Suoraan sisältöön


Tutkijablogi

Syrjäyttävät vai mahdollisuuksia tarjoavat työmarkkinat?

 

Kuntoutusalan verkoston tapaamisessa 2.2.2017 DIAK:in Ari Nieminen puhui syrjäyttävistä työmarkkinoista. Suomalainen työelämä on ON tai OFF. Olet joko töissä tai sitten et ole.

Työmarkkinat, työelämän rakenteet, kannustimet ja sosiaaliturvajärjestelmämme ovat rakentuneet niin, että työstä on pelottavan helppoa syrjäytyä.

Vaikka kannattelevat ja mahdollistavat rakenteet ovat ohuita, niitä on alkanut muodostua. Ei ehkä niinkään hallinnollisilla päätöksillä, vaan rohkeiden kokeilujen kautta.

Kuusamossa pitkäaikaistyöttömille on löytynyt työtä Tulevaisuuskioskin mahdollistamana. 63 prosenttia on löytänyt työtä, käynnistänyt yritystoimintaa tai rekrytoitunut yrityksiin, järjestöihin tai julkiselle sektorille. Vain alle viidennes on palannut takaisin työttömyyteen. Tulevaisuuskioskissa on keskitytty ihmisen tulevaisuuden suunnittelemiseen menneisyyden kaivelun sijaan. Yhtään lisää rahaa ei ole tarvittu, eikä uusia hanketyöntekijöitä ole palkattu.

Kuntoutussäätiön Tulevaisuuskioskissa työn ulkopuolella olevat asiakkaat eivät joudu diagnosoitaviksi. Osa tekee tuottavaa työtä palkkiota vastaan niin, etteivät työttömyyskorvaus ja muut etuudet vaarannu. Osa on palkattu Kuntoutussäätiöön uusiin tehtäviin. Osalle löytyy elämän uusi suunta yritystoiminnasta. Kuntoutussäätiö voi hankkia osan uuden yrittäjän tuotannosta, tarjota kiinnekohdan ja sparrauksen yrittäjyyteen Tulevaisuuskioskissa.

Tulevaisuuskioski on yrityskiihdyttämö 2.0. Se on alustataloutta, fyysinen paikka ja virtuaalinen tila, jossa muodostuu yhteisöjä. Tulevaisuuskioski mahdollistaa kiinnostavat projektit, ja ideoiden kasvamisen innovaatioiksi, uusiksi työtehtäviksi, yrityksiksi ja palveluiksi.

Tulevaisuuskioski voi olla yksi kiinnekohta uusien työmarkkinoiden rakentumisessa, jossa perinteisten työhönvalmentajien sijaan sparrausta antavat kovat ammattilaiset. Digitalisaatiosta digitaalisen liiketoiminnan osaajat, elämysliiketoiminnasta muotoilijat ja kiinteistöbusineksesta kiinteistöjalostajat ja tilasuunnittelijat.

Tulevaisuuskioskin voi mahdollistaa kunta, maakunta, oppilaitos, säätiö ja järjestö. Sen perustamiseen ei tarvita uutta yhteiskunnallista yritystä tai muuta rakennetta, vaan Tulevaisuuskioskin voi rakentaa olemassa olevien instituutioiden sisään.

Tulevaisuuskioskin kantava idea on vahvistaa työllisen, ei työttömän identiteettiä. Ensimmäiset asiakaskokemusmittaukset osoittavat tämän mahdolliseksi. Työllisen identiteetti vahvistuu, kun työtehtävistä voi valita itseään kiinnostavia ja kun työtehtävät eivät ole ennalta tiukkaan määriteltyjä.

Työllisen identiteetti on erilainen kuin työttömän identiteetti.

Työn maailma on innostava, koska kukaan ei voi täsmällisesti tietää tai ennustaa, minkälaisia työtehtäviä ja ammatteja meillä on 10 vuoden tai 20 vuoden päästä. Työ on purskeista, sitä syntyy yllättäviin paikkoihin. Työmarkkinat ovat ehkä edelleen jäykät, mutta ne ovat muuttumassa.

 

Tallenna

Tallenna

TallennaJaa sivu!

WordPress PopUp Plugin
Simple Share Buttons