Suoraan sisältöön

Sijoita ja valmenna – IPS-mallin käyttö kuntoutuksessa etäkoulutus

18.08.2020 - 28.08.2020 | 350 €

Ilm. viim.12.08.2020


Perustiedot

Tarvitsetko lisää laatua ja vaikuttavuutta osatyökykyisen työllistymiseen? Tuntuuko, että kovasta työstä huolimatta et pääse toivottuihin tuloksiin?

IPS-malli (Individual placement and support. Suom. Sijoita ja valmenna.) on näyttöön perustuva tuetun työllistämisen muoto, jolla saadaan tuloksia aikaiseksi. IPS-mallin avulla voidaan osaltaan toteuttaa myös hallituksen työkykyohjelmaa, jossa on vahva painotus tuetun työllistämisen menetelmien kehittämiseen ja käyttöönottamiseen.

Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ja lisätä ammatillisen kuntoutuksen, työllistämisen ja kuntouttavan työtoiminnan parissa toimivien ammattilaisten osaamista. Koulutuksen avulla saadaan parempia valmiuksia IPS-mallin käyttämiseen asiakastyössä. Koulutuksessa käsitellään IPS-mallin teoriaa ja taustoittavaa tutkimustietoa, ratkaisukeskeistä työtapaa ja IPS-mallin käytännön toteuttamisen eri puolia mm. työhönvalmentajan ja työnantajatahon näkökulmasta. Sisältöosiot on suunniteltu niin, että ne tukevat käytännön asiakastyötä.

Koulutuksessa saat:

  • kattavan perehdytyksen IPS-mallin perusteisiin
  • käytännön esimerkkejä IPS-mallin soveltamiseen käytännön työssä
  • välineitä ja kokemuksia työnantajayhteistyöhön
  • valmiita materiaaleja ja työkaluja
  • todistuksen koulutuksen suorittamisesta

Koulutuksen kohderyhmä: Koulutus sopii kaikille kuntoutuksen ja osatyökykyisten työttömien palvelujen parissa toimiville ammattilaisille, esimerkiksi työhönvalmentajille, työhallinnon toimijoille sekä kaikille mallista kiinnostuneille.

Koulutuksen hinta: 350 € (hintaan ei lisätä alv:a).

Ryhmäalennukset: 2 hlöä -10%, 3 hlöä -15 %, 4 hlöä tai enemmän -20 %.

Paikka: Etäkoulutus (Zoom).

Tekniset ohjeet edellytykset/osallistumiselle: Koulutukseen ilmoittautuneet saavat sähköpostiin Zoom-linkin, jota klikkaamalla pääsee osallistumaan koulutustilaisuuteen. Osallistuja tarvitsee tietokoneen, hyvän nettiyhteyden, kuulokkeet ja mikrofonin.

Koulutuksen ajankohta: Koulutus toteutetaan kolmen webinaarin sarjana 18.8., 21.8. ja 28.8. Kukin webinaari kestää kolme tuntia. Koulutus sisältää myös teemoihin valmistelevan ennakkomateriaalin.

Ilmoittautuminen 13.8. mennessä

Lataa tästä PDF-esite

Ilmoittaudu tästä

Kuntoutussäätiön maksullisten koulutusten ja tapahtumien peruutusehdot

Ohjelma

Koulutuspäivien tarkempi sisältö ja kouluttajat:

Koulutuspäivä 1: Johdatus IPS-malliin ja toiminnan lähtökohdat (18.8. klo 12.00-15.00)

Kouluttaja: Mika Ala-Kauhaluoma

  • IPS-mallin teoriatausta, kohderyhmät ja keskeiset periaatteet
  • Vertailu muihin työvalmennuksen malleihin
  • Toimeenpanon laatu ja kriteerit (fidelity scale)
  • Tutkimuksellinen näyttö ja kritiikki
  • Toiminnan kehittäminen ja itsearvioinnin periaatteet

Koulutuspäivä 2: Mitä vaaditaan työhönvalmentajalta? (21.8. klo 9.00-12.00)

Kouluttaja: Marja Heikkilä

  • Työhönvalmentajan osaamisvaateet, työote ja asenne IPS -mallissa
  • IPS-mallin toteuttaminen työhönvalmennusprosessissa
  • Yrityksen sitouttaminen osatyökykyisten palkkaamiseen.
  • Etuisuuksien, palvelu- ja yhteistyörakenteen huomioiminen mallissa
  • Kokemuksia Kuntouttavan työn uudistajat (KUTU) ja Iisisti töihin -hankkeista

Koulutuspäivä 3: Ratkaisukeskeinen työote ja asiakkaiden yksilöllisten voimavarojen etsiminen (28.8. klo 9-12)

Kouluttaja: Leena Boltar

  • Ratkaisukeskeinen työote
  • Ratkaisukeskeinen haastattelu harjoituksineen
  • Muutostoiveesta toimeen, tuloksekas tavoitteenasettelu
  • Voimavarojen löytäminen: tutkimuksia myönteisestä tunteesta vahvuuden lähteenä, psykologinen pääoma, positiivinen psykologia ja luonteen vahvuudet

Kouluttajat

VTT Mika Ala-Kauhaluoma työskentelee yhteyspäällikkönä Kuntoutussäätiössä. Ala-Kauhaluoman väitöstutkimus (2007) käsitteli uusia työllistymisen tukemisen tapoja (ml. IPS ja kuntouttava työtoiminta) suomalaisessa työpolitiikan kontekstissa. Viimeisten vuosien aikana hän on ollut käynnistämässä ja toteuttamassa useita erityisryhmien palvelujärjestelmiin liittyviä tutkimus-, arviointi- ja kehittämishankkeita. Hänellä on yli 60 julkaisua kuntoutuksen kehittämisen, sosiaali- ja terveyspalvelujen arvioinnin sekä työpolitiikan saralta.

Tutkija Tft, TtM, AmO Marja Heikkilä on kokenut terveydenhuollon, työterveyshuollon ja ammatillisen kuntoutuksen asiantuntija. Kuntoutussäätiössä hän on toiminut työhyvinvointia, työkykyä ja työllistämistä edistävissä kehittämishankkeissa. Heikkilä vastaa Kuntoutussäätiön työkykykoordinaattorikoulutuksesta, joka on ammatillinen 10op laajuinen täydennyskoulutus esim. sote-alan ja HR:n asiantuntijoille. Koulutuksessa edistetään työpaikkojen osaamista työkyvyn edistämiseksi sekä osatyökykyisten työntekijöiden työllistymisen ja työssä pysymisen tukemiseksi.

Psykologi, psykoterapeutti Leena Boltar on koulutukseltaan myös työnohjaaja ja psykodraamaohjaaja. Yli kolmikymmenvuotisen uransa aikana hän on toiminut paitsi kuntoutuksen, psykoterapian ja työnohjauksen alalla myös kouluttajana. Ratkaisukeskeisen psykoterapian lopputyönsä hän teki ratkaisukeskeisestä työhönkuntoutuksesta. Työhön on kuulunut mm. ratkaisukeskeisten metodien koulutus ammattiauttajille, toiminnallisten ryhmätyömenetelmien koulutuksia kuntoutusalan toimijoille, esimiesten puheeksiottokoulutusta, mielentaitovalmennuksia sekä ratkaisukeskeinen työyhteisön ja tiimin kehittäminen.

 

Paikka

Ala-Kauhaluoma Mika

Yhteyspäällikkö, VTT

044 781 3096 | mika.ala-kauhaluoma@kuntoutussaatio.fi

Nieminen Maiju

Viestinnän asiantuntija

044 781 31 65 | maiju.nieminen@kuntoutussaatio.fi


Sisältö päivitetty 31.08.2020

Jaa sivu!

Simple Share Buttons