Suoraan sisältöön


Tutkijablogi

Oppimisen taidot ovat tämän vuosisadan avain menestykseen

Ammatteja, joita varten ei tarvitsisi opiskella tai joihin kerran päästyään ei joutuisi jatkuvasti päivittämään tietämystään ja oppimaan uusia työtapoja, ohjelmia tai menetelmiä, ei juurikaan enää ole. Jokainen tämän vuosisadan nuori tulee vastaanottamaan elämänsä aikana valtavan määrän tietoa ja kohtaamaan uuden oppimisen vaatimuksia tahdilla, josta ei muutama kymmenen vuotta sitten ollut pienintä aavistustakaan.

Kehitykselliset oppimisvaikeudet eivät esiintyvyydeltään ole viimeisten vuosien aikana lisääntyneet, mutta niiden aiheuttama haitta lisääntyy oppimisen vaatimusten kasvaessa jatkuvasti. Jos jätämme nykynuoren ilman kykyä sujuvasti lukea ja ymmärtää lukemaansa, kirjoittaa, laskea ja hallita vieraita kieliä – vähintään globalisaation myötä jokaiselle välttämätöntä englantia – jätämme hänet pulaan. Ilman näitä taitoja nuori on vaarassa jäädä vaille koulutusta ja työtä, ja hänen riskinsä saada mielenterveyden ongelmia tai syrjäytyä yhteiskunnasta kasvaa.

Oppimisen eritysvaikeudet, kuten lukivaikeus, vaikeuttavat nyky-yhteiskunnassa vaadittavien taitojen hankkimista. Vaikeudet ovat kuitenkin tunnistettavissa ja autettavissa, jos vain haluamme panostaa siihen. Tällä hetkellä tarjolla ei ole riittävästi erityisopetusta tai kuntoutusta oppimisvaikeuksien helpottamiseksi kaikille sitä tarvitseville. Osalla vaikeudet eivät tule edes tunnistetuksi pitkänkään koulupolun varrella.

Tietoyhteiskunta tarjoaa haasteiden lisäksi uusia mahdollisuuksia muun muassa digitalisaation myötä. Yksi näistä on Kuntoutussäätiön yhdessä Nyyti ry:n kanssa suunnittelema oppimisvaikeuksien helpottamiseen tähtäävä verkkovalmennusohjelma. Verkon kautta tapahtuvan, yhteisöllisiä elementtejä ja ammattilaisen tukea sisältävän valmennuksen avulla oppimisvaikeuksiin liittyviä palveluita voidaan tuoda kaikkien saataville ajasta, paikasta ja varallisuudesta riippumatta. Ohjelman toteuttamisesta tulee toivottavasti totta Vuosisadan rakentajat -haastekilpailun myötä.

Vuosisadan rakentajat -kilpailu on 43 säätiön lahja 100-vuotiaallle Suomelle. Siinä haetaan ratkaisuja, jotka parantavat nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Oppimisen taitajat -tiimin nimellä kulkeva verkkovalmennusohjelman kehittämisidea pääsi kilpailun finaaliin yli 300 hakijan joukosta. Syksyllä palkittava ratkaisu voi saada jopa miljoona euroa. Sillä rahalla saisimme levitettyä oppimisen tukikeinot jokaisen sitä tarvitsevan nuoren ulottuville. Voiko parempaa lahjaa olla?

Nukari Johanna

Neuropsykologian erikoispsykologi, erikoistutkija, PsT

044 7813 109 | johanna.nukari@kuntoutussaatio.fi


Stenberg Johanna

Neuropsykologian erikoispsykologi, PsM

044 7813186 | johanna.stenberg@kuntoutussaatio.fi


Jaa sivu!

WordPress PopUp Plugin
Simple Share Buttons