Suoraan sisältöön

Työ elämään – kuuntelemalla sekä työntekijää että työnantajaa

”Tulee mieleen, että onko niitä työpaikkoja enää edes jäljellä sitten kun me joskus valmistumme.”

Helsingin Sanomissa (19.2.2017) abit pohtivat tulevia työnäkymiä. Kovin optimistiselta näkymät eivät vaikuttaneet. Töitä ei kokemattomille ole, harva koulutus valmistaa suoraan työhön ja automatisaatio saattaa syödä loputkin valmistuville sopivat työt.

Kuntoutussäätiön ja Opteamin järjestämässä Työ elämään -kilpailussa halutaan antaa ääni niille, jotka tietävät mitä tämän päivän työllistymishaasteet ovat. Nopeat muutokset työmarkkinoilla ovat johtaneet tilanteeseen, jossa palvelujärjestelmä ei kykene vastaamaan työnhakijoiden tarpeisiin. Kaikkia haasteita ei ole vielä edes tunnistettu.

”Monen asian muuttuessa yhtä aikaa on tärkeää luoda yhteys eri toimijoiden välille.”

Haasteiden nimeäminen ei kuitenkaan riitä. Työ elämään -kilpailussa haetaan ennen kaikkea ratkaisuja. Kuntoutussäätiöllä on yli 70-vuotinen kokemus työhön kuntoutumisesta. Opteam puolestaan on rekrytoinnin ja työnvälityksen ammattilainen. Tällaista sektoreiden välistä yhteistyötä tarvitaan juuri nyt, muutoksen ja epävarmuuden keskellä. Nurkkajupinoista on päästävä kohti rakentavaa keskustelua.

Monen asian muuttuessa yhtä aikaa on tärkeää luoda yhteys eri toimijoiden välille. Jos ratkaisemme vain työnhakijan tarvitsemaa tukea, jää huomiotta mitä tuleva työnantaja odottaa. Jos keskitymme yritysten tarpeisiin, voi olla, ettei rekrytoitavista löydy ketään joka täyttää uudet tarpeet. Jos mietimme hallinnollisesti, miten työttömyyttä pitäisi hoitaa, voi meiltä jäädä ymmärtämättä mitkä ovat arjen ratkaisevat käännekohdat niin työnhakijan kuin työnantajan näkökulmasta.

Kilpailussa haetaan ratkaisuja haasteisiin asiantuntijoilta, työntekijöiltä ja työnhakijoilta. Jotta ratkaisuehdotukset eivät jäisi vain korupuheiksi, tarjoamme voittajalle 3000 euroa ja mahdollisuuden toteuttaa ideansa Opteamilla palkkaa tai palkkiota vastaan. Näin myös esimerkiksi aloittavat yrittäjät voivat hyötyä ja saada kilpailun kautta ensimmäisen maksavan asiakkaansa tai opiskelijat hankkia työkokemusta ja referenssejä. Samalla ratkaisua päästään kokeilemaan heti käytännössä.

Tulevaisuuden työelämä ei saa olla työnhakijoiden dystopia. Parhaimmillaan työ on tapa osallistua, oppia ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Kaikki häviävät, jos parhaita tekijöitä ei saada mukaan. Tulevaisuutta rakennetaan nyt ja se on kyettävä tekemään yhdessä. Näin nuorilla on jatkossakin mahdollisuus kokea, miten työ elää.

Työ Elämään -kilpailuun pyydettiin Kuntoutussäätiön, ja Opteamin asiantuntijoiden lisäksi yritysten, työeläkeyhtiöiden, työttömien etujärjestön ja tulevaisuuden asiantuntijajärjestöjä. Mukaan lähtivät Martela, OP Ryhmä, Elo, Varma, Tatsi ry, Sitra ja Demos Helsinki. Tärkeää oli saada mukaan niin työnhakijan, työntekijän kuin työnantajankin edustajia, jotta yksikään näkökulma ei putoa pois keskustelusta.
Sisältö päivitetty 01.03.2017

Jaa sivu!

WordPress PopUp Plugin
Simple Share Buttons