Suoraan sisältöön

Digivalmiuksia tulevaisuuteen

Avoimessa työtilassa, Kuntoutussäätiön Tulevaisuuskioskissa, toimii kuntouttavan työtoiminnan paja, jossa opetellaan digitaalisia taitoja ja tehdään yhteistyötä tutkimuspuolen kanssa.

Olemme tutustuneet digipajalla moneen uuteen tapaan tehdä graafista ja visuaalista suunnittelua sekä löytäneet uusia keinoja tehdä vanhoja tuttuja asioita pienemmällä vaivalla.

Käytössämme on mm. graafisen suunnittelun työkalu Canva, jolla teemme lentolehtisiä sekä julisteita. Muita ennestään tuntemattomia ohjelmia, joihin olemme tutustuneet, ovat kuvankäsittely-, videoeditointi- ja listaohjelmat.

Myös sosiaalisen median käyttö työkaluna markkinoinnissa on tullut tutuksi ja tätä kautta esimerkiksi Twitterin sekä Instagramin käyttöä on harjoiteltu. Näiden lisäksi olemme hieman tutustuneet bloggaukseen ja erilaisiin blogialustoihin.

Epäilystä innostukseen

Kun Ida lupautui digipajaan, hän pelkäsi, että siitä tulee ammattikoulun kertausta ja hän päätyisi apuopettajaksi Photoshopille ja muille Adoben ohjelmille. Näin ei kuitenkaan käynyt. Digipaja oli aivan alkusijoillaan, eikä käytössä ollut edes lisenssiä ohjelmiin ja ensimmäiseksi käteen iskettiin Android-pohjainen tabletti, jonka sanottiin olevan kurssin päätyökalu. Idaa hämmensi, että opiskelua tehtiin sovelluksilla ja tableteilla, joilla ei saisi mitään hyvälaatuista tehtyä.

Idalle oli nimittäin ammattikoulussa opetettu, että Photoshop ja muut kuvan- ja videomuokkausohjelmat ovat ainoat oikeat käytettävät työkalut. Nyt seitsemän vuotta valmistumisen jälkeen Ida sai huomata kuinka sovellukset, varsinkin graafiset ja visuaaliset sovellukset, ovat kehittyneet. Ja että ne ovat vieläpä puoli-ilmaisia! Uusia ohjelmia, joita käytämme, ovat mm. Filmora ja TinyScanner.

Olen oppinut niin monta uutta tapaa tehdä asioita joita ennen osasin tehdä vain Photoshopin kautta. -Ida

”Innostavinta tutkimus- ja digipajassa on ollut kaikki sellainen tekeminen, jossa on voinut käyttää luovuutta. Valokuvaus, kuvankäsittely, kirjoittaminen ja julisteiden suunnittelu ovat olleet eniten mieleeni. Pidän itsenäisestä työskentelystä ja olenkin saanut tehdä kohtuullisen paljon kiinnostavia asioita omalla tahdilla. ” – pajalainen

Uusia vinkkejä työnhakuun

Työelämän kannalta hyödyllisin uusi taito on ollut sosiaalisen median käyttö. Pajassa olemme käyneet läpi työnhakua ja verkostoitumista, luoneet LinkedIn-profiileja ja harjoiteltu sen käyttöä.

”Sain myös CV:ni päivitettyä heti ensimmäisenä päivänä tultuani pajalle.” -Milla

Saamme paljon neuvoja ja vinkkejä, kuinka käyttää sosiaalista mediaa työkaluna omaan markkinointiin ja työllistymiseen.

Digipaja rohkaisee kokeilemaan

Tulevaisuuskioskissa on vakituisten ohjaajien lisäksi käytettävissä monenlaista osaamista ja ohjausta Kuntoutussäätiön henkilökunnan puolesta. Vaikka se onkin aiheuttanut hieman hämmennystä, koemme monipuolisuuden positiivisena asiana. Kaiken kaikkiaan olemme pääasiassa viihtyneet hyvin.

Joitakin sosiaalisten tilanteiden pelko on aiemmin rajoittanut ilmaisemasta omia ajatuksiaan tai estänyt kysymästä neuvoa. Digipajan ryhmässä olemme saaneet, erityisesti työprojektien myötä, testata turvallisessa tilassa kyseisiä taitoja ja siten usko omien sosiaalisten taitojen kehitykseen sekä rohkeuden nousuun on parantunut.

”Olen uskaltautunut kokeilemaan itsekin.” – pajalainen
”Madaltaa kynnystä käyttää ja opetella ohjelmia.” – pajalainen

Välillä teemme suuriakin projekteja, kuten Hyvinvointihotelli. Projektin tavoite on tehdä Airbnb-mainos ja -esittely. Tällaisten projektien monimuotoisuus on innostavaa.

Digipajan ilmapiiri on vapaa ja pystymme hyvin keskustelemaan asioista, jotka meitä kiinnostavat. Alussa käydään läpi henkilökohtaisia tavoitteita ja kuinka niitä tällä pajalla mahdollisesti voitaisiin saavuttaa.

Teksti

Tutkimus- ja digipajalla kävijät

 

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna


Sisältö päivitetty 16.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons