Suoraan sisältöön

Tervetuloa tuomariksi Työ Elämään -kilpailuun, Soile Kuitunen!

”Työ on monisäikeinen vaikuttavuuden aikaansaaja ihmisille ja yhteiskunnalle.”

Kerrotko työurastasi, Soile.

Soile Kuitunen on Kuntoutuspäivien toimitusjohtaja ja yksi Työ Elämään -kilpailun tuomareista.

Olen ollut mukana uudistamassa työllisyydenhoitoa yli 15 vuoden ajan. Näen sen, samaan tapaan kuin presidentti Sauli Niinistö ja lukuisat muut yhteiskunnalliset vaikuttajat, aikamme yhtenä keskeisenä yhteiskunnallisena haasteena – miten saamme ihmiset kuntoutumaan työhön ja osallisiksi. Pitkäaikaistyöttömät on unohdettu, totesi professori Heikki Hiilamo 7.1.2017 ja olen pitkälti hänen kanssaan samaa mieltä. Suomalaisella yhteiskunnalla ei ole varaa tällaiseen inhimilliseen kärsimykseen ja menetettyihin työn tuomiin tuloihin. Työ on monisäikeinen vaikuttavuuden aikaansaaja ihmisille ja yhteiskunnalle. Se tuo osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksia, energisoi, luo terveyttä ja hyvinvointia ja on välttämätöntä yhteiskunnan toimivuuden ja taloudellisen kestävyyden kannalta.

Luonteenomaista minulle on lähestyä asiaa monitieteisesti mutta käytännönläheisesti. Miten tutkittu tieto voi auttaa meitä rakentamaan ja ennen kaikkea, käyttöönottamaan, vaikuttavampia toimintatapoja.

Tärkein asia työllisyydenhoidossa kuten yhteiskunnallisten pulmien ratkaisussa yleisemminkin on toimeenpanokyky – kyky ylittää epävarmuuden sietämättömyys ja pärjätä sen kanssa ja viedä asiat loppuun asti. Harva näkee onnistumisten taakse – takana on yleensä iso määrä epäonnistumisia, valtava määrä yrittämistä ja kokeiluja, intoa ja epätoivoa. Ilman tätä kirjoa ei tule palkintoa – mullistavia uusia toimintatapoja tai teknologisia innovaatioita.

Miten sinun mielestäsi työllistämispalveluita tulisi kehittää?

Kuten edellä totesin, toimeenpanokyky. Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila totesi tänään 9.1.2017 julkisuudessa, että peräkammarin länkyttäjiä meillä riittää – ihmisiä jotka peräänkuuluttavat muutoksia ja parannuksia mutta eivät saa itse mitään aikaan. Suomalaista yhteiskuntaa ei vaivaa mielestäni niinkään ideoiden puute vaan liian alhainen toleranssi epävarmuudelle – emme tunnu kestävän sitä, että asiat ovat epäselviä, mutkikkaita ja muuttuvat koko ajan. Elämme edelleen vahvan suunnittelu- ja kokoustamiskulttuurin aikoja, jossa näkökulma tuntuu olevan se, että mitä enemmän suunnittelemme ja keskustelemme erilaisissa pitkissä palavereissa, sitä parempia tuloksia saamme. Fokuksen pitäisi olla enemmän tekemisessä, toimeenpanossa ja oppimisessa sitä kautta.

Vapaa sana.

Odotan kilpailulta ratkaisuja, jotka voidaan ottaa käyttöön ja joiden vaikuttavuus voidaan todentaa.


Tervetuloa tuomariksi -sarjassa esitellään tuomarit ja esiraadin jäsenet, jotka valitsevat Opteamin ja Kuntoutussäätiön järjestämän Työ elämään -kilpailun voittajan.

Kilpailu on osa Kuntoutussäätiön järjestämiä Kuntoutuspäiviä.
Ilmoittaudu Kuntoutuspäiville tästä!


Sisältö päivitetty 06.04.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons