Suoraan sisältöön

Kuntoutusakatemia – Työn marginaalista tulevaisuuden työhön

08.12.2016 | Helsinki | Maksuton

Ilm. viim.05.12.2016


Perustiedot

kuntoutusakatemia

Mitä annettavaa työttömillä on? Millaisia innovaatiota syntyy palkkatyön repaleisilla reuna-alueilla, joihin viitataan termeillä työttömyys, itsensä työllistäminen, jakamistalous, sosiaalinen yritystoiminta, osatyökykyisyys ja kuntoutuminen?

Jotta saamme kaikkien osaamisen käyttöön  ja työttömille työtä, meidän pitää ajatella työ uusiksi. Kuntoutusakatemiassa 8.12. nostetaan esille tulevaisuuden työn muotoja. Voit tuoda oman työllistymiseen tai työhön kuntoutukseen liittyvän idean tai  haasteen ratkaistavaksi iltapäivän sparrausrinkiin. Sparraajina toimivat akatemian muut osallistujat ja Suomen valovoimaisimmat uuden työn tekijät.

Ilmoittaudu ilmaiseen tapahtumaan nyt. Paikkoja rajoitetusti!

Ilmoittaudu seminaariin

 

Ohjelma

12.30
Tervetuloa
Olli Alanen, palvelu- ja innovaatiojohtaja, Kuntoutussäätiö

12.35
Avauspuheenvuoro: Työhön kuntoutuksen uudistus
Eija Sorvari, säätiönjohtaja, Miina Sillanpään Säätiö

12.55
Mitä tänään tapahtuu?
Julia Anttilainen, koulutusvastaava, Kuntoutussäätiö

13.00
Mitä tapahtuu kun työttömälle annetaan ääni?
Jouni Gustafsson, toiminnanjohtaja, TATSI ry

13.15
Palkkatyön marginaaleista tulevaisuuden työhön
Marja-Liisa Trux, FT, tutkija, Vapaa yliopisto ja Hans Mäntylä, KTT, vapaaehtoistyöntekijä ja hankevastaava, Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry

13.30
Kaikkien osaaminen käyttöön. Mitä on uussuomalainen yrittäjyys? 
Camilla Nurmi, toiminnanjohtaja, Start Up Refugees

13.45
Kohti unelmaduunia – keikka kerrallaan 
Eija Kiviranta, CEO, Work Pilots

14.00
Sparrausrinkityöskentelyä

15.15
Yhteenveto sparrauksista
Keskustelua vetää  Mika Ala-Kauhaluoma, yhteyspäällikkö, Kuntoutussäätiö

16.00
Tilaisuus päättyy


SPARRAUSRINGIT JA SPARRAAJAT

SPARRAUSRINKI 1: MITÄ TAPAHTUU KUN TYÖTTÖMÄLLE ANNETAAN ÄÄNI?

Eriarvoisuus ja tunne siitä, ettei voi vaikuttaa omiin ja elämäänsä vaikuttaviin asioihin johtaa usein syrjäytymiseen.

Sparrausringissä 1 tuodaan esiin ideoita, millä vahvistetaan työttömien omaa ääntä ja osallisuutta yhteiskunnassa.  Kuinka työtöntä kannustetaan oman inspiraation löytämiseen osallistavien ja yhteiskuntaan integroivien toimien avulla?

TATSI eli Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry on työttömien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Viime vuosina Tatsissa on keskitytty erityisesti  myös  nuorten työttömien tukemiseen.  Toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson on työskennellyt koko uransa erilaisissa työtehtävissä työttömien, nuorten ja maahanmuuttajataustaisten suomalaisten parissa. Jounilla on taustaa myös taiteen parista toimien mm. valokuvaajana ja teatteriohjaajana.

SPARRAUSRINKI 2:  PALKKATYÖN MARGINAALEISTA TULEVAISUUDEN TYÖHÖN 

Palkkatyö rakoilee. Taloudellinen turvallisuus on pakko rakentaa jotenkin, mutta myös työ on kuviteltava uudelleen. Etujoukoissa näitä kysyvät jo nyt työttömät ja osatyökykyiset, itsensä työllistäjät ja muut nyky-yhteiskunnan tutkan alle jäävät. Mitä uuden työn maailmassa tarvitaan?

  • Tekeminen ensin: Valmentaminen tulee kuvaan matkan varrella.
  • Yhteisöjä: Porukka, ryhmä, tiimi. Ideat syntyvät vuorovaikutuksesta.
  • Vapauden vyöhykkeitä: Yltäkylläisyys ei ole hyvä, mutta resursseja pitää olla, vapaassa käytössä.
  • Aikaa: Toiminta jalostuu toistojen myötä. Kaikki ei ole pop-up.
  • Demokratiaa: Rohkeita ideoita, otsakkaita esiinmarsseja. Ei siloiteltua jälleenkoulutusjärjestelmää.

Oletko miettinyt samoja asioita? Onko hankkeesi törmännyt näihin rajoihin? Miten edes osa tästä voisi toteutua? Mitä listasta puuttuu?

Marja-Liisa Trux, FT, tutkija, joka viihtyy etnografian ja toimintatutkimuksen parissa. Olen tehnyt kenttätyötä mm. kuntouttavassa työtoiminnassa ja IT-alan monietnisillä työpaikoilla. Omakin työ on ollut pieninä murusina maailmalla, ja entinen huippuyliopiston tutkija on nähnyt leimakirveen molemmilta puolilta. Tällä hetkellä suunnittelen tutkimus- ja kehittämishanketta taiteen kentällä.

Hans Mäntylä, KTT, vapaaehtoistyöntekijä ja hankevastaava Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry. Monipuolisen ja perusteellisen koulutuksen jälkeen haen ja luon paikkaani yhteiskunnassa, yhteistoiminnallisesti ja tukevasti marginaalissa, hyvää työtä tavoitellen.

SPARRAUSRINKI 3: KAIKKIEN OSAAMINEN KÄYTTÖÖN – MITÄ ON UUSSUOMALAINEN YRITTÄJYYS?

Miten hyödynnämme turvapaikanhakijoiden osaamista suomalaisilla työmarkkinoilla? Mitä on uussuomalainen yrittäjyys? Miten Startup Refugees –verkosto on saanut alkunsa, miten se toimii?

Camilla Nurmi on Riku Rantalan, Tuomas Milonoffin ja Elise Pietarilan perustaman kansalaisjärjestö Phoenixin toiminnanjohtaja. Phoenix ry tunnetaan parhaiten Startup Refugees -verkostosta, joka tarttui nopeasti toimeen turvapaikanhakijoiden työllistymisen ja yrittäjyyden edistämiseksi syksyllä 2015. Camilla on tehnyt uransa kolmannella sektorilla monikulttuurisuuden, työllistymisen, nuorten ja yrittäjyyden saralla. Camilla innostuu ihmisistä ja tekemisen meiningistä ja on tällä hetkellä unelmatyössään notkeassa vastasyntyneessä järjestössä, joka reagoi jo silloin kun moni vasta suunnittelee.

SPARRAUSRINKI 4: KOHTI UNELMADUUNIA – KEIKKA KERRALLAAN 

Jokaisella ihmisellä on unelma työstä, joka sopii parhaiten omaan elämän tilanteeseen. Toisinaan ratkaisuna on vakituinen työ  tai yrittäjyys. Joskus halu tehdä silloin tällöin töitä omien aikataulujen puitteissa ja  saada työkokemusta tietyltä alalta.

Miten oma unelma työstä voi toteutua?  Miten nuori, maahanmuuttaja tai osa-työkykyinen saa tarvittavaa työkokemusta? Miten suomalaisen yhteiskunnan tulisi  tukea ihmistä kohti unelmaduunia?

Tässä sparrausringissä  etsitään ratkaisuja siihen, miten keikkatyöllä voidaan luoda  halukkaille työtä ja ansaintaa mahdollisimman monipuolisesti. Tuo sparrattavaksi ideat  ja haasteet

Eija Kivirannalla on yli 20 vuoden kansainvälinen kokemus menestyksekkään liiketoiminnan, innovaatioiden ja digitalisaation mahdollistajana. Ja Work Pilots Oy:n toinen perustaja. Work Pilots tuo täysin uudenlaisen mobiilin palvelun työn tekijöiden ja teettäjien kohtaamiseen ja keikkatyöhön

 

Paikka

Meeting Park KUKONTORI
Yrjönkatu 23, Helsinki
Kartta ja saapumisohjeet

 

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä

 


Käytännön järjestelyihin liittyvät kysymykset

Koulutussihteeri Pirjo Kuoppala
puh. 040 8230 058
pirjo.kuoppala@kuntoutussaatio.fi

Peruutukset

Peruutuksesta on aina ilmoitettava. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.


Sisältö päivitetty 07.12.2016

Jaa sivu!

Simple Share Buttons