Suoraan sisältöön

Saman pöydän ääreen: yhteiskehittäminen tekee tuloaan sote-palveluihin


Palveluiden yhteiskehittäminen on uudenlainen tapana tuoda yhteen ammattilaiset, johtajat sekä kuntoutuja- tai muu asiakkaat. Yhteiskehittäminen on vahvasti esillä myös ensi kesän Kuntoutuspäivillä.

Niin kuntoutuksessa kuin muissakin sote-palveluissa viritetään uusia keinoja ja kanavia asiakkaiden osallistumiselle sekä osallisuudelle. Mitä esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden kanssa työskentely tarjoaa asiakkaalle? Entä mikä yhteiskehittäminen merkitsee asiakkaan roolista tähän tehtävään valmentautuneelle kokemusasiantuntijalle?

Myös johtamisessa käynnistyy muutoksia kun työntekijät ja asiakkaat ryhtyvät kehittämään yhdessä palveluita.

”Johtamisessa korostuu entistä enemmän osallistaminen ja dialogisuus. Esimiehen ehkä tärkein tehtävä on tukea työntekijöitä uudessa tilanteessa, jossa toimintaa ja palvelua kehitetään arjessa yhdessä kokemusasiantuntijoiden ja asiakkaiden kanssa”, business coach Reijo Kauppila (kuvassa) sanoo.

Kauppila korostaa myös esimiehen aktiivista roolia yhteiskehittämisessä.

”Esimies johtaa ja tukee vuorovaikutusta ja osaamista siten, että osalliset saavat aidon mahdollisuuden yhdessä vaikuttaa ja vaikuttua. Esimies luo foorumeja ja tilanteita, joissa yhteinen kehittäminen voi tapahtua.”

Palveluiden yhteiskehittäminen ja asiakkaiden osallistuminen ammentavat voimansa myös kolmannelta sektorilta sekä järjestöjen kuntoutuksen ytimestä: vertaistuesta sekä vapaaehtoistoiminnasta. Molemmissa pyritään tuomaan asiantuntijatiedon sekä ammatillisuuden rinnalle kokemuksellisuutta ja yhteisöllisyyttä.

Mitä vertaisuudelle ja vapaaehtoisuudelle kuuluu tänään? Onko yhteiskehittämiselle ja kansalaisten kuntoutukseen osallistumiselle tästä näkökulmasta nyt paremmat edellytykset? Tule Kuntoutuspäiville ottamaan selvää!

Työryhmän puheenjohtajina toimivat VTM, tutkija Jouni Puumalainen Kuntoutussäätiöstä sekä KM, psykodraamakouluttaja TEP, sertifioitu business coach Reijo Kauppila.


Sydämellisesti tervetuloa Kuntoutuspäiville 8.-9.6.2017 Kulttuuritehdas Korjaamoon!
Osoite on Töölönkatu 51, Helsinki.

Lisätietoja KuntoutuspäivistäSisältö päivitetty 04.01.2017

Jaa sivu!

Simple Share Buttons