Suoraan sisältöön

Vapaaehtoistukea avuksi nuorten ja aikuisten työllistymiseen

Tiedote 6.6.2019

Kuntoutussäätiö lisää panostaan nuorten työllistämisessä uudella toimintamallilla, jossa työelämän konkareita houkutellaan vapaaehtoisiksi kummeiksi työstä syrjään jääneille nuorille ja aikuisille. Kummit toimivat nuorten ohjaajina työhön valmentauduttaessa, työtä etsiessä ja työsuhteen alussa. Toiminnan tavoitteena on nuoren työllistyminen kummin tarjoaman valmennuksen ja perehdytyksen avulla. Omaa suuntaa etsiessä työhön meno voi olla monelle hyvä välivaihe, joka avaa uusia polkuja. Toiminta toteutetaan STEAn avustuksella.

 

 

Työhön valmentaudutaan tutustumalla työelämään työnantajienkin näkökulmasta

Työhön valmennusta varten on laadittu helposti omaksuttava ohjeisto. Työhön valmentauduttaessa opitaan tuntemaan työelämää ja työnantajan odotuksia. Työhön ollaan valmentautuneita eikä säikähdetä, vaikka alku olisi hankalaa – työhön valmennuksessa näihinkin tilanteisiin tutustutaan jo ennalta. tässä vaiheessa kummin tuki voi olla tärkeää. Opitaan tuntemaan myös työnantajan toive, että työntekijä tekisi työssä parhaansa ja lähtisi työhön oppimaan uutta. Kummi ei ole nuorten esimies eikä kuntouttaja, pikemminkin työkaveri, joka sallii työllistyjän omaksua uusia asioita omassa rauhassaan.

Suomessa on tällä hetkellä noin 60 000 työelämästä tai koulutuksesta syrjässä olevaa nuorta. Syynä tähän saattaa olla monen nuoren opintopolun kivikkoisuus jo peruskoulun jälkeen noin 16-vuotiaana, jolloin toivottuja opintopaikkoja ei riitä kaikille. Suuret työttömyysluvut hankaloittavat myös nuorten työllistymistä ja alle 18-vuotiaana ei vielä pääse töihin. Samaan aikaan eläkkeelle jää suuria ikäluokkia ja työvoiman saannissa on monilla aloilla kohtaanto-ongelmia. Tarjolla olevat palvelut eivät ole toistaiseksi onnistuneet auttamaan läheskään kaikkia työstä syrjään jääneitä.

Tämän tilanteen helpottamiseksi Kuntoutussäätiö aloittaa Duunikummi-toimintamallin, jonka on tarkoitus levitä käyttöön eri paikkakunnille Suomessa. Tavoitteena on yhdistää syrjään jääneiden nuorten ja aikuisten tarpeita, monien kansalaisten auttamishalua sekä työnantajien toiveita saada työhön motivoituneita työntekijöitä, joiden perehdytykseen tarvitaan lisäresursseja. Mallin kehittäjien tavoitteena on, että mallin avulla saadaan siirrettyä eläkkeelle jäävien sukupolvien osaamista seuraaville sukupolville. Vähitellen toimintamalli voitaisiin avata kaikille työelämään tuleville ja perehdytystuesta kiinnostuneille yrityksille.

 

 


Sisältö päivitetty 27.06.2019

Jaa sivu!

Simple Share Buttons