Suoraan sisältöön

Tarvitsemme innovaatioita yhteiskunnallisten ongelmien ratkaisuun

Suomalainen innovaatiopolitiikka edellyttää sisällöllistä uudistamista. Käsissämme on yhteiskunnallisia ongelmia, joiden ratkaisemisessa innovaatiot ovat välttämättömiä.

Kuntoutussäätiön toimitusjohtaja Soile Kuitunen ja asiantuntija Tarmo Lemola tapasivat parlamentaarisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmän puheenjohtajana toiminutta kansanedustaja Matias Mäkystä 27.1.2022. TKI-ryhmän työtä on tarkoitus jatkaa 2022.

Kuitunen ja Lemola peräänkuuluttivat keskustelussa uuden sukupolven ohjelmapolitiikkaa, jossa julkisen sektorin rooli on riittävän vahva. Ohjelmapolitiikan tulisi rakentua innovaatioekosysteemeille.

Suomen innovaatiopolitiikassa on ollut ymmärrettävistä syistä teknologialähtöinen painotus. Käynnistyvässä TKI-ryhmän jatkotyössä on tärkeää tunnistaa innovaatiolähteiden ja innovaatiotoiminnan moninaisuus. Teknologiaan liittyy väistämättä sosiaalinen ulottuvuus.

Sosiaaliset innovaatiot ovat Suomen kasvupolitiikassa välttämättömiä. Sosiaalisia innovaatioita kehittävät järjestöt, säätiöt ja muut yleishyödylliset toimijat tulee tunnistaa innovaatiopolitiikan keskeisinä toimijoina. Niiden ja yritysten kumppanuutta tulee edistää.

Järjestö- ja säätiösektorilta löytyy valtavasti sosiaalisia innovaatioita. Niillä esimerkiksi edistetään ihmisten työllistymistä, torjutaan syrjäytymistä, vähennetään päästöjä ja lisätään energiatehokkuutta.

Lisätietoja

Soile Kuitunen
puh. 044 7813 117

Tarmo Lemola
puh. 050 5917 056


Sisältö päivitetty 31.01.2022

Jaa sivu!

Simple Share Buttons