Suoraan sisältöön

Maija Kaski: Mitä työnantajien pitäisi tietää työllistymisvaihtoehdoista?

Maija Kaski toimii Martela Oyj:n henkilöstöjohtajana.

Organisaatiot rekrytoivat avoimiin tehtäviinsä ensisijaisesti sopivammat kandidaatit. Työllistyminen ja työsuhteen solmiminen on siten seuraus organisaation tarpeen ja yksilön osaamisen kohtaamisesta.  Mitä kandidaatin sopivuudella sitten tarkoitetaan? Sopivuudessa on toki kyse osaamisesta, mutta hyvin pitkälle myös asenteesta ja yksilön ominaisuuksien sopivuudesta organisaatiokulttuuriin. Työsuhteen solmimisen kohdalla monen erillisen tekijän pitää siten loksahtaa kohdalleen.

”Työnantajien näkökulmasta olisi parasta, että tieto työllistymisvaihtoehdoista löytyisi  kootusti ja helposti yhdestä paikasta.”

Koska organisaatioiden fokus on yleensä perustehtävässä,  joka liike-elämässä on tuloksen tekeminen, rekrytointien osalta on vaivattominta noudattaa tuttuja prosesseja ja toimia kuten ennenkin on toimittu, silloin kun muista vaihtoehdoista ei ole tietoa.

Uuden tiedon ja uusien resursointivaihtoehtojen etsiminen saatetaan kokea vaikeaksi, hankalaksi ja aikaa vieväksi. Koska ei tiedetä, edetään kuten ennenkin.

Työnantajien näkökulmasta olisi parasta, että tieto työllistymisvaihtoehdoista löytyisi  kootusti ja helposti yhdestä paikasta.  Kun tänään kirjoittaa hakukoneeseen sanaparin ”työllistymistä edistävät palvelut”, löytyy 0,25 sekunnissa 70 500 tulosta. Se on valtava määrä, ja työnantajan kannalta oikean ja oleellisen tiedon löytäminen vaatii asiaan perehtymistä , tietojen yhdistelyä ja aikaa.

Sellaiset peruskysymykset kuten mitä työkokeilu on, miten se etenee, mitä se edellyttää työnantajalta ja mikä on sen hyöty, ovat epäilemättä monelle työnantajalle vierasta. Puhumattakaan siitä, millaisia erilaisia työkokeilun järjestämistapoja on ja millainen rooli työkokeilun eri toimijoilla, kuten TE-toimistolla, Kelalla, työeläkevakuutusyhtiöllä, tapaturmavakuuttajalla ja työterveyshuollolla työllistymis­vaihtoehdoissa on.

Aivan konkreettisen ”yhden luukun tietotoimiston”  lisäksi työllistymiskynnystä edistäisi epäilemättä myös kaikkien osapuolten avoin mieli,  ennakkoluulojen syrjäyttäminen ja ratkaisujen aito etsiminen.


Maija Kaski kuuluu tuomaristoon, joka valitsee Opteamin ja Kuntoutussäätiön järjestämän Työ elämään -kilpailun voittajan. Kerro oma työllistymisratkaisusi ja voit voittaa 3000 euroa!

Kilpailu on osa Kuntoutussäätiön järjestämiä Kuntoutuspäiviä.
Ilmoittaudu Kuntoutuspäiville tästä!


Sisältö päivitetty 04.04.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons