Kuntoutusakatemia – Työn marginaalista tulevaisuuden työhön
08.12.2016 | Helsinki | Maksuton
Ilm. viim.
05.12.2016
Perustiedot
Mitä annettavaa työttömillä on? Millaisia innovaatiota syntyy palkkatyön repaleisilla reuna-alueilla, joihin viitataan termeillä työttömyys, itsensä työllistäminen, jakamistalous, sosiaalinen yritystoiminta, osatyökykyisyys ja kuntoutuminen?
Jotta saamme kaikkien osaamisen käyttöön ja työttömille työtä, meidän pitää ajatella työ uusiksi. Kuntoutusakatemiassa 8.12. nostetaan esille tulevaisuuden työn muotoja. Voit tuoda oman työllistymiseen tai työhön kuntoutukseen liittyvän idean tai haasteen ratkaistavaksi iltapäivän sparrausrinkiin. Sparraajina toimivat akatemian muut osallistujat ja Suomen valovoimaisimmat uuden työn tekijät.
Ilmoittaudu ilmaiseen tapahtumaan nyt. Paikkoja rajoitetusti!
Ohjelma
12.30
Tervetuloa
Olli Alanen, palvelu- ja innovaatiojohtaja, Kuntoutussäätiö
12.35
Avauspuheenvuoro: Työhön kuntoutuksen uudistus
Eija Sorvari, säätiönjohtaja, Miina Sillanpään Säätiö
12.55
Mitä tänään tapahtuu?
Julia Anttilainen, koulutusvastaava, Kuntoutussäätiö
13.00
Mitä tapahtuu kun työttömälle annetaan ääni?
Jouni Gustafsson, toiminnanjohtaja, TATSI ry
13.15
Palkkatyön marginaaleista tulevaisuuden työhön
Marja-Liisa Trux, FT, tutkija, Vapaa yliopisto ja Hans Mäntylä, KTT, vapaaehtoistyöntekijä ja hankevastaava, Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry
13.30
Kaikkien osaaminen käyttöön. Mitä on uussuomalainen yrittäjyys?
Camilla Nurmi, toiminnanjohtaja, Start Up Refugees
13.45
Kohti unelmaduunia – keikka kerrallaan
Eija Kiviranta, CEO, Work Pilots
14.00
Sparrausrinkityöskentelyä
15.15
Yhteenveto sparrauksista
Keskustelua vetää Mika Ala-Kauhaluoma, yhteyspäällikkö, Kuntoutussäätiö
16.00
Tilaisuus päättyy
SPARRAUSRINGIT JA SPARRAAJAT
SPARRAUSRINKI 1: MITÄ TAPAHTUU KUN TYÖTTÖMÄLLE ANNETAAN ÄÄNI?
Eriarvoisuus ja tunne siitä, ettei voi vaikuttaa omiin ja elämäänsä vaikuttaviin asioihin johtaa usein syrjäytymiseen.
Sparrausringissä 1 tuodaan esiin ideoita, millä vahvistetaan työttömien omaa ääntä ja osallisuutta yhteiskunnassa. Kuinka työtöntä kannustetaan oman inspiraation löytämiseen osallistavien ja yhteiskuntaan integroivien toimien avulla?
TATSI eli Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry on työttömien edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Viime vuosina Tatsissa on keskitytty erityisesti myös nuorten työttömien tukemiseen. Toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson on työskennellyt koko uransa erilaisissa työtehtävissä työttömien, nuorten ja maahanmuuttajataustaisten suomalaisten parissa. Jounilla on taustaa myös taiteen parista toimien mm. valokuvaajana ja teatteriohjaajana.
SPARRAUSRINKI 2: PALKKATYÖN MARGINAALEISTA TULEVAISUUDEN TYÖHÖN
Palkkatyö rakoilee. Taloudellinen turvallisuus on pakko rakentaa jotenkin, mutta myös työ on kuviteltava uudelleen. Etujoukoissa näitä kysyvät jo nyt työttömät ja osatyökykyiset, itsensä työllistäjät ja muut nyky-yhteiskunnan tutkan alle jäävät. Mitä uuden työn maailmassa tarvitaan?
- Tekeminen ensin: Valmentaminen tulee kuvaan matkan varrella.
- Yhteisöjä: Porukka, ryhmä, tiimi. Ideat syntyvät vuorovaikutuksesta.
- Vapauden vyöhykkeitä: Yltäkylläisyys ei ole hyvä, mutta resursseja pitää olla, vapaassa käytössä.
- Aikaa: Toiminta jalostuu toistojen myötä. Kaikki ei ole pop-up.
- Demokratiaa: Rohkeita ideoita, otsakkaita esiinmarsseja. Ei siloiteltua jälleenkoulutusjärjestelmää.
Oletko miettinyt samoja asioita? Onko hankkeesi törmännyt näihin rajoihin? Miten edes osa tästä voisi toteutua? Mitä listasta puuttuu?
Marja-Liisa Trux, FT, tutkija, joka viihtyy etnografian ja toimintatutkimuksen parissa. Olen tehnyt kenttätyötä mm. kuntouttavassa työtoiminnassa ja IT-alan monietnisillä työpaikoilla. Omakin työ on ollut pieninä murusina maailmalla, ja entinen huippuyliopiston tutkija on nähnyt leimakirveen molemmilta puolilta. Tällä hetkellä suunnittelen tutkimus- ja kehittämishanketta taiteen kentällä.
Hans Mäntylä, KTT, vapaaehtoistyöntekijä ja hankevastaava Etelä-Suomen Klubitalo-osaajat ESKOT ry. Monipuolisen ja perusteellisen koulutuksen jälkeen haen ja luon paikkaani yhteiskunnassa, yhteistoiminnallisesti ja tukevasti marginaalissa, hyvää työtä tavoitellen.
SPARRAUSRINKI 3: KAIKKIEN OSAAMINEN KÄYTTÖÖN – MITÄ ON UUSSUOMALAINEN YRITTÄJYYS?
Miten hyödynnämme turvapaikanhakijoiden osaamista suomalaisilla työmarkkinoilla? Mitä on uussuomalainen yrittäjyys? Miten Startup Refugees –verkosto on saanut alkunsa, miten se toimii?
Camilla Nurmi on Riku Rantalan, Tuomas Milonoffin ja Elise Pietarilan perustaman kansalaisjärjestö Phoenixin toiminnanjohtaja. Phoenix ry tunnetaan parhaiten Startup Refugees -verkostosta, joka tarttui nopeasti toimeen turvapaikanhakijoiden työllistymisen ja yrittäjyyden edistämiseksi syksyllä 2015. Camilla on tehnyt uransa kolmannella sektorilla monikulttuurisuuden, työllistymisen, nuorten ja yrittäjyyden saralla. Camilla innostuu ihmisistä ja tekemisen meiningistä ja on tällä hetkellä unelmatyössään notkeassa vastasyntyneessä järjestössä, joka reagoi jo silloin kun moni vasta suunnittelee.
SPARRAUSRINKI 4: KOHTI UNELMADUUNIA – KEIKKA KERRALLAAN
Jokaisella ihmisellä on unelma työstä, joka sopii parhaiten omaan elämän tilanteeseen. Toisinaan ratkaisuna on vakituinen työ tai yrittäjyys. Joskus halu tehdä silloin tällöin töitä omien aikataulujen puitteissa ja saada työkokemusta tietyltä alalta.
Miten oma unelma työstä voi toteutua? Miten nuori, maahanmuuttaja tai osa-työkykyinen saa tarvittavaa työkokemusta? Miten suomalaisen yhteiskunnan tulisi tukea ihmistä kohti unelmaduunia?
Tässä sparrausringissä etsitään ratkaisuja siihen, miten keikkatyöllä voidaan luoda halukkaille työtä ja ansaintaa mahdollisimman monipuolisesti. Tuo sparrattavaksi ideat ja haasteet
Eija Kivirannalla on yli 20 vuoden kansainvälinen kokemus menestyksekkään liiketoiminnan, innovaatioiden ja digitalisaation mahdollistajana. Ja Work Pilots Oy:n toinen perustaja. Work Pilots tuo täysin uudenlaisen mobiilin palvelun työn tekijöiden ja teettäjien kohtaamiseen ja keikkatyöhön
Lisätietoja koulutuksen sisällöstä
Käytännön järjestelyihin liittyvät kysymykset
Koulutussihteeri Pirjo Kuoppala
puh. 040 8230 058
pirjo.kuoppala@kuntoutussaatio.fi
Peruutukset
Peruutuksesta on aina ilmoitettava. Esteen sattuessa osallistujan voi vaihtaa.
Jaa sivu!