Suoraan sisältöön

Työ elämään viidellä ainutlaatuisella ratkaisulla – tutustu kilpailun finalisteihin!


Kuntoutussäätiön ja Opteamin järjestämän Työ Elämään -kilpailun 37 ratkaisuehdotuksesta valittiin viisi finalistia. Voittaja selviää Kuntoutussäätiön järjestämillä Kuntoutuspäivillä Kulttuuritehdas Korjaamolla 9.6.2017. Tervetuloa seuraamaan jännittävää finaalia Korjaamon Vaunusaliin 9.6. klo 13 alkaen!

Kilpailun tarkoituksena oli kannustaa eri taustoista tulevia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä ilmiantamaan ja ratkomaan työllisyyden haasteita.

Keitä finalistit ovat ja minkälaisia ideoita on luvassa? Lue alta lisää!


Opinto-ohjausta työnhakijoille

Leena Ståhlberg

Oikein toteutetussa prosessimuotoisessa dialogiin perustuvassa ohjauksessa ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevalla on mahdollisuus syttyä ja motivoitua häntä kiinnostavasta alasta tai työpaikasta, saada konkreettista tietoa, tehdä suunnitelmia tulevaisuuteensa ja ennen kaikkea näiden mietittyjen suunnitelmien pohjalta kiinnittyä opiskelupaikkaan tai työelämään. Tarjotaan siis työttömille pätevää ohjausta liittyen uusiin urasuunnitelmiin, työnhakuun, työnhaun keskittämiseen ja omien vahvuuksien esille tuomiseen työnantajalle. Ohjaukseen saisi erillisen lähetteen esim. työvoimatoimistosta omalta asiantuntijalta tai työllisyyttä edistävästä hankkeesta hanketyöntekijältä. Ohjaussetelin kautta ohjaus tuodaan sinne, missä sitä ei ole (opintonsa keskeyttäneet, välivuotta pitävät, valmistumassa olevat).


Mitä ajatuksia Työ Elämään -kilpailun haaste sinussa herätti?

Olin innoissani, sillä haaste oli juuri sellainen, mitä pyörittelen päässäni, kun tapaan työnhakijoita työssäni. Kiva, että tällainen haaste on laitettu pystyyn, sillä uudet ideat ovat tälle kentälle ja työllisyyden hoitoon erittäin tervetulleita.

Miten ratkaisusi vastaa haasteeseen?
Laadukkaan, paneutuvan ja yksilöllisen ohjauksen avulla ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevalla on mahdollisuus syttyä ja motivoitua häntä kiinnostavasta alasta tai työpaikasta, saada konkreettista tietoa ja tehdä suunnitelmia tulevaisuuteensa. Tätä kautta, näiden mietittyjen suunnitelmien pohjalta saa mahdollisuuden kiinnittyä opiskelupaikkaan tai työelämään.


Kimppatyöntekijä – useasta osa-aikatyöstä yksi kokonainen työ

Pihla Koskinen

Kuinka vaikeaa on etsiä nykypäivän työviidakosta itselle töitä. On 10 tunnin sopimuksia, ”nolla”-sopimuksia, määräaikaista ja vaikka mitä. Byrokratian paperinpyöritys ei houkuttele hakemaan muutaman tunnin työpaikkoja. Toisaalta, yrityksen tarve työntekijään voi olla vain yhtenä päivänä viikossa ja resurssien vähyys, työvoiman etsiminen ja haastattelut, eivät tähän houkuta.

Ideana olisi, että useat samalla alalla ja alueella toimivat yritykset voisivat yhdessä palkata yhden kokoaikaisen työntekijän. Sovitaan, minä päivänä mikäkin yritys tarvitsee työntekijän, jolloin yksi henkilö saisi kokoaikaisen työn. Työntekijä saa myös kokemusta useasta eri (saman alan) yrityksestä ja rehellistä palkkaa, yhdellä työsopimuksella ja palkkapäivällä.

Käytössä olisi alakohtaiset etukäteen sovitut palkat, joihin oma kokemus toisi korotusta. Samalla palkkoja saataisiin yhtenäistettyä ja juurikin matalapalkkaisille pätkätyöaloille palkankorotusta sekä avoimuutta. Sopimukset tehdään esim. 3-5 kuukaudeksi kerrallaan, jolloin työnantaja ei ole kiinni sopimuksessa liian pitkään. Erityisesti pk-yrittäjille uuden työntekijän palkkaaminen voi olla riski markkinoiden nopeiden muutosten vuoksi. Kun työntekijän lakisääteiset kustannukset jaetaan, saadaan edullinen ja suhteellisen riskitön vaihtoehto työntekijän palkkaukseen.


Mitä ajatuksia Työ Elämään -kilpailun haaste sinussa herätti?

Kun löysin tämän kilpailun, ajattelin heti; nyt on tilaisuuteni purkaa ajatuksia ja tuoda esiin kehittämäni idea. Jännitti; pitävätkö muutkin ajatustani innovatiivisena ja toteutuskelpoisena. Hienointa oli, että myös minä ”tavallinen ihminen” pystyin osallistumaan haasteeseen. Juuri tällaisia hankkeita tarvitaan, jotta piilossa olleet innovaatiot saadaan esiin ja mahdollisesti jatkojalostettua toimiviksi ratkaisuiksi. Meissä jokaisessa on tähän potentiaalia.

Miten ratkaisusi vastaa haasteeseen?
Ratkaisuni ”Kimppatyöntekijä – useasta osa-aikatyöstä yksi kokonainen työ” vastaa haasteeseen monesta eri näkökulmasta. Idealla saadaan sekä työnantajien, että työntekijöiden kohtaamista edistettyä. Työtön tietää parhaiten, mitä vaikutuksia osa-aikatöillä ja lyhyillä työsopimuksilla on arkeen. Työnantaja, erityisesti pienissä yrityksissä tietää myös kuinka paljon työntekijän löytäminen ja palkkaaminen vie resursseja. Lisäksi ratkaisu tuo kaivattua ”läpinäkyvyyttä”  sekä palkkaukseen, työsopimuksiin sekä työntekijöiden valintaan.


Job or not

Teemu Gartz, Taru Lahti ja Sami Turja

Job or not on innovatiivinen työnhakusovellus, joka käyttää seuranhakupalveluistakin tuttuja menetelmiä. Sovellus auttaa työnhakijaa ja työnantajaa kohtaamaan toisensa helpommin.

Mitä ajatuksia Työ Elämään -kilpailun haaste teissä herätti?
Kun kuulimme kilpailusta, ajatus ”työelämän tinderistä” sai heti alkunsa. Mielestämme meillä oli loistava idea, joten päätimme osallistua kilpailuun.

Miten ratkaisusi vastaa haasteeseen?
Sovellus tuo työnhaun kämmenelle ennennäkemättömällä tavalla. Se on helppoa, rentoa ja hauskaa. Sovellus on helppokäyttöinen myös työnantajalle, jolloin aikaa ei mene hukkaan. Vähentää piilotyöpaikkoja, koska työilmoituksen tekemisen kynnys pienenee.

Työnantajat joutuvat tällä hetkellä käsittelemään todella isoja massoja, kun hakevat työntekijöitä. Tällä sovelluksella työnhakemisesta saadaan henkilökohtaisempaa ja he saavat heti yhteyden toisiinsa.


Flashwork

Helmi Laaksonen ja Susanna Saarvo

Yksi suurimpia haasteita työelämässä on se, ettei työ löydä tekijäänsä. Ratkaisuksi tähän ehdotamme käyttäjälähtöisesti suunniteltua mobiilisovellusta; Flashwork, jonka avulla työnhakija voisi etsiä ja työnantaja ilmoittaa yhden päivän mittaisia työhöntutustumispäiviä. Sovellus madaltaisi kynnystä päästä työelämään, koska työnhakija pääsisi työpaikoille näyttämään yhdeksi päiväksi taitonsa ilman raskasta työnhakuprosessia ja saisi sitä kautta kosketuksen työelämään.

Jokaisesta suoritetusta työhöntutustumispäivästä työnhakija saa merkinnän omaan profiiliin ja voi sen avulla osoittaa olevansa aktiivinen ja motivoitunut työnhakija. Flashworkissa ei ole sitoutumispakkoa kumminkaan puolin; sekä työnantaja että työntekijä voi viheltää pelin poikki kesken päivän. Hyvin suoritetusta työstä työnantaja voi myös kirjoittaa työnhakijan profiiliin hyvää palautetta.


Mitä ajatuksia Työ Elämään -kilpailun haaste teissä herätti?

On hienoa, että tällaisia kilpailuja järjestetään, koska se osoittaa, että ratkaisuja halutaan nykyään luoda yhteistyössä monien tahojen kanssa.  Hiljainen tieto tavoittaa myös suuremman yleisön. Uudet ratkaisut saavat hyvin näkyvyyttä kilpailun avulla.

Meille kilpailu oli loistava mahdollisuus tuoda esille ehdottamaamme ratkaisua, joka on työhönvalmennustyön kautta hiljalleen rakentunut. Kilpailu on teemaltaan hyvin ajankohtainen ja tarpeellinen.

Miten ratkaisusi vastaa haasteeseen?
Flashwork-sovellus pyrkii löytämään sekä tekijälle töitä, että työlle tekijän. Sovellus tuo hakijan ulottuville yhden päivän mittaisia työhöntutustumispäiviä, joiden avulla hakija saa kosketuksen työelämään, voi tutustua uuteen alaan tai näyttää aktiivisuutensa työnhakijana.  Esteetön, mutkaton ja nopea tapa päästä näyttämään taitonsa ja motivaationsa työnantajalle. Sovellus vähentää myös byrokratiaa, esittelee kevyemmän rekrytointipolun ja tarjoaa työnhakijalle mahdollisuuden saada palautetta työstään.  Matka tekijän ja työn välillä lyhenee huomattavasti!


Avoin innovaatiofoorumi

Annmarie Kuurto

Tarvitsemme yhteisen, vapaamuotoisemman foorumin innovoijille, uusien toimintojen kehittelijöille ja potentiaalisille uusille yrittäjille.

Foorumi poikkeaisi uusille yrittäjille suunnatuista koulutuksista siten, että se voisi kokoontua pitemmän ajan kuluessa suhteellisen säännöllisesti ryhmän tarpeiden mukaan, esimerkiksi kerran-pari kuukaudessa ja täydentää olemassa olevia järjestelmiä (kuten avoimet yrittäjäkurssit jne.). Foorumi olisi tarkoitettu niin työttömille kuin työllisillekin – kunkin omien lähtökohtien ja tarpeiden mukaan sekä koulutustaustoista riippumatta. Foorumissa voisi vaihtaa ajatuksia, verkostoitua ja löytää kumppaneita sekä kehitellä mahdollisesti jo oraalla olevia ideoita edelleen.

Mitä ajatuksia Työ Elämään -kilpailun haaste sinussa/teissä herätti?
Työelämässä on tapahtunut monia rakenteellisia muutoksia. Perinteisiä teollisia työpaikkoja on kadonnut tai työpaikat sijaitsevat etäällä työnhakijoista. Kasvukeskusten ulkopuoliset alueet tarvitsevat uutta boostia kasvuun. Yritystoiminnan edistämiseen tähtäävät toimenpiteet on suunnattu jo olemassa oleville tai uusille yrityksille, joilla yritysidea on jo valmiina.

Miten ratkaisusi vastaa haasteeseen?
Tarvitsemme avoimen innovaatiofoorumin. Sen rikkaus piilee monipuolisessa verkostossa, joka voi koostua työttömistä, työllisistä tai muista toimijoista koulutustaustasta riippumatta. Foorumissa voi vaihtaa ajatuksia ja löytää kumppaneita sekä kehitellä jo oraalla olevia ideoita. Tärkeintä on vapaat olosuhteet innovaatioiden ja “onnellisten” sattumien syntymiseksi.  Foorumi poikkeaa yrittäjille suunnatuista koulutuksista siten, että se kokoontuu pitemmän ajan kuluessa säännöllisesti. Pilottikokeilun jälkeen foorumista voidaan rakentaa malli muualle Suomeen vietäväksi toimintamuodoksi.


Lisätietoja

 Sisältö päivitetty 06.06.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons