Suoraan sisältöön

”Uskokaa ihmisten kykyihin ja päästäkää kyvyt kehittymään” – Muodon avajaisissa keskusteltiin uuden työn mahdollisuuksista

Tarttukaa maailman muutokseen. Uskokaa ihmisten kykyihin ja päästäkää kyvyt kehittymään. Näihin ohjenuoriin kiteytyi Kuntoutussäätiön Muodon viimeviikkoisten avajaisten keskustelu työllistymisestä ja työn uusista muodoista.

Muoto tarjoaa mahdollisuuksia oman osaamisen vahvistamiseen siten, että työelämän ulkopuolella olevat ihmiset pystyisivät jatkossa hankkimaan toimeentulonsa tai osan siitä työtä tekemällä. Muodon tarkoituksena on löytää nimenomaan uuden työn mahdollisuuksia.

Työ tulee muuttumaan dramaattisesti seuraavien vuosien aikana. Se tulee myös vaikuttamaan siihen, miten me kuntoutamme ihmisiä työhön”, Markus Raivio (toinen oikealta) sanoi.
Työ tulee muuttumaan dramaattisesti seuraavien vuosien aikana. Se tulee myös vaikuttamaan siihen, miten me kuntoutamme ihmisiä työhön”, Markus Raivio (keskimmäinen tuoli) sanoi.

”Pikkuhiljaa on alettu heräämään yleisestikin ajatukseen, että työ tulee muuttumaan dramaattisesti seuraavien vuosien aikana. Se tulee myös vaikuttamaan siihen, miten me kuntoutamme ihmisiä työhön”, muun muassa Mielenterveyden keskusliitossa työ- ja koulutusvalmennuspäällikkönä työskentelevä Markus Raivio totesi keskustelun aluksi.

Keskustelijat myös toivat esiin, että kuntouttavasta työtoiminnasta tulisi tehdä mahdollisimman oikean työn kaltaista.

”Kuntouttava työtoiminta ei saisi olla erillinen saareke”, Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila sanoi. ”Me olemme erilaisia ja ihmisillä on erilaisia valmiuksia, mutta kaikilla on kuitenkin oikeus elää elämää hyvin ja saada myöskin työtä.”

Muodon toiminnan lähtökohtana on, että ihmisillä on erilaisia kiinnostuksen kohteita, intohimoja ja kyvykkyyksiä. Yhtä mieltä keskustelijat olivatkin, että onnistumiset työhön kuntoutumisessa perustuvat ihmisen omaan innostukseen. Muodon ohjaaja Jani Saukkonen kertoi, että hänen tavoitteenaan työssä on joka päivä saada jollekin ihmiselle positiivinen mieli.

”Kaikki lähtee positiivisesta meiningistä ja ettei kaavamaisuutta tulisi liikaa”, Saikkonen totesi ja korosti, että asiakkaan yksilölliset vahvuudet ja heikkoudet on tärkeä huomata ja ottaa huomioon entistä enemmän.

Myös Markus Raivio näki tärkeänä antaa ihmisille tilaa löytää oman juttunsa. ”Kaikki hyvä työ rakentuu siinä, että ihminen löytää kohdan, jossa omat vahvuudet ja intohimon kohteet kohtaavat tämän maailman tarpeen.”

Vantaan elinkeinojohtaja Jose Valanta muistutti, että maailma tarvitsee tarinoita ja onnistumiset kannustavat uusiin onnistumisiin. Siksi ne on tärkeitä jakaa eteenpäin.

”Pitäisi tehdä näkyväksi se, mitä nyt jo tehdään ja ne tarinat joita tällä hetkelläkin kerrotaan tai jotka ansaitsevat tulla kerrotuiksi”, Valanta sanoi.


Muoto on Kuntoutussäätiön perustama alusta, jossa muotoillaan uutta työtä. Muoto on myös kahvila, olohuone, jossa voi nauttia herkullisen lounaan, tavata ystäviä tai pitää palaveria. Samalla Muoto on hyvinvointia ympärilleen luova yhteisö, jonka tehtävänä lisätä niin kuntoutujien kuin alueen asukkaiden voimavaroja, kohtaamisia ja elinvoimaisuutta.


Sisältö päivitetty 01.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons