Suoraan sisältöön

Kirja: ”En se minä ollut” suojaa mieltä yllättävissä ristiriitatilanteissa

”Kun jokin tapahtuma uhkaa aiheuttaa tuskaa tai ahdistusta, mieli puolustautuu automaattisesti”, Kuntoutussäätiön psykologitutkija Johanna Stenberg kertoo.

Hänen ja psykologi, kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenbergin tekemä En se minä ollut – itsen suojaamisen ja harhauttamisen perusteet on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja mielen puolustusmekanismeista (ns. defensseistä). Näiden mekanismien avulla yksilö sopeutuu ympäröivään maailmaan ja selviytyy haastavista tilanteista.

Uutuuskirja auttaa ymmärtämään, miksi ihmiset sortuvat mustavalkoisiin selityksiin ja ajautuvat ääripäihin. Tai miksi jotkut hakkaavat päätään aina samaan seinään eivätkä opi virheistään.

”Koska tunteiden käsittely voi olla aikaa vievää tai muutoin ylivoimasta, usein turvaudutaan nopeasti oloa lievittäviin, omaa etua korostaviin oikoteihin. Haitallinen tarve sumuttaa itseään tai muita vähenee harjoittamalla kypsiä ja todellisuuden hyväksyviä ongelmien ratkaisutapoja”, Johanna Stenberg jatkaa.


Sisältö päivitetty 16.04.2021

Jaa sivu!

Simple Share Buttons