaja on kuntoutuksen ohjaajaopiskelija, joka on osallistunut Kuntoutussäätiön ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun prosessikiihdyttämöön.
LueOpiskelijanäkökulma - 09.02.2023
Mikä on järjestöjen rooli kuntoutuksessa?

Järjestöt ovat tärkeässä roolissa kuntoutuksessa tarjoten ammatillista ja sosiaalista kuntoutusta. Järjestötoiminta voi tarjota kuntouttavaa työtoimintaa, vapaaehtoistoimintaa, sopeutumisvalmennuskursseja, vertaistukea kuntoutujalle sekä läheisille, tukihenkilötoimintaa, tukea arjessa selviytymiseen ja elämänhallintaan sekä ohjausta kuntoutushakemusten kanssa. Tämä blogikirjoitus on julkaistu alun perin 13.4.2022 Kuntoutussäätiön Kuntoutuspäivien verkkosivuilla. Kirjoittaja on kuntoutuksen ohjaajaopiskelija, joka on osallistunut Kuntoutussäätiön ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun prosessikiihdyttämöön.
LueOpiskelijanäkökulma - 08.02.2023
Monikulttuurisuuden kohtaaminen kuntoutuksen ohjaajan työssä

Opiskelen kuntoutuksen ohjaajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Opintoihini olen sisällyttänyt monikulttuurisuuden opintoja, koska itseäni kiinnostaa se aihealueena. Asiakkaan luottamuksen saaminen ja hänen tilanteensa suunnittelu yhdessä hänen tavoitteidensa mukaan on mielestäni keskeistä asiakastyössä. Tämä blogikirjoitus on julkaistu alun perin 30.3.2022 Kuntoutussäätiön Kuntoutuspäivien verkkosivuilla. Kirjoittaja on kuntoutuksen ohjaajaopiskelija, joka on osallistunut Kuntoutussäätiön ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun prosessikiihdyttämöön.
LueTutkijablogi - 21.12.2022
Omaishoitajanaisten tuen tarpeeseen kehitetty interventio osoittautui tulokselliseksi

Tunne voimavarasi -hanke auttaa ikääntyviä omaishoitajanaisia, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Hankkeessa omaishoitajanaisten tuen tarpeeseen vastattiin kehittämällä psykoedukaatioon perustuva interventio. Arviointitietojen perusteella interventiomalli nähtiin erinomaiseksi ja toimivaksi.
LueLueTutkijablogi - 20.12.2022
Sosioekonominen perhetausta on yhteydessä opiskelijoille mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriön perusteella myönnettyyn kuntoutukseen
Suurin osa opiskelijoiden kuntoutuksesta myönnetään mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden perusteella. Ennen NUOTTI-valmennusta koulutuksena järjestetty ammatillinen kuntoutus ja kuntoutuspsykoterapia olivat yleisimmät kuntoutusmuodot opiskelijoille. Kuntoutussäätiön tutkimuksessa havaittiin, että nämä kuntoutusmuodot kohdentuvat sosioekonomiselta perhetaustaltaan erilaisille opiskelijaryhmille. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Kuntoutus-lehdessä 3/22.
LueTutkijablogi - 18.01.2022
Vieraskielisenä kohti työelämää
Kuntoutussäätiö on kolmannen sektorin toimija, joka edistää osatyökykyisten asemaa työnhakijoina ja tukee heidän mahdollisuuksiaan edetä työelämää kohti monella tavalla. Osatyökykyiset määritellään usein henkilöiksi, joiden on mahdollista käyttää vain osaa työkyvystään. Osatyökykyisillä voi olla esimerkiksi työkykyä heikentävä sairaus, vamma tai muu tekijä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei osatyökykyinen pystyisi lainkaan työskentelemään, vaan kyse on merkittävästä resurssista työmarkkinoilla.
LueTutkijablogi - 20.12.2021
Digiosallisuus-malli vahvistaa erityisesti ikäihmisten osallisuutta yhteiskuntaan
Kuntoutussäätiö ja Omakotisäätiön Kanto-hanke aloittivat yhteistyön koronapandemian myötä, kun säätiöiden alueen asukkaille suunnattu ryhmätoiminta siirtyi pääosin verkkoon. Yhteistyön tavoitteena oli lisätä osallistumisen mahdollisuuksia erityisesti henkilöille, joilla ei ollut sosiaalista tukiverkostoa ja joilla oli heikommat digitaidot. Tässä kirjoituksessa esittelemme yhteiskehittämisen kautta syntynyttä toimintamallia digiosallisuudesta, jonka toivomme leviävän myös muille alueille ja toimijoille Suomessa. Jaamme myös kokemuksiamme mallin kehittämisestä.
LueTutkijablogi - 16.11.2021
Määrästä sisältöön ja laatuun tutkimus- ja innovaatiopolitiikassa
Suomessa näyttää vallitsevan laaja yhteisymmärrys siitä, että koulutuksen ohella tutkimus- ja innovaatiotoiminnan edistäminen on asetettava etusijalle yhteiskunnan ja sen talouden kehittämisessä. Paljon pidemmälle tässä asiassa ei ole päästy. Sanna Marinin hallitus on ilmoittanut tavoittelevansa Suomen tutkimus, kehittämis- ja innovaatiopanoksen (TKI) huomattavaa lisäämistä kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä. Asian valmistelu on annettu parlamentaariselle työryhmälle.