Suoraan sisältöön

Miltä näyttää tulevaisuuden sosiaaliturva – Kokemusasiantuntijana Pikkuparlamentissa

Blogissa haastateltu Hani Forsell vaihtamassa ajatuksia Pasin kanssa KUTU-hankkeen yhteisötapaamisessa.

Työttömien kriisikokous lokakuussa 2017 Alppilan kirkossa. Tauolla istahdan kollegani Anskun kanssa samaan kahvipöytään kahden meille ennestään tuntemattoman henkilön seuraan. Keskustelu kiertyy nopeasti päivän teemaan: työttömän arkeen ja työllistymisen vaikeuteen.

Kerromme lyhyesti, miksi olemme paikalla: jakamassa tietoa Kuntoutussäätiön Kuntouttavan työn uudistajat -tutkimus- ja kehityshankkeesta eli KUTUsta, jossa luodaan uutta tuetun työllistämisen mallia. Me taas kuulemme kahvikumppaneiltamme Alppilan kirkossa tiloissa kokoontuvasta työttömien vertaistukena toimivasta Varikko-ryhmästä.

Kuntouttavan työn uudistajat (KUTU) -hankkeessa tutkitaan pitkäaikaistyöttömien työllistymisen esteitä ja mahdollisuuksia. Osallistujaa tuetaan työvalmiuksien kehittämisessä ja työnhaussa niin, että hän voi saada toimeentuloa ansiotyössä aidossa työympäristössä. Hankkeessa luodaan uusi tuetun työllistymisen malli, jossa hyödynnetään yhteistyöverkostoja, palvelumuotoilua ja digitaitoja.

Toinen kahvipöydässä istuneista oli Hani Forsell. Kontakti oli luotu.

Kului muutamia viikkoja, ja Hani liittyi mukaan KUTU-hankkeeseen. Menneen talven aikana on käynyt ilmi, että Hani on paitsi positiivinen ja sanavalmis, myös aktiivinen kansalaisyhteiskunnassa toimija.

Helmikuussa 2018 Hani oli työttömien edustajana kuultavana Pikkuparlamentissa järjestetyssä TOIMI-hankkeen keskustelutilaisuudessa. TOIMI-hankkeen tavoitteena on työllisyyden ja toimeliaisuuden parantaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen edistämällä perusturvan kokonaisuudistusta.

TOIMI-hanke valmistelee työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa ja eriarvoisuutta vähentävää perusturvan kokonaisuudistusta. Hanke tukee poliittisia toimijoita ja eduskuntavaaleihin 2019 valmistautuvia puolueita perusturvaa ja toimeliaisuutta uudistavien näkemysten muodostamisessa. Projektipäällikkönä toimii Liisa Heinämäki valtioneuvoston kansliasta ja puheenjohtajana valtiosihteeri Paula Lehtomäki. ”Tavoitteena on laaja yhteiskunnallinen keskustelu perusturvan ja toimeliaisuuden tulevaisuudesta. Tarkoituksena on tuottaa myös vaihtoehtoisia malleja, joiden avulla kokonaisuuden uudistaminen voi edetä tulevina vuosina.”

Kuinka sinut löydettiin kuultavaksi tähän Valtioneuvoston kanslian hankkeen keskustelutilaisuuteen, Hani?

Päädyin kokemusasiantuntijaksi TOIMI-hankkeen tilaisuuteen Varikko-ryhmän kautta. Tutustuimme yhteisövalmentaja ja kansalaistoimintaryhmän koordinaattori Jouni Kylmälään. Hänen kauttaan liityin Suomen European Anti Poverty Networkin kansalaisryhmään. Kokemusasiantuntijoiksi kysellään toisinaan eri kansalaisryhmien jäseniä.

EAPN-FIN on Euroopan laajuisen avoimen verkoston Suomen osasto köyhyyttä ja syrjäytymistä vastaan toimiville järjestöille, ryhmille ja kansalaisille.

Ennen tilaisuuden alkua kokemusasiantuntijat videokuvattiin ja meiltä kysyttiin keskustelun pohjana olevat viisi kysymystä siitä, millaista sosiaaliturvaa tulevaisuudessa tarvitsemme. Puolitoistatuntista keskustelua veti Liisa Heinämäki taidokkaasti jaellen puheenvuoroja tasapuolisesti kaikille.

Entä sitten keskustelut, mitä kysyttiin ja miten sinä ja muut vastasivat?

Ensimmäinen kysymys oli Mikä tulevaisuuden hyvinvoinnissa on tärkeintä Sinulle?

Sitä tarkennettiin koskemaan sosiaaliturvaan kuuluvia sosiaalietuuksia ja palveluita. Mielestäni perustavaa laatua olevat palvelut tulisi säilyttää: oikeus työhön, asuntoon ja perustoimeentuloon. Tässä kohtaa painotin sairaana erityisesti terveydenhoidon merkitystä.

Toiseksi kysyttiin: Jos rakentaisit sosiaaliturvajärjestelmän nyt tyhjältä pöydältä, mistä aloittaisit?

Tässä kohdassa mieleeni tuli kuva tyhjästä talosta, johon asiaan kuuluvat toimijat laitettaisiin yhteen niin, ettei palveluiden ja etuisuuksien perässä tarvitsisi juosta ympäri kaupunkia. Samassa talossa toimisi myös kirkko, yhteinen keittiö ja kahvio.

Kolmanneksi: Mitä ainakin haluaisit tulevaisuudessa säilyttää?

Monen mielestä tärkeimmiksi asioiksi nousivat hyvien perusasioiden säilyttäminen ja uutuutena Aikuisten Ohjaamoiden perustaminen.

Neljänneksi kysyttiin: Millä elämänalueella uskot voivasi osallistua enemmän?

Tämä kansalaisfoorumin tilaisuus oli erinomainen mahdollisuus saada äänensä kuuluviin. Kirkon piirissä on myös oivia kanavia tulla kuulluksi, autetuksi ja saada vertaistukea. EAPN-FIN:in kautta sain tämän mahdollisuuden päästä tähän tilaisuuteen ja tavata vaikuttajia eri aloilta: Kirkon Diakoniasta, Finanssialalta ja Mielenterveyden keskusliitosta. Nuorten äänen toi nuori nainen Ylioppilaskuntien liitosta.

Lopuksi: Mille elämänalueelle uskot tarvitsevasi eniten tukea?

Tähän kysymykseen vastasin omasta puolestani tarvitsevani tukea näihin meitä tässä KUTU-hankkeessakin koskeviin kysymyksiin: sopivan työn löytämiseen ja sosiaaliturvaan liittyviin asioihin.

Voittekin nyt kukin tykönänne pohdiskella näitä kysymyksiä ja oman kiinnostuksen mukaan kurkata netistä.

Mikäli kiinnostuit Varikko-ryhmästä, niin lisätietoja voit saada Hanilta. Saat kontaktin häneen kauttamme.

Verkkosivut: www.kutu.fi, www.vnk.fi/toimi ja www.eapn.fi
Sosiaalisen median tunnisteet: #kskutu, #toimi2030 ja #eapn

Olli Laasanen
Hankejohtaja, KUTU


Sisältö päivitetty 05.10.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons