Suoraan sisältöön

Kuntoutussäätiö ja Amiedu yhteistyön tavoitteena parantaa nuorten ja osatyökykyisten työllistymistä

Amiedu ja Kuntoutussäätiö ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Yhteistyön tavoitteena on uuden opinnollistamismallin avulla kasvattaa nuorten ja osatyökykyisten työllisyysastetta.

Kuntoutussäätiön perustehtävänä on auttaa haastavassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä elämänhallinnan parantamiseen ja työhön kuntoutumiseen. Työkaluina ovat muun muassa käytäntölähtöinen tutkimus ja kokeilut sekä kuntoutuspalvelujen kiihdyttämö, Living Lab.

Amiedun kanssa solmitun kumppanuuden avulla Kuntoutussäätiö haluaa vahvistaa asemaansa kuntoutuksen valtakunnallisena suunnannanäyttäjänä ja toteuttaa vaikuttavaa kuntoutusta.

Vaikuttavan kuntoutuksen tavoitteena on, että kuntoutuja-asiakkaat pääsevät takaisin kiinni normaaliin arkeen ja saavat parempia työmarkkinasiirtymiä, Kuntoutussäätiön yhteyspäällikkö Mika Ala-Kauhaluoma.

Kuntouttavaa työtoimintaa toteutetaan erilaisten työpajojen kautta Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeille. Palveluun kuuluu muun muassa kiinteistö-, ravintola- ja ympäristötyöpajoja.

Uusi tapa opinnollistamiseen

Amiedun ja Kuntoutussäätiön yhteistyö liittyy uuteen tapaan opinnollistaa osaamista. Sen myötä opinnot voidaan kytkeä tiukemmin osaksi kuntoutuspalveluja siten, että jo kuntoutusjakson aikana pystyy suorittamaan tutkinnonosia näyttöjen avulla.

Ala-Kauhaluoman mukaan kumppanuussopimuksella on iso yhteiskunnallinen merkitys.

Kaiken takana on osatyökykyisten ja nuorten työllisyysasteen kasvattaminen. Kun opinnollistaminen saadaan osaksi kuntoutumis- ja pajatoimintaa siten, että kuntoutujat pystyvät suorittamaan opintokokonaisuuksia osana kuntoutumisjaksoja, se hyödyttää heitä työmarkkina-aseman ylläpidossa tai parantamisessa.

Uuden opinnollistamismallin pilottihanke toteutetaan kiinteistö- ja puhtaanapitopalveluja ylläpitävässä pajassa, jossa kuntoutujat hoitavat Kuntoutussäätiön omaa kiinteistöä osana kuntoutusjaksoa.

Kumppanuussopimuksen mukaan kuntoutuja-asiakas voi osoittaa osaamisensa käytännön työtä tekemällä näyttöjen perusteella ja saada siten suoritettua tutkinnonosia. Puhtaus- ja kiinteistöpalvelualalla alalla on kova työntekijäpula pääkaupunkiseudulla, joten uskomme mallin auttavan myös työllistymiseen.

Kuntoutussäätiön oma vahva tutkimustoiminta ja siihen liittyvä vaikuttavuusviestintä auttavat osaltaan uuden opinnollistamisen mallin toteutumisessa.

Kun saamme toiminnan sujumaan, toivomme, että muutkin kuntoutuslaitokset ottavat tästä opiksi ja osaksi käytäntöä. Siksi sopimuksella ja uudella opinnollistamisen tavalla on myös iso yhteiskunnallinen merkitys.

Amiedu haluttiin yhteistyökumppaniksi vahvojen näyttöjen ja yhteiskuntavastuullisen toiminnan takia.

Tiesimme Amiedun valtakunnalliseksi, tunnetuksi ja vakiintuneeksi toimijaksi, joka pystyy tukemaan meitä opinnollistamisessa. Asiakkaamme edustavat eri aloja, joten haluamme tehdä yhteistyötä oppilaitoksen kanssa, joka pystyy vastaamaa tarpeisiimme. Tarkoitus on laajentaa yhteistyötä myös maahanmuuttajien oppimisvaikeuksiin liittyvään opinnollistamiseen.

Lisätietoja:

Mika Ala-Kauhaluoma

Yhteyspäällikkö, VTT
Puh: 044 781 3096
etunimi.sukunimi@kuntoutussaatio.fi

 

Teksti: Kaisa Mikkonen
Kuvat: Juri Puhakka


Sisältö päivitetty 29.08.2019

Jaa sivu!

Simple Share Buttons